Pericolul din copaci: zeci de semafoare și indicatoare rutiere din București sunt obturate de vegetație și stâlpi
Fie că ne referim la marile bulevarde administrate de Primăria Capitalei sau la străzile secundare administrate de primăriile de sector, pe multe dintre ele, pericolul pândește în aproape orice intersecție. Asta pentru că există zeci de semafoare și sute de indicatoare rutiere obturate de vegetație, trunchiuri de copaci sau stâlpi. În multe dintre cazuri, șoferii nu știu că trec nepăsători pe lângă un semafor care are culoarea roșie sau pe lângă indicatoare precum „Trecere pentru pietoni”, „STOP” sau „Cedează trecerea”.
Pe Splaiul Independenței, la jumătatea distanței dintre Pasajul Basarab și Pasajul Ciurel, trunchiul unui copac acoperă în totalitatea atât semaforul care se află pe partea dreaptă cât și un indicator care semnalizează o trecere pentru pietoni. Mai mult decât atât, coroana aceluiași copac acoperă alte două semafoare prinse deasupra șoșelei.
Cazul nu este singular. Pe Kiseleff, Theodor Pallady, Calea Victoriei, Doamna Ghica și multe altele, pot fi văzute nenumărate astfel de exemple. Pe multe dintre străzile secundare, aceeași problemă.
„Am o părere foarte proastă. Ar trebui toaletați, ar trebui aranjați în așa fel încât noi conducătorii auto să avem vizibilitate. Să putem vedea semafoarele, indicatoarele rutiere. În cazul unui accident, vinovatul principal se face primăria pentru că nu toaletează pomii și nu asigură o vizibilitate bună a indicatoarelor”, a declarat pentru G4Media.ro unul dintre șoferii care așteaptau culoarea verde a unui semafor ascuns în coroana unui copac de pe Bulevardul Mareșal Alexandru Averescu.
Primăriile sunt responsabile
Toaletarea arborilor se află în responsabilitatea Administrațiilor Domeniului Public (ADP) care țin de primăriile de sector, dar și în cea a Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) din subordinea Primăriei Capitalei. Direcția de Mediu din cadrul aceleeași instituții are calitatea de avizator.
Potrivit polițiștilor consultați de G4Media.ro, primăriile care nu îndepărtează obstacolele în așa fel încât semafoarele și indicatoarele să fie vizibile, pot primi amenzi cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei, iar în cazul producerii unui accident, pot fi trase la răspundere.
„Viabilitatea ar trebuie asigurată de administratorul drumului public. Trebuie să nu existe obstacole în zona drumului public și să existe o semnalizare optimă. În caz contrar este foarte periculos deoarece șoferul nu poate adapta viteza de deplasare, nu poate efectua o manevră în condiții de siguranță atunci când artera rutieră nu îndeplinește aceste condiții de viabilitate. Semnalizarea rutieră este deosebit de importantă în această ecuație a siguranței rutiere și lipsa ei sau neconformitățile care țin de vizibilitatea acesteia reprezintă un risc potențial crescut de accident, care din păcate, de cele mai multe ori se transformă în risc iminent și se produc evenimente rutiere cu urmări grave. În cazul în care avem un accident de circulație și organul de anchetă identifică o legătură de cauzalitate între acea problemă ce ține de viabilitatea drumului și împrejurările în care s-a produs accidentul, atunci administratorul drumului public trebuie făcut responsabil și trebuie să suporte consecințele.”, a declarat pentru G4Media.ro, Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC România).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii