Pericolul prafului saharian. ”Poate provoca leziuni pulmonare inflamatorii”
În fiecare an multe zone din România se confruntă cu episoade de praf saharian care ajunge în Europa, adus de curenții din Nordul Africii.
Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, scrie Observatorul Prahovean, după ce a consultat medici preumologi.
„Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele(o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cei cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor. De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratori cronice, acestea pot dezvoltă episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficientă respiratorie ușoară. Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare”, explică Ionela Iovan, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
Nisipul fin, din componentă norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.
Foto: G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii