G4Media.ro

Perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe…

Sursa foto: Pixabay

Perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra, avertizează Organizația Meteorologică Mondială

Perioada 2023-2027 va fi aproape sigur cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra, sub efectul combinat al emisiilor de gaze cu efect de seră şi al fenomenului meteorologic El Nino, care provoacă o creştere a temperaturilor, a avertizat miercuri ONU, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În plus, se aşteaptă ca temperaturile globale să depăşească în curând obiectivul ambiţios al Acordului de la Paris, avertizează Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

„Există o probabilitate de 98% ca cel puţin unul dintre următorii cinci ani, şi perioada de cinci ani în ansamblu, să fie cea mai caldă înregistrată vreodată”, a subliniat OMM.

Agenţia ONU a estimat totodată la 66% probabilitatea ca temperatura medie anuală la nivel global să depăşească cu 1,5 grade Celsius nivelurile preindustriale pentru cel puţin unul din următorii cinci ani.

Acordul de la Paris din 2015 are drept scop menţinerea creşterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale.

Datele publicate miercuri „nu înseamnă că vom depăşi în mod permanent pragul de 1,5 grade Celsius al Acordului de la Paris, care se referă la o încălzire pe termen lung, pe mai mulţi ani”, a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

„Cu toate acestea, OMM trage un semnal de alarmă anunţând că pragul de 1,5 grade Celsius va fi depăşit temporar şi asta se va întâmpla din ce în ce mai frecvent”, a subliniat el.

„Un episod El Nino ar trebui să se dezvolte în lunile următoare. Combinat cu schimbările climatice provocate de om, el va creşte temperaturile globale la niveluri fără precedent”, a mai spus Petteri Taalas.

Şi, pentru a nu ne îndoi de gravitatea situaţiei, finlandezul a insistat asupra necesităţii de a ne pregăti pentru că „repercusiunile asupra sănătăţii, siguranţei alimentare, gestionării apei şi mediului vor fi considerabile”.

El Nino este un fenomen climatic natural asociat în general cu o creştere a temperaturilor, secetă agravată în unele părţi ale lumii şi ploi abundente, între altele.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra” e deja exagerat.

    • Problema e interpretarea stricta a cuvantului „inregistrat”. Au fost temperaturi mai mari in trecut, intr-adevar. Dar, neexistand termometre la momentul respectiv, temperaturile respective nu au fost inregistrate.

  2. Cu toate aceste lucruri cunoscute, ma intreb – nu ar trebui sa stim mai multe despre ce solutii, ce fonduri, ce resurse sunt luate in calcul pentru raspuns la secete, incendii, furtuni – pentru inceput in anul asta.
    Daca ne facem ca nu stim, avem alte urgente etc, cand ne vor invada ecranele cu mesaje de dezastru, calamitate, vai si tulai… in afara de isterizare nu obtinem mare lucru. Pai nu mai bine sa se anunte din timp ce prognoze avem, cine se ocupa de ce, cu ce scenarii se lucreaza, cum trebuie sa ne comportam, ce e permis, ce nu etc?
    De ex la seceta – cum reglementam utilizarea apei, din ce puturi comune, mai sunt functionale, poate construim altele noi, poate rezervoare subterane unde e mai grava situatia, strangem gunoaiele de pe terenurile care se pot aprinde etc… adica ne pregatim din timp pentru ceva ce stim deja ca va fi. Altfel riscam sa ne trezim iar cu slujbe in noapte de invocat ploaia, teorii ale conspiratiei cu rachete trase sa imprastie norii, furturi de tot ce se poate, multa mirare si lehamite, justificari care mai de care.