G4Media.ro

Persoanele care au locuit mai mult de 30 de ani în zone…

sursa foto: independentonline.ro

Persoanele care au locuit mai mult de 30 de ani în zone poluate vor ieși la pensie cu 2 ani mai devreme. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților

Deputaţii au adoptat marţi, cu majoritate de voturi, o propunere legislativă pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, transmite Agerpres.ro.

Potrivit proiectului, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.

Localităţile cu astfel de condiţii sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea. Beneficiază de prevederile proiectului şi persoanele care locuiesc pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Camera Deputaţilor este for decizional.

sursa foto: independentonline.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Lectia 1 : Niciodata nu o sa stiti cine sunt cu adevarat.

    • Literar, cele mai poluate zone par a fi primăriile, prefecturile, parlamentul… Oricum, nu se poate face nimic împotriva poluării.

    • Cui îi pasă cine ești măi nehotaritule? E suficient că știm că ești un clătinat cu tendințe psd-iste care „imprumuta” identități, în lipsa uneia proprii.

  2. Este vorba de Legea nr. 163/2020 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 695 din 03 august 2020, in vigoare de la 06 august 2020.

  3. adica politienii si altii care se spetesc „muncind” 20 de ani sa iasa la pensie la 43 de ani nu la 45.
    nu mai bine ii pensionati la angajare? sa cumuleze pensia cu salariul din prima, nu dupa 20 de ani !

  4. Înseamnă că toți bucureștenii vor întra sub incidența legii.

  5. Vreo 2-3 or sa beneficieze de aceasta pomană, că majoritatea au murit sau au iesit deja la pensie, iar dupa 1990 nu a mai existat poluare in majoritatea zonelor pentru ca au inchis toate fabricile.

    • Patrocle, tu ai ramas blocat in scorbura de rachita in care ai innoptat cu Lizuca acum 30 de ani de nu vezi poluarea din marile orase. Hai, hai cu mine sa te iau la o plimbare prin centrele nepoluate ale urbelor pline de verdeata, unde cauciuc de masina non-Euro nu a calcat in viata lui sau prin imprejurimile in care gropi de gunoi nu ard, nu put a hoit ci umplu aerul de miresmele primaverii tot anul. 🐕

    • E clar că există poluare în toate localitățile, DAR în această lege sau ce o fi, nu sunt incluse sursele de poluare la care faci referire și pe care le știm toți.

  6. Adică toți care locuim în București ne vom pensiona mai devreme. Wow.

  7. Să vezi acum falsuri cu cei 8 km ! Cum se vor măsura, cu ruleta, GPS-ul, din centrul localităților, de la graniță ?
    O altă demență populistă, nu va mai munci nimeni în România, vor fi doar pensionari și politicieni

  8. Un frumos început pt legile deja făcute pt parlamentari care ar vrea să iasă la pensie după 4 de muncă cu 15000 de euro pe lună.