
Persoanele care primesc ajutor medical intensiv de la specialiști pentru reducerea hipertensiunii arteriale prezintă un risc mai scăzut de demență, arată un studiu
Cercetătorii au descoperit că persoanele cărora li se acordă ajutor intensiv pentru a-și reduce tensiunea arterială crescută, cum ar fi medicamentele și instruirea, au un risc mai scăzut de demență, scrie The Guardian.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 57 de milioane de oameni din întreaga lume sufereau de demență în 2021.
Cu toate acestea, experții au subliniat de multă vreme că demența nu este o inevitabilitate a îmbătrânirii.
Cercetătorii au descoperit că aproximativ jumătate din cazuri ar putea fi prevenite sau amânate prin abordarea unui set de 14 factori de risc, inclusiv deficiența de auz, fumatul, obezitatea, consumul excesiv de alcool și izolarea socială – precum și hipertensiunea arterială.
Acum, cercetătorii spun că abordarea ultimelor dintre acestea ar putea reduce riscul de demență cu 15%.
„Tratamentul antihipertensiv poate preveni demența la pacienții cu hipertensiune arterială necontrolată. Având în vedere prevalența ridicată a hipertensiunii arteriale necontrolate la nivel mondial, această intervenție eficientă ar trebui adoptată pe scară largă și extinsă pentru a reduce povara globală a demenței”, a spus profesorul Jiang He, coautor al studiului de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center.
Scriind în revista Nature Medicine, cercetătorii din China și SUA raportează modul în care studiul a implicat 33.995 de persoane în vârstă de 40 de ani și peste cu hipertensiune arterială necontrolată, răspândite în 326 de sate din China rurală.
Echipa a selectat aleatoriu 163 dintre aceste sate, celor 17.407 de participanți li s-a administrat o gestionare intensivă a tensiunii arteriale de la furnizori de asistență medicală comunitară non-medici, adesea numiți „medici de sat”.
Acestea au inclus medicamente gratuite sau ieftine pentru scăderea tensiunii arteriale, administrate în doze adaptate, instruire pentru sănătate pentru a-i ajuta să se mențină la medicamente și modificări ale stilului de viață – cum ar fi pierderea în greutate, reducerea consumului de alcool și reducerea consumului de sare – și echipamente și instrucțiuni pentru monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu.
Celelalte 163 de sate – cuprinzând 16.588 de participanți – au primit „îngrijire obișnuită” – ceea ce înseamnă că tensiunea arterială a participanților a fost gestionată în mediile lor clinice normale. În timp ce s-au recomandat modificări ale stilului de viață, iar unii au luat medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, acest grup nu a primit gratuit la domiciliu monitoare de tensiune arterială sau medicamente sau coaching.
Când cercetătorii au urmărit participanții după patru ani, au descoperit că 668 dintre cei din grupul de control intensiv al tensiunii arteriale aveau demență, comparativ cu 734 din grupul de îngrijire obișnuită – analizele sugerând că primul grup avea un risc cu 15% mai mic de demență. Lucrări ulterioare au arătat că acest grup a avut un risc cu 16% mai mic de tulburări cognitive fără demență.
În timp ce echipa observă că funcția cognitivă a participanților nu a fost evaluată la începutul studiului, ei spun că similitudinea participanților din cele două grupuri înseamnă că este puțin probabil ca acest lucru să deformeze rezultatele.
Cu toate acestea, profesorul Joanna Wardlaw, de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicat în lucrare, a remarcat că studiul nu poate dezlega contribuția relativă a controlului optim al tensiunii arteriale și a modificărilor stilului de viață la reducerea riscului de demență, sugerând că rezultatele reflectă un efect combinat.
Alții au adăugat că cercetări similare ar trebui acum efectuate cu perioade mai lungi de urmărire, în timp ce abordarea trebuie testată și în alte țări.
Profesorul Tara Spiers-Jones, directorul Centrului pentru Descoperirea Științelor Creierului de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că cercetarea „oferă dovezi solide suplimentare care susțin importanța gestionării tensiunii arteriale și a altor riscuri cardiovasculare pentru a proteja creierul în timpul îmbătrânirii”.
Dar, ea a adăugat: „Este important de reținut că tratarea hipertensiunii arteriale nu a fost o garanție sigură, deoarece unele persoane care primesc tratament încă au dezvoltat demență”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.