G4Media.ro

Persoanele supraponderale nu prezintă un risc crescut de deces, spre deosebire de…

sursa foto: Pexels.com

Persoanele supraponderale nu prezintă un risc crescut de deces, spre deosebire de cele obeze (studiu)

Persoanele al căror indice de masă corporală (IMC) corespunde unui exces de greutate nu prezintă un risc crescut de deces, spre deosebire de persoanele încadrate în categoria obezitate, potrivit unui nou studiu publicat miercuri, 5 iulie, care evidențiază limitele acestui indicator, transmite Le Figaro.

Studiul, publicat în revista PLOS ONE, apare într-un moment în care tot mai multe persoane sunt supraponderale, atât în țările bogate, cât și în cele sărace. În Statele Unite, peste 70% dintre adulți sunt considerați supraponderali sau obezi.

Potrivit autorilor acestei cercetări, Aayush Visaria și Soko Setoguchi, de la Universitatea Rutgers din New Jersey, aceste rezultate arată că alți indicatori, cum ar fi măsurarea distribuției excesului de grăsime corporală, oferă mai multe informații despre starea de sănătate. Deși este utilizat pe scară largă în lumea medicală, IMC este considerat din ce în ce mai mult un instrument limitat pentru evaluarea stării de sănătate a unei persoane.

„Cred că ceea ce ar trebui să învețe oamenii din acest lucru este că doar IMC-ul nu este un indicator foarte bun al sănătății”, a declarat Aayush Visaria pentru AFP. Această măsură „are utilitatea sa”, deoarece este „foarte simplu de calculat și foarte accesibilă”, dar ar trebui să se țină cont și de alți factori, cum ar fi circumferința taliei sau densitatea osoasă și musculară, a mai spus el. Cercetătorul a subliniat că supraponderabilitatea este în continuare asociată cu boli precum diabetul și bolile cardiovasculare. Dar „am văzut oameni cu IMC-uri similare și consecințe foarte diferite pentru sănătatea lor”.

Sondaj amplu

Studiul a analizat date de la 550.000 de adulți din SUA care au răspuns la un amplu sondaj de sănătate între 1999 și 2018, precum și o bază de date din 2019 privind decesele. Mai mult de 75.000 de persoane au murit în perioada studiată. Au fost colectate informații despre IMC-ul participanților – calculat pe baza greutății și înălțimii declarate -, precum și despre alți factori, cum ar fi exercițiile fizice, fumatul, boli cronice și asigurarea medicală.

Rezultatele au arătat că persoanele cu un IMC cuprins între 25 și 30, ceea ce le încadrează în categoria supraponderali, nu au prezentat un risc crescut de deces în comparație cu cele cu un IMC cuprins între 22,5 și mai puțin de 25. Cu toate acestea, riscul de deces a crescut semnificativ în cazul persoanelor cu un IMC mai mic de 20 și al celor cu un IMC de 30 sau mai mare – cu alte cuvinte, persoanele încadrate în categoria obezitate. Astfel, o persoană care suferea de obezitate masivă (IMC de 40 sau mai mult) și care nu fumase niciodată avea de două ori mai multe șanse de a muri decât un nefumător cu un IMC așa-zis „normal”.

„Este vorba de un studiu vast, cu un eșantion reprezentativ”, a declarat pentru AFP George Savva, biostatistician la Institutul Quadram din Marea Britanie. Studii anterioare stabiliseră o legătură între supraponderabilitate și un risc crescut de deces. Pentru a explica aceste noi rezultate, George Savva sugerează că bolile legate de excesul de greutate, cum ar fi colesterolul ridicat sau hipertensiunea, sunt mai bine gestionate în prezent. „Așadar, ne putem aștepta ca relația dintre greutate și deces să se schimbe în timp”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. o persoană care suferea de obezitate masivă (IMC de 40 sau mai mult) și care nu fumase niciodată avea de două ori mai multe șanse de a muri decât un nefumător cu un IMC așa-zis „normal”.

    Si eu, care credeam ca sansele de a muri ale tuturor oamenilor sunt de 100%…