Personajul controversat din spatele fantomaticului Teatru ”Ambasadorii”: Smaranda Oțeanu Bunea, fostă propagandistă la ziarul comunist Scânteia, protejata PSD
Teatrul Muzical ”Ambasadorii”, instituția pe care Ministerul Culturii vrea să o înființeze cu bani de la buget, o va avea ca director fondator pe Smaranda Oțeanu Bunea, un personaj controversat care apare în documentele fostei securități comuniste și care în ultimii ani a fost acuzată de sifonarea de bani publici la instituții culturale aflate în subordinea Primăriei Capitalei.
Deși Teatrul Muzical ”Ambasadorii” nu a fost înființat încă, deci practic nu există, el are deja progamate două gale extraordinare închinate Marii Uniri. Unul dintre evenimente este programat să aibă loc pe 5 iunie, în condițiile în care proiectul de Hotărâre de Guvern de înființare a Teatrului se află în dezbatere publică până pe 4 iunie.
Potrivit proiectului de Hotărâre, decizia de a înființa noua instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii a fost luată ”la inițiativa și propunerea Palatului Național al Copiilor, a Uniunii Criticilor Muzicali și a Forumului Muzical Român”.
În spatele Uniunii Criticilor Muzicali și a Forumului Muzical Român se află una și aceeași persoană, Smaranda Oțeanu Bunea. Ea este vicepreședinte al Uniunii și fondator al Forumului. De asemenea, Oțeanu Bunea, în calitate de director fondator, apare și pe afișul evenimentului programat pentru data de 5 iunie, intitulat ”I. Inima mea, România! II. Mândri că suntem români!”.
Traseul profesional al Smarandei Oțeanu Bunea a început în anii ’60 – critic muzical în ziarul comunist de propagandă ”Scânteia”, sute de apariții la Televiziunea Română și Radio – și a continuat în perioada post-decembristă în diverse instituții aflate în subordinea Primăriei Generale sau a Ministerului Culturii.
Numele său apare și în arhivele fostei Securități ca făcând parte din rețeaua informativă a poliției politice comuniste. Oțeanu Bunea a negat însă că ar fi dat note informative Securității, susținând că era obligată să prezinte câte un raport către Ministerul Culturii sau Uniunea Compozitorilor după fiecare deplasare în străinătate în calitate de ziarist sau critic muzical.
După Revoluție, Smaranda Oțeanu Bunea fondează Uniunea Criticilor Muzicali și Forumul Muzical Român, dar și Opera Comică pentru copii și Teatrul ”Stela Popescu”. Ultimele două instituții se află în subordinea Primăriei Capitalei, Opera Comică fiind preluată de instituție în timpul mandatului lui Sorin Oprescu, iar Teatrul ”Stela Popescu” a fost înființat în 2015, tot sub conducerea lui Oprescu.
Oțeanu Bunea a fost portretizată de presă drept o ”cârtiță” a fostei Securități, înainte de 1989, și o protejată a guvernărilor PSD, în perioada post-decembristă. În mai multe articole publicate de Adevărul în 2011, Smaranda Oțeanu Bunea era acuzată de achiziții supraevaluate din bani publici la Opera Comică precum și de transformarea instituției în în agenţie de turism gratuit pentru funcţionarii municipalităţii.
G4Media.ro a scris încă din 24 mai despre cum Ministerul Culturii, condus de actorul George Ivașcu, vrea să înființeze un nou teatru muzical, numit ”Ambasadorii”, justificând inițiativa prin nevoia de a oferi ”locuri de muncă absolut necesare pentru tinerii soliști”. Bugetul instituției pentru acest an va fi de 5,4 milioane de lei, urmând ca în viitor să-i fie găsit și un sediu.
În Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern apare și o formulare greu de înțeles: ”Necesitatea înființării acestui teatru muzical profesionist pentru tineri este justificată de o permanentă reprezentativitate internațională la înalt nivel profesionist pentru satisfacerea nevoii educative, culturale și sociale”.
Teatrul Muzical “Ambasadorii” va funcţiona ca instituţie publică, cu personalitate juridică subordonată Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, și va fi condusă de un manager. La rândul său, managerul e sprijinit în activitatea sa de un Consiliu administrativ, cu rol deliberativ, precum şi de un Consiliu artistic, cu rol consultativ. Până la găsirea unui sediu, Teatrul Muzical ”Ambasadorii” va funcționa la Palatul Copiilor din București,
”Colectivul artistic” va fi compus din absolvenții liceelor de profil și ai Universității de Muzică, mai arată proiectul de HG prezentat pe site-ul Ministerului Culturii.
Propunerea pentru înființarea noii instituții bugetare a venit de la Palatul Național al Copiilor, Uniunea Criticilor Muzicali și Forumul Muzical Român, mai arată proiectul citat.
Foto: Smaranda Oțeanu Bunea (Sursa: Teatrul Stela Popescu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii