G4Media.ro

Personalul auxiliar sanitar este cea mai dezavantajată categorie de personal din întregul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Personalul auxiliar sanitar este cea mai dezavantajată categorie de personal din întregul domeniu bugetar, susţine Federaţia „Solidaritatea Sanitară”

Personalul auxiliar sanitar este cea mai dezavantajată categorie de personal din întregul domeniu bugetar, susţine Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, transmite Agerpres.ro.

„Pentru corecta informare a publicului şi politicienilor privind legitimitatea revendicărilor ce fac obiectul protestelor, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ continuă prezentarea analitică a problemelor şi nedreptăţilor cu care se confruntă angajaţii din sănătate. După ce anterior am prezentat problemele cu care se confruntă medicii, şi asistentele medicale, indicăm acum situaţia în care se află personalul auxiliar sanitar, cea mai mare parte a acestuia fiind constituită din infirmiere, îngrijitoare, brancardieri. Infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii sunt angajaţii cei mai afectaţi de disfuncţionalităţile Legii salarizării unice, aceasta fiind o sursă continuă de inechitate”, se arată într-un comunicat al FSSR.

În acest sens, sindicaliştii relevă câteva elemente pentru „înţelegerea dramatismului acestei situaţii”, arătând că personalul auxiliar sanitar este singura categorie de personal din întregul domeniu bugetar care nu beneficiază nici la ora actuală de salariile de bază prevăzute în Legea salarizării pentru anul 2022.

„Aceasta este una dintre multele situaţii care dezvăluie adevăratul sens al sloganului ‘Sănătatea a avut prioritate în legea salarizării'”, spune FSSR.

Potrivit sursei citate, personalul auxiliar sanitar are cea mai mare parte a salariilor de bază la nivelul minim pe economie, această situaţie fiind generată fie de locul din ierarhie, fie de faptul că salariul de bază prevăzut în lege este sub nivelul salariului minim pe economie, aplicându-se acesta din urmă. Deoarece au salariile de bază situate în zona salariului minim pe economie, angajaţii din categoria personalului auxiliar sanitar beneficiază în cea mai mică măsură de ierarhia salarială din Legea salarizării, spun sindicaliştii.

De asemenea, această categorie are drepturile aferente participării la asigurarea continuităţii îngrijirii pacienţilor şi lucrului în diferite condiţii de muncă stabilite prin raportare la salariul de bază de la 1 ianuarie 2018, în cea mai mare parte a cazurilor acesta fiind salariul minim pe economie din anul 2018. În consecinţă, într-o bună parte a cazurilor, salariile infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierilor constituie o combinaţie dintre două salarii minime pe economie: cel din anul 2018 şi cel actual. Astfel, în aceste cazuri salariul de bază este stabilit la nivelul salariului minim pe economie actual, iar restul drepturilor sunt stabilite prin raportare la salariul minim pe economie din anul 2018.

În plus, această categorie este cea mai afectată de neactualizarea indemnizaţiei de hrană, din cauza ponderii pe care aceasta o reprezintă raportat la salariul de bază: nivelul de referinţă ar trebui să fie de aproape 16,5%, aceasta fiind în schimb de doar circa 10,5%, şi este afectat de deficitul de personal în egală măsură cu celelalte categorii profesionale din sistemul public de sănătate.

În acest context, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită pentru această categorie de personal: pe termen lung, aplicarea proiectului noii Legi a salarizării, aşa cum a fost stabilit cu Ministerul Sănătăţii, iar pe termen scurt acordarea salariilor de bază la nivelul prevăzut de Legea salarizării pentru anul 2022, plata corectă a continuităţii prin raportarea sporului de tură şi a celui pentru lucrul în zile libere/sărbători legale la salariul de bază în plată, utilizarea valorii coeficientului de ierarhizare la nivelul salariului minim brut pe economie în plată (3.000 de lei), inclusiv pentru stabilirea valorii indemnizaţiei de hrană, acordarea drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivel de sector public de sănătate prin finalizarea negocieri şi înregistrarea acestuia.

„Toate aceste solicitări fac parte din revendicările pe care Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ le susţine prin programul de proteste anunţat, ce poate culmina cu greva naţională. Precizăm că în acest moment Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ a parcurs paşii legali necesari, deschizând conflictul colectiv de muncă şi solicitând Ministerului Muncii concilierea acestui conflict. În consecinţă, am demarat culegerea semnăturilor pentru grevă, nivelul de referinţă fiind ca minim jumătate din sectorul public de sănătate să semneze pentru susţinerea şi participarea la grevă”, se mai arată în comunicat.

sursa: Agerpres.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Care-i salariul până la urmă ? Și ce studii secer pentru astfel de profesii ? Eu știu brancardieri cu 8 clase sau cu liceul, angajați la 40-50 de ani. deci cât ar trebui să le fie salariul acestora ?

    • Un branvardier cu 25 de ani vechime (adică gradul maxim de vechime) , pe o secție clinica (ortopedie, chirurgie cardiologie etc)… are un salar de vreo 2200-2300 de lei.
      Iti recomand sa încerci sa miști de pe loc un om ,chiar si de 60-70 de kg… Ca sa nu zic 100+