G4Media.ro

Peru a adoptat o lege de prescriere a crimelor împotriva umanităţii comise…

Sursa foto: G4Media.ro

Peru a adoptat o lege de prescriere a crimelor împotriva umanităţii comise înainte de 2002

Statul sud-american Peru a aprobat vineri o lege care declară prescrise crimele împotriva umanităţii comise înainte de 2002, lege de care ar urma să beneficieze fostul preşedinte Alberto Fujimori şi sute de alţi ofiţeri acuzaţi de atrocităţi în timpul conflictului intern din anii ’80 şi ’90, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Actul normativ a fost adoptat în ciuda unei rezoluţii a Curţii Interamericane a Drepturilor Omului de la jumătatea lunii iunie, care solicita suspendarea procesului legislativ.

Textul, votat la începutul lunii iulie de parlament, ar urma să pună capăt sutelor de investigaţii aflate în derulare privind presupusele crime comise în timpul conflictului intern, soldat cu aproximativ 69.000 de morţi şi 21.000 de dispăruţi între anii 1980 şi 2000.

Fostul preşedinte Alberto Fujimori a fost deja condamnat în 2009 la 25 de ani de închisoare pentru că a ordonat două masacre comise în 1991 şi 1992 de aşa-numitele escadroane ale morţii, în cartierul „Barrios Altos” din Lima (15 morţi, inclusiv un copil) şi la Universitatea din La Cantuta (10 morţi) .

După ce a stat 16 ani de închisoare, fostul preşedinte în vârstă de 86 de ani a fost eliberat pe 7 decembrie 2023 din motive de sănătate.

Potrivit noii legi, „nimeni nu poate fi urmărit, condamnat sau pedepsit pentru crime împotriva umanităţii sau crime de război pentru fapte săvârşite înainte de 1 iulie 2002”, data intrării în vigoare a Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale (CPI), care prevede că astfel de crime sunt imprescriptibile.

„Nicio faptă anterioară acestei date nu poate fi calificată drept crimă împotriva umanităţii sau crimă de război”, precizează legea, care urmează să intre în vigoare sâmbătă.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a criticat adoptarea acestei legi, considerând-o contrară dreptului internaţional. „Regret profund” că această lege „este pe cale să intre în vigoare”, a declarat el într-un comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează