G4Media.ro

Pescuitul ilegal a distrus biodiversitatea în Guyana Franceză. Situația este catastrofală, avertizează…

Sursa foto: Unsplash / Paul Einerhand

Pescuitul ilegal a distrus biodiversitatea în Guyana Franceză. Situația este catastrofală, avertizează oamenii de știință

Pescuitul ilegal în apele Guyanei Franceze desfăşurat de vase străine s-a dublat în ultimul deceniu, ameninţând activitatea în acest sector economic şi biodiversitatea, conform unui raport publicat de mai multe instituţii, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.

„Situaţia este catastrofală”, a declarat pentru AFP Léonard Raghnauth, şeful comitetului regional pentru pescuit din Guyana (CRPMEM), în legătură cu raportul publicat alături de Ifremer (Institutul francez de cercetare şi exploatare a mării) şi de ONG-ul pentru protecţia mediului WWF Guyane.

Conform acestui raport, în medie 30 de vase străine pescuiesc zilnic, fără autorizaţie, în apele teritoriale franceze, în special în zona frontalieră de est (Brazilia) şi de vest (Surinam) a Guyanei Franceze.

În ciuda avertismentelor emise în trecut, este vorba despre un fenomen „vechi, care durează de 20 de ani” şi a cărui „presiune a crescut”, a explicat pentru AFP Laurent Kelle, şeful biroului WWF din Guyana.

Încă din 2012, Ifremer a avertizat cu privire la jefuirea resurselor de pescuit în acest departament francez.

Conform noului raport, tonele de peşti capturaţi de vase străine, provenind din Guyana, Brazilia, Surinam şi din Venezuela s-au dublat. Randamentul lor este de patru ori mai mare decât cel al pescarilor locali.

„Gestionarea proastă a pescuitului în ţările vecine (…), mijloace limitate de control în aceste state, economii subdezvoltate care oferă puţine alternative profitabile”: cauzele pescuitului ilegal nedeclarat şi nereglementat (INN) sunt multiple, notează raportul.

Iar impactul pescuitului ilegal este substanţial: industria pescuitului este al treilea sector economic din Guyana Franceză şi reprezintă 2.500 de locuri de muncă directe sau indirecte. Este un sector supus reglementărilor Uniunii Europene atât cu privire la dimensiunea ochiurilor, cât şi la lungimea plaselor, reglementări pe care pescarii ilegali nu le respectă.

„În 15 ani, numărul ţestoaselor luth (Dermochelys coriacea – cele mai mari ţestoase marine) a scăzut cu 97% (…). Biodiversitatea este aproape dispărută în vestul Guyanei, avertizează Laurent Kelle.

Pe baza datelor obţinute din survolurile diurne realizate în colaborare cu Forţele armate din Guyana şi cu WWF, raportul le-a permis autorităţilor locale să înţeleagă amploarea ameninţării reprezentate de pescuitul ilegal.

„Până în 2021, am fost într-un dialog al surzilor pe tema pescuitului ilegal, autorităţile crezând că exagerăm fenomenul”, a subliniat Laurent Kelle, care a evocat „un consens privind înţelegerea fenomenului, amploarea şi impactul său”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.