G4Media.ro

Pescuitul științific, folosit ca acoperire pentru contrabandă cu pești din specii protejate.…

Sursa Foto: WWF

Pescuitul științific, folosit ca acoperire pentru contrabandă cu pești din specii protejate. Magistrați: „Atingere gravă adusă diversității genetice și exploatării speciilor și ecosistemelor fluviului Dunărea”. Protagoniștii au scăpat de închisoare

Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv în 10 septembrie în procesul civil deschis împotriva a 27 de persoane, printre care se numără și 11 funcționari publici.

Instanța i-a obligat pe 10 dintre cei puși sub acuzare să achite peste 300.000 de lei către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură cu titlu de prejudiciu. Alți doi inculpați au achitat de bunăvoie peste 21.000 de lei drept despăgubiri către aceeași instituție.

Cele 27 de persoane au fost trimise în judecată în 2016 într-un dosar penal, din care a fost disjunsă latura civilă, pentru abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat.

Acestea fuseseră acuzate și de deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui, icrelor ori a produselor din pește obținute din pescuit și pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibiție și în zonele de protecție.

Pe 8 mai 2024, Curtea de Apel Galați a decis printr-o hotărâre definitivă ca niciuna dintre cele 27 de persoane puse sub acuzare pentru una din cele mai grave atingeri aduse diversității genetice și exploatării durabile a speciilor și ecosistemelor fluviului Dunărea să nu răspundă penal.

Procesul a durat opt ani și toate faptele s-au prescris, iar doi dintre inculpați au murit în timpul judecății. Inițial, judecătorii puseseră sub sechestru în vederea confiscării case și mașini ale persoanelor acuzate de contrabandă în vederea recuperării prejudiciului, dar acesta a fost ridicat.

Prejudiciu ecologic inestimabil

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010-august 2014, inclusiv în perioadele de prohibiție, cele 27 de persoane, printre care s-au numărat și 11 funcționari publici, structurate în mai multe grupuri, „au capturat speciile specifice habitatului natural al Dunării, în scopul comercializării, inclusiv prin deturnarea scopului licit al pescuitului în scop științific și prin exercitarea defectuoasă a actelor caracteristice atribuțiilor de serviciu”.

În 2015, procurorul de caz a dispus confiscarea a zeci de sturioni și zeci de kilograme de icre negre, pe care polițiștii le-au găsit la membrii grupării infracționale.

Prejudiciul fusese estimat inițial de anchetatori la 349.700 lei, dar prejudiciul ecologic este incalculabil. Judecătorii vorbesc despre o atingere gravă adusă diversității genetice și exploatării durabile a speciilor și ecosistemelor specifice habitatului natural al fluviului Dunărea.

„Valoarea pagubelor produse de inculpați a fost determinată prin luarea în considerare a unor valori de piață raportate la pești și subproduse din pești provenind din acvacultură, în toate cazurile, mai mici decât valorile pe care le au peștii și subprodusele din pești provenind din mediul natural (sălbatic)”, au explicat magistrații.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Fapta nu există, nup!

  2. Dupa 8 ani de judecata, ce sa mai, s-au inmultit pestii, nu mai e nevoie de vreo alta masura.