Peskov: Demilitarizarea Ucrainei pe modelul Suediei sau Austriei, cu propria armată, dar fără baze străine pe teritoriul său, se discută în cadrul negocierilor
Demilitarizarea Ucrainei după varianta austriacă sau suedeză cu păstrarea propriei armate, dar fără prezența bazelor militare străine, se discută la negocierile dintre delegațiile de la Moscova și Kiev și poate fi considerată o opțiune de compromis, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, relatează agenția rusă Interfax.
În timpul unei conversații cu jurnaliştii, miercuri, lui Peskov i s-a cerut să comenteze declarația în acest sens a șeful delegației ruse la discuții, Vladimir Medinsky, și a fost întrebat dacă Kremlinul este mulțumit de această opțiune de demilitarizare a Ucrainei.
„Aceasta este o opțiune care se discută cu adevărat acum și care poate fi văzută ca un anumit compromis”, a răspuns Peskov.
De asemenea, Kremlinul a transmis că este imposibil să comenteze dacă Rusia va lega problema ridicării sancțiunilor occidentale cu semnarea unui document între Kiev și Moscova, în contextul negocierilor aflate în derulare între Rusia și Ucraina.
„Voi lăsa fără comentarii. Într-adevăr, subiectul sancțiunilor apare în negocieri, dar nu aș vrea să dau niciun detaliu acum. Consider acest lucru imposibil în contextul negocierilor în derulare”, a spus Peskov.
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse a comentat și despre disponibilitatea Statelor Unite de a avea contacte directe cu Rusia pentru a rezolva criza ucraineană.
El a spus că Kremlinul leagă perspectiva privind situația din Ucraina de cursul negocierilor ruso-ucrainene, și nu de prezența unor contacte directe între Washington și Moscova. „Situația privind Ucraina poate fi îmbunătățită prin încheierea de acorduri în cadrul discuțiilor dintre delegațiile ruse și ucrainene”, a afirmat acesta ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la declarația Departamentului de Stat al SUA conform căreia Washington ar avea contacte directe cu Moscova dacă acest lucru ar schimba situația în Ucraina.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price a declarat că Statele Unite sunt pregătite pentru contacte directe cu Rusia pentru a rezolva criza ucraineană.
Negocierile cu Ucraina merg greoi, încet, dar Rusia se străduiește sincer să ajungă la pace cât mai curând posibil, a declarat miercuri șeful delegației ruse, consilierul prezidențial Vladimir Medinsky reporterilor. El a mai spus că Rusia este în favoarea transformării Ucrainei într-un stat pașnic și neutru care nu este un punct de sprijin NATO.
„Desigur, ne-am dori ca totul să se întâmple mult mai repede, aceasta este o dorință atât de sinceră a părții ruse. Vrem să ajungem la pace cât mai curând posibil”, a spus Medinsky.
„Sarcina principală a grupului de negociere este să găsească printre numărul imens de probleme complexe pe acelea asupra cărora poți găsi un acord, să te bazezi pe ele, să pui aceste probleme comune pe ordinea de zi și astfel treptat, pas cu pas, să mergi către rezultat – încheierea unei păci care să se potrivească popoarelor noastre”, a subliniat el.
În acest sens, Medinsky a remarcat că nu ar dori să se concentreze asupra dificultăților care apar în procesul de negociere. „Credeți că aspirația statului nostru și sarcina stabilită de președinte este sarcina de a realiza pacea pe pământul Ucrainei, acesta este un stat pașnic, neutru, prietenos față de noi, care nu este un punct de sprijin NATO, nu este un avanpost pentru acele forțe care doresc să facă rău țării noastre”, a adăugat el.
Potrivit lui Medinsky, Kievul la discuții își propune să creeze în Ucraina o versiune austriacă sau suedeză a unui stat demilitarizat cu propria sa armată.
„Conservarea și dezvoltarea statutului neutru al Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei – se discută o întreagă gamă de probleme legate de mărimea armatei ucrainene. Ucraina oferă o versiune austriacă, suedeză a unui stat demilitarizat neutru, dar în același timp un stat care are propriile forțe armate și navale. Toate aceste probleme sunt discutate la nivelul conducerilor ministerelor Apărării Rusiei și Ucrainei”, a spus Medinsky.
Șeful delegației ruse a amintit că „Ucraina are un statut neutru și acum”. „A fost condiția neutralității când Ucraina s-a retras din Uniunea Sovietică în 1991, iar această neutralitate este scrisă în Declarația de suveranitate a Ucrainei”, a subliniat el.
„Desigur, problema cheie pentru noi este statutul Crimeei și al Donbas, precum și o serie de probleme umanitare, inclusiv denazificarea, drepturile populației vorbitoare de rusă și statutul limbii ruse și așa mai departe”, a adăugat Medinsky.
Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii