G4Media.ro

Peste 1.000 de stejari seculari vor fi folosiți la reconstrucția catedralei Notre-Dame…

epa07508673 Flames on the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/IAN LANGSDON

Peste 1.000 de stejari seculari vor fi folosiți la reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris

La mai bine de doi ani de la incendiul care a distrus o parte a catedralei Notre-Dame, în special acoperișul, mai bine de 1.000 de stejari au fost tăiați în întreaga Franță, în păduri publice dar și private. Ei au luat calea unor ateliere speciale pentru a fi prelucrați. Trunchiul de stejar va ajuta la construcția celebrei turle – fleșa prăbușită în timpul incendiului din 2019.

RFI a asistat la transportul primilor 4 arbori luați dintr-o pădure situată în nord-vestul Franței. În această pădure, arborii au fost plantați pe vremea regelui Louis al XIV, în urmă cu 350 de ani.

A fost nevoie de două macarale pentru a încărca pe platforma unui tir fiecare dintre aceste trunchiuri de stejar ce are între 200 și 240 de ani, o înalțime de 27 de metri și un metru în diametru iar fiecare cântărește 15 tone.

O operațiune delicată așadar, o premieră pentru Anthony Jeannot – tehnician la Oficiul Național al Pădurilor. Mărturisește că a dormit foarte prost cu o seară înainte, din cauza acestei operațiuni: ”17 generații forestiere s-au ocupat de acești arbori iar acum, noi nu trebuie să greșim cu absolut nimic. Lemnul este un material flexibil iar dacă este ridicat prost el se poate rupe iar în acest caz devine inutilizabil. Iar dacă acum greșim nu putem face nimic până la toamnă.”

Grinzile vor folosi la susținerea celebrei turle, explică o ingineră din Oficiului Național al Pădurilor: ” Trebuia să găsim perla rară efectiv. Nu ne trebuie un lemn complet drept căci avem nevoie de o oarecare înclinație, o curbă, pentru ca apoi pe ele să fie fixate și alte grinzi. A fost complicat așadar să găsim ceva drept dar nu într-o proporție de 100%”.

Articolul complet pe RFI

sursa foto: AGERPRES/EPA/IAN LANGSDON

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Totul pentru biserică, distrugem tot ce mai avem. Materialele moderne care să imite lemnul, probabil le stăteau și la ăia in gât.

    • Inca n-am aflat cauza incendiului, daca a fost pus intentionat, sau nu.

    • @Miki
      Ce zici sa punem niste termonpan care imita lemnul? Ar fi cool, nu?
      Iar clopotele sa le facem din plastic, ca ar fi mai usoare, plus ca ar putea fi albastre, roz, galbene…. ceva misto.
      Iar din stejarii aia ar trebui facute linguri, butoaie … chestii eco.

    • Românul cu buda-n curte a ajuns și arhitect :))) Părerologi mulți are țara asta. D-aia suntem în fruntea statelor mari :)))))))))

    • Mai bine un beton cinstit ca la notre dame ul nostru aurit, nu? 🙂

  2. Turismul omoară mediul şi pe noi. Dar vrem bani, suntem lacomi, la viitor nu ne gândim.

  3. In afara de faptul ca taie 1000 arbori seculari e de retinut ca ii au. La noi putine sanse sa gasesti 1000 stejari seculari sau ocupat de ei Guzganul Rozaliu si Drujba lui Dumnezeu…… eroi ai neamului:)))))

  4. Ce stres are si tehnicianul silvicultor francez.. la noi cei mai multi silvicultori se gandesc cum sa mai taie la negru paduri si sa bata si sa ameninte activisti de mediu.

  5. Mare ipocrizia europeana. Adica zilnic suntem invadati cu stiri despre noi masuri anti-poluare, si ce se gandesc astia sa faca? „Hai sa taiem 1000 de arbori seculari, ca sa facem o turla!!!”. De ce trebuie refacuta turla neaparat din lemn? De ce nu se folosesc materiale moderne, si astfel nu trebuie taiati 1000 de stejari, care sunt mult mai utili sa curete aerul decat sa sustina o clopotnita.

    • Materialele moderne precum otelul si beton produc foarte mult CO2 in procesul de fabricare, deci nu sunt deloc „eco”. Lemnul din paduri intretinute sustenabil sechestreaza de-a lungul vietii CO2 din aer. Daca ar fi lasat sa moara si sa putrezeasca in padure, acel CO2 ar fi eliberat inapoi in atmosfera. Folosind in schimb trunchiul intr-o cladire ce va mai rezista cateva sute de ani, acel CO2 va fi inmagazinat inca cateva sute de ani. Lemnul din surse sustenabile este de departe cel mai „eco” material de constructie, drept pentru care in majoritatea tarilor vest europene care s-au angajat sa reduca agresiv emisiile de gaze cu efect de sera, se promoveaza foarte mult in industria constructiilor folosirea lemnului intr-o proportie cat mai mare.

    • @Bogdan
      Prostii.
      1000 de stejari produc anual oxigen pentru 2000 de persoane.. si asta pentru 100+ ani.
      Procesul de fabricatie ptr otel & beton nu produce nici 5% CO2, o singura data.
      Cladirea ar fi de mii de ori mai rezistenta si / mai moderna.
      Sa tai copacii, si mai ales stejari sanatosi, ca doar nu vor folosi putregaiuri .. este o aberatie.
      Si pentru ce.. pentru o biserica inutila.
      Tampenie maxima sustinuta INCA , de puterea bisericii.
      Sa speram ca nu va mai dura mult pana cand mafia asta internationala va fi declarata cult, si interzisa in intreaga lume.
      Slabe sperante pe termen scurt, dar cu fiecare generatie noua, puterea bisericii dispare.

    • @vmv
      nu vorbesc prostii, e parte din jobul meu sa stiu despre materialele de constructii, fiind inginer structurist.
      e acceptat universal ca lemnul este cel mai sustenabil material de constructie, cu o contributie negativa asupra CO2 din atmosfera (reduce CO2), pe cand betonul de exemplu e responsabil pt 8% din emisiile globale de CO2, mai mult decat aviatia, de exemplu.
      in rest, de acord cu comentariile tale legate de mafia bisericii etc.

  6. Daramata complet, construit un imens parc modern acolo, folosind acei 1000 stejari.
    Civilizatie vs primitivism !

    • sa consideri ca daramarea completa a unui monument istoric este un act de civilizatie…
      fara cuvinte.

  7. S-au inventat profile din materiale compozite, aluminiu sau oțel, pentru ce să taie copacii? !

    • am raspuns si la un comentariu mai sus, lemnul din paduri intretinute sustenabil este cel mai „eco” material de constructie, cu emisii negative de CO2. materialele compozite, aluminiul si otelul sunt mari producatoare de CO2. in toata europa de vest, industria constructiilor incearca sa incorporeze cat mai mult lemn in structura si finisajele cladirilor noi.

    • Bogdan, nu exista lemn „sustenabil”, dacă știi ceva chimie și matematică, fă calculul. Lobby-ul exploatatorilor de păduri nu are nici o susținere științifică. Rata de tăiere a copacilor se traduce printr-un volum. Rata de creștere a copacilor prin alt volum. Măsoară și calculează… Crește atât cât se taie într-un an?

    • exact la asta ma refer prin lemn sustenabil. acele paduri in carerata de crestere este mai mare sau egala cu rata de taiere. Normal ca nu sustin taierea amazonului ca sa facem blocuri si turle de catedrale, nu despre asta e vorba.
      sunt convins ca padurea din care vor fi taiati cei 1000 de stejari este manageriata corect si nu se permit taieri ilegale, sau neplanificate. tot ce taie va fi inlocuit. si asta inseamna lemn sustenabil. plantezi un copac, timp de 100 de ani absoarbe carbon, apoi iei acel copac si-l pui intr-o cladire unde mai rezista 100 de ani cu carbonul retinut in el. intre timp, in locul lui, creste alt copac timp de 100 de ani care absoarbe carbon.

    • Bogdan, ce ne facem cu celelalte surse de CO2, in afara de beton? Copacii aia absorb CO2 produs si din alte arderi de combustibili fosili, nu doar pentru producerea betonului? Aducem la balanta zero CO2 produs in fabricarea betonului, dar restul?! Am de-a face cu multe propuneri de cercetare in care constructorii si profesorii universitari platiti de ei promoveaza aceste teorii false, lobby-ul industriei este enorm… Ca si industria etanolului facut din porumb si bagat in benzina… Iar la 10% etanol ei mint ca se reduc emissile de CO2 cu 10%… dar ce rezulta din arderea etanolului? Si cata motorina se consuma pentru a face acel etanol din porumb?!

    • Sunt de acord ca sunt multe industrii in care trebuie facute schimbari rapide si majore pentru a reduce emisiile de CO2. Ce am scris mai sus totusi ramane valid. Cel mai sustenabil material de constructie este lemnul din paduri manageriate corect.
      Suprafata padurilor din Franta si Germania, de exemplu, e in crestere in ultimii 10 ani, deci se poate cand nu ai un sistem corupt care nu pedepseste, sau chiar incurajeaza taierile ilegale.
      La povestea cu etanolul, sunt de acord, emisiile de CO2 nu sunt foarte diferite. S-ar putea in schimb ca emisiile sa fie mai putin poluante cu particule PM10 si PM2.5 care afecteaza plamanii.

  8. Sa nu fie taiati din Romania, ne-am adus destul contributia involuntara la o multime de proiecte pe baza de foioase, prin toata lumea !
    Ochii pe stejari, nu mai suntem in sec.12-13, ma mir de restauratori ca se cred in timpul cruciadelor, de unde stejari, nu mai sunt prazi din Tara Sfanta si Levant sa ii plateasca.
    Noi am taiat si Codrul Vlasiei intre timp!
    Daca ursul a fost impuscat pe sest, oamenii nu sunt aparati, macar atat sa fie atent si ministerul asta al mediului, la stejari seculari !

  9. Un comentariu pentru cei ce au idei mărețe, pro ecologice, uitând ca sunt un fir de nisip in tumultul istoriei. Or fi bune, sunt convins ca aveți dreptate, compozitele și materialele moderne, de aceea se și construiește in Spania “La Sagrada Familia”, din oțel
    si compozite. De aceea PDG ul bisericii naționale face monstruozitatea din beton și oțel. Totuși, istoria trebuie respectata, altfel mergem pe urma BLM-itilor, demni urmași ai cominternistilor și comuniștilor care au urat istoria celor de dinaintea lor și au distrus totul pentru ca istoria sa înceapă cu ei. Fără sa dau nume i-as întreba pe comentatori dacă atunci când au fost la piramide, au intrat intr-o catedrala de sute de ani, au privit albastrul de Voronet, au simțit legătura cu trecutul, cu istoria. Istoria, Civilizația și urmele lor vizibile și palpabile reprezintă ceva inestimabil iar renunțarea la acestea ar însemna renunțarea la ceea ce suntem, dincolo de nimicnicia vieților noastre scurte in raport cu istoria. Stejarii seculari sunt o pierdere pentru acest moment însă sacrificiul lor va permite refacerea unui monument simbol, fiindcă aceste clădiri nu sunt simple biserici, sunt punți de legătura între generații: intrați in catedrala din Delft, in Westminster, urcați in turnul din Pisa, priviți Floarea soarelui de Van Gogh, Rondul de noapte a lui Rembrandt sau Pieta a lui Michelangelo și Imaginați-va câte mii de priviri în sute de ani au făcut acest lucru… respectivele opere fiind punțile de legătura invizibile între generații. Nu se rezuma totul la CO2 și la inginerie… viața e mai complexa!

    • Mushu, nostalgia nu justifica sacrificiul a 1000 de stejari seculari. Cui nu-i plac operele de arhitectura menționate de tine? Sunt superbe, dar vremurile s-au schimbat, am făcut progrese si nu mai este sustenabil sa folosim aceleasi materiale sau tehnici nici de acum 50 de ani…. Nu putem sa stam la ciocan și nicovala, nici la locomotive pe cărbuni sau la bârne din lemn când putem folosi materiale compozite ce imita perfect lemnul și sunt mai puternice și mai durabile . In ziua de azi nu se justifica folosirea lemnului în construcții, sunt atâtea materiale mai bune și care previn și tăierea pădurilor.