G4Media.ro

Peste 100 de cercetători, inclusiv laureaţi ai premiului Nobel, cer ca voluntari…

sursa foto: Pexels

Peste 100 de cercetători, inclusiv laureaţi ai premiului Nobel, cer ca voluntari sănătoşi să fie expuşi la coronavirus pentru a vedea dacă vaccinurile împotriva Covid-19 funcţionează

Peste 100 de cercetători reputaţi, inclusiv 15 laureaţi ai premiului Nobel, cer ca voluntari sănătoşi să fie expuşi la noul coronavirus pentru a vedea dacă vaccinurile împotriva Covid-19 funcţionează, relatează CNBC, citată de News.ro.

Cercetătorii au semnat miercuri o scrisoare deschisă adresată dr. Francis Collins, şeful Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH) din Statele Unite, cerând efectuarea de ”teste de încercare” pe oameni, care ar ”accelera mult” dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19.

Testele de încercare expun în mod deliberat voluntari sănătoşi la un virus, după ce li s-a administrat un vaccin, pentru a testa dacă vaccinul funcţionează prevenind infectarea.

Aceste studii nu sunt lipsite de controverse, dar organizaţia ‘1 Day Sooner’ şi alţi experţi proeminenţi insistă că beneficiile testelor de încercare sunt mai mari decât riscurile şi cer guvernului american să le autorizeze.

”Dacă studiile de încercare pot accelera în mod sigur şi eficient procesul de dezvoltare a vaccinului, atunci există o prezumţie extraordinară în favoarea utilizării lor, care ar necesita o justificare etică foarte convingătoare de depăşit”, se arată în scrisoarea publicată de 1 Day Sooner, o organizaţie care pledează pentru studiile de încercare.

Oamenii de ştiinţă care au semnat scrisoarea, inclusiv directorul programului de vaccin Covid-19 de la Universitatea din Oxford, au declarat că ”studiile de încercare pe oameni pot oferi informaţii mult mai rapid decât studiile convenţionale de eficacitate, care durează mult mai multe luni”.

”În astfel de studii, voluntarii încă primesc vaccinul sau un produs de control. În loc să îşi reia viaţa ca de obicei şi să aştepte infectarea cu un virus, voluntarii sunt expuşi în mod deliberat la agentul patogen, în condiţii controlate. Dincolo de a fi mai rapid decât testele convenţionale, este mai probabil ca un test de provocare să se încheie cu rezultate interpretabile, de exemplu în cazul în care prezenţa virusului în jurul subiectului de studiu începe să se estompeze în timp ”, au adăugat ei.

Semnatarii scrisorii provin dintr-o serie de discipline, inclusiv epidemiologie, medicină, economie şi filozofie. Aceştia susţin că ”pandemia Covid-19 trebuie combătută urgent pe multe fronturi, dar este greu de imaginat că va avea loc o redresare economică şi socială solidă în absenţa unui vaccin. Scriem pentru a sublinia importanţa mare a studiilor de încercare pe oameni, ca metodă de a ajuta la dezvoltarea vaccinurilor”.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) spun că studiile de încercare pe oameni sunt etice atunci când îndeplinesc anumite criterii. Protecţiile care ar trebui să fie în vigoare, au spus experţii, inclusiv faptul că participanţii la proces sunt relativ tineri şi au o sănătate bună şi beneficiază de îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate, cu monitorizare frecventă.

OMS observă că este esenţial ca studiile de încercare să fie ”efectuate într-un cadru etic în care se acordă un consimţământ cu adevărat informat” şi că ar trebui să fie întreprinse cu ” multă precauţie, prudenţă şi supraveghere”.

sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Se ofera catarama
    Sau poate numeste cineva „voluntarii”.
    Primii voluntari ar trebui sa fie: seful oms, bill gates, george soros si la noi in romania: arafat, iohannis, orban, turcan.

  2. Puterea exemplului este cea mai puternica. Sa se ofere ei mai ales ca acum bate un curent de socialism prin tarile care nu au avut parte de comunism.

    A new low…..

    • Mai degrabă cei care neaga gravitatea covidului. Ca sunt destui. Dacă tot nu e asa periculos sa încerce ei cât de bun este vaccinul. Problema nu e vaccinul în sine ci faptul ca dacă e apa de ploaie și nu te imunizaza cu adevărat vei face covid și riști 5% rata a mortalității.

    • S-ar putea ca multi dintre negationistii Covid-ului sa fie si antivaccinisti in acelasi timp…

      Ma gandesc ca un studiu de incercare are si el incertitudinile lui, datorate faptului ca regulile etice cer ca „participanţii la proces” sa fie „relativ tineri”, conform expertilor citati in articol. Asta face ca testul sa nu fie potrivit pentru a evalua eficacitatea vaccinului in randul oamenilor mai in varsta, adica exact categoria de risc.