G4Media.ro

Peste 100 de dosare depuse de autoritățile locale în Programul de realizare…

Sursa foto: Facebook / Asociatia Tot Mai Verde

Peste 100 de dosare depuse de autoritățile locale în Programul de realizare a pistelor pentru biciclete, în doar două minute

Un număr de 108 dosare au fost depuse în cadrul Programului de realizare a pistelor pentru biciclete, în primele două minute de la lansarea sesiunii de finanţare, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

„Cererea în cadrul acestui program ne-a depăşit aşteptările, este foarte important că şi autorităţile au fost receptive şi au aplicat, deoarece ne dorim să dezvoltăm o reţea mult mai extinsă de piste dedicate bicicliştilor, lucru ce se va reflecta şi în îmbunătăţirea traficului şi a calităţii aerului pe care îl respirăm”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

La rândul său, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a menţionat pe propria pagină de Facebook că, odată cu implementarea proiectelor din acest program, România va avea 890 kilometri de piste noi de biciclete.

„România va avea 890 kilometri noi de piste pentru biciclete. Astăzi, în doar două minute de la lansarea programului, autorităţile locale au depus proiecte de realizare a drumurilor pentru biciclişti în valoare de 755 milioane de lei. 108 primării, asociaţii de dezvoltare şi consilii judeţene, din 30 de judeţe au optat pentru dezvoltarea infrastructurii velo. Succesul programului şi epuizarea rapidă a bugetului arată un interes crescut pentru o mobilitate sustenabilă. Noile piste pentru biciclete vor asigura o alternativă ecologică la transportul auto şi vor contribui la un mediu mai curat şi mai sănătos”, a subliniat Tanczos.

O sesiune de finanţare a Programului de realizare a pistelor pentru biciclete a fost lansată vineri dimineaţa, la ora 10:00.

Solicitanţii eligibili în cadrul programului sunt Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT) organizate la nivel de judeţ, comună, oraş, municipiu de rang I/II, Municipiul Bucureşti şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale acestuia şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Potrivit sursei citate, finanţarea se acordă în procent de 100% din cheltuielile eligibile în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi, astfel: UAT – Municipiul Bucureşti – maximum 75 milioane de lei; subdiviziunea municipiului Bucureşti – maximum 45 milioane de lei; UAT – municipiu de rang I – maximum 37 milioane de lei; UAT – municipiu de rang II – maximum 30 milioane de lei; UAT – oraş – maximum 22 milioane de lei; comună cu mai puţin de 5.000 de locuitori – maximum 3,7 milioane de lei; comună cu mai mult de 5.001 de locuitori – maximum 7,5 milioane de lei; UAT – judeţ – maximum 22 milioane de lei.

În cadrul proiectelor, suma maximă care poate fi finanţată pentru realizarea unui kilometru de traseu de piste de biciclişti şi care reprezintă 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile este de un milion de lei/km pentru pistele de biciclişti care presupun lucrări pe amplasamente separate de drum, neamenajate ca trotuar sau parte carosabilă, respectiv de 350.000 lei/km pentru pistele de biciclişti care presupun lucrări pe carosabil sau trotuar existent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Normal, nimeni nu e cu gândul la poluarea pe care-o tragi tu pe nas ci la cheltuit bani cu firmele care trebuie.
    Despre zgomotul infernal produs de masinile tunate ce merg cu 90 la ora ce sa mai spun..

  2. Cand e vorba furat normal ca e inghesuiala mare.

  3. Poate asa ajungem si noi la mare sau la Bucuresti pe autostrada de…biciclete. Cred ca am ajunge mai repede decat cu masina pe DN1

  4. Problema pistelor e foarte simpla; o banda de circulatie de pe strazile principale izolata de trafic si transformata in pista. Unde nu se poate elibera o banda se fac strazi cu sens unic. Solutiile cu mazgalit bucati de trotuar cu vopsea sunt inutile si periculoase.