Peste 100 de oameni au murit până acum din cauza gripei în România
Un număr de 101 persoane au decedat din cauza gripei, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, transmite Agerpres.
Ultimele victime sunt doi bărbaţi din judeţul Prahova, de 52, respectiv 37 de ani, decedaţi duminică. Ambii au fost confirmaţi cu virus gripal tip A H1 pdm09, aveau condiţii medicale preexistente şi niciunul nu era vaccinat.
Pe 30 ianuarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat declararea epidemiei de gripă în România, precizând că circulaţia intensă a virusului gripal se va menţine inclusiv în luna februarie.
„Da, s-a constatat epidemie, având a treia săptămână epidemică. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România. (…) Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în februarie”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a recomandat populaţiei să poarte mască de protecţie şi a reamintit că spălatul pe mâini este foarte important.
„În momentul de faţă, suntem în epidemie de gripă. Această definiţie nu schimbă cu nimic ceea ce ştiam până acum. Unităţile sanitare ştiu ce au de făcut ca de fiecare dată. Problema este igiena personală. Revenim cu acest tablou al igienei personale. Apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul. (…) Nu strănutăm în mână. În acest context, este bine să purtăm şi masca de protecţie. Masca de protecţie nu se poartă sub nas. Dacă o purtaţi sub nas o purtaţi degeaba pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Vă protejează ceva de strănut, dar în continuare veţi da celor din jurul dumneavoastră şi veţi contamina pacienţii din jurul dumneavoastră. Dacă folosiţi mască, acoperiţi şi nasul. Nu uitaţi că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe faţă spălăm şi interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm de ceea ce este în jur”, a explicat medicul.
Pe 2 februarie, Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu şi a cerut informaţii din partea Ministerului Sănătăţii şi Institutului de Sănătate Publică cu privire la „creşterea îngrijorătoare” a numărului de pacienţi afectaţi de gripă.
„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la creşterea îngrijorătoare a numărului de pacienţi afectaţi de gripă şi solicită informaţii din partea Ministerului Sănătăţii şi a Institutului de Sănătate Publică cu privire la măsurile dispuse în prezent, precum şi strategia de prevenire a apariţiei unor situaţii asemănătoare, pentru viitor. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii. În România s-a declarat epidemie de gripă, după ce specialiştii Institutului de Sănătate Publică au constatat că ultimele două săptămâni au avut caracter epidemic”, a transmit Avocatul Poporului într-un comunicat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii