G4Media.ro

Peste 106 milioane de euro alocă Comisia Europeană pentru primul sistem de…

Sursa foto: MApN

Peste 106 milioane de euro alocă Comisia Europeană pentru primul sistem de spitale de campanie paneuropene în caz de dezastre majore / Unul dintre acestea va fi amplasat în România

Comisia Europeană alocă 106,2 milioane  de euro Germaniei, Belgiei, Franței, Italiei, Luxemburgului, Portugaliei, României și Turciei pentru dezvoltarea noii capacități de echipe medicale de urgență (EMT) a rescEU. Obiectivul este de a consolida asistența medicală de urgență acordată populațiilor afectate de dezastre majore naturale sau provocate de om, a anunțat, marți, executivul comunitar într-un comunicat de presă.

Prin acest proiect se vor înființa trei echipe medicale de urgență de tip 2 (EMT2), care vor include servicii chirurgicale și de diagnosticare. În plus, 17 echipe de asistență specializată vor oferi servicii de terapie intensivă, de tratare a arsurilor, de transportare a pacienților, de diagnosticare avansată, de sprijinire a mamelor și copiilor, de reeducare, de asistență pentru sănătatea mintală, de tratament ortopedic, de laborator, de aprovizionare cu oxigen și de sprijin pentru telecomunicații.

Această capacitate rescEU va deveni operațională treptat, începând din 2024, și va permite răspunderea la o gamă largă de scenarii de dezastre. Echipele vor putea funcționa în mod autonom și vor putea sprijini instituțiile naționale de asistență medicală existente atunci când acestea nu sunt în măsură să facă față unei anumite situații de urgență. Această nouă structură va completa rolul esențial pe care îl joacă deja cele 15 echipe medicale de urgență puse la dispoziție de statele membre și de statele participante la Rezerva europeană de protecție civilă în contextul răspunsului în caz de urgență, se arată în comunicat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, în 9 februarie, că în cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România, sub Protecţia Civilă a UE, iar țara noastră va achiziționa de asemenea cu fonduri europene un spital mobil de nivel II, cu toate dotările, inclusiv săli de operații.

Când se întâmplă un cutremur, spitalul ca să fie funcţional trebuie să fie pregătit, trebuie să aibă toate echipamentele fixate, surse de apă, surse de curent, toate utilităţile funcţionale. Un cutremur poate să ducă la incapacitarea unui spital, chiar dacă el se află în picioare şi nu are problemă structurală. Din cauza asta planurile de intervenţie includ în primul rând spitale de campanie. Şi aici avem, mai ales după pandemie, spitalul principal al MApN, la care s-au alăturat încă două spitale de campanie ale Ministerului Apărării, şi încă un spital care este recent preluat de DSU şi care poate fi şi astăzi utilizat în astfel de situaţii. Pe lângă asta, mai avem două proiecte europene în care suntem implicaţi. Unul e pe fonduri europene româneşti în care suntem implicaţi în achiziţia unui spital mobil de nivel II, cu toată dotarea lui, la care aşteptăm să se deruleze procedura. Anul acesta sperăm să-l primim. Dar mai este şi un proiect european care se numeşte EMT (Emergency Medical Teams), unde România este membră”, a precizat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Şeful DSU a subliniat că în cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România, sub Protecţia Civilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...