G4Media.ro

Peste 12.000 de proiecte au fost declarate eligibile în prima sesiune a…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Peste 12.000 de proiecte au fost declarate eligibile în prima sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice”

Un număr de 12.718 proiecte au fost declarate eligibile pentru finanțare în prima sesiune a Programului „Casa Verde Fotovoltaice”, în sumă totală de 252 de milioane de lei, a anunţat, joi, Administraţia Fondului pentru Mediu.

„Mă bucur că, în doar o lună de când mă aflu la conducerea AFM, pot să anunț finalizarea evaluării tuturor dosarelor depuse în Programul Casa Verde Fotovoltaice. De asemenea, avem de gând ca, în următoarele zile, să le transmitem beneficiarilor spre semnare primele contracte de finanțare nerambursabilă”, a declarat Andreea Kohalmi-Szabo, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, citată într-un comunicat de presă.

În contextul în care după evaluarea cererilor de finanțare depuse în prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, s-a luat decizia reluării etapei de înscrieri începând cu toamna acestui an, până la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de instituţie în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

„Casa Verde Fotovoltaice este un program care a generat un interes uriaş în rândul românilor, dovadă fiind numărul extrem de mare de cereri. Pentru că fondurile alocate pentru finanţarea programului nu au fost epuizate, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020. Pornind de la experiența primei ediții, în calitate de preşedinte al AFM, intenţionez să promovez modificări majore, care să conducă la simplificarea procesului de înscriere în program, la micșorarea duratei evaluării proiectelor și la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit toți solicitanții care nu au obținut finanțarea în prima ediție să reaplice în toamnă”, a declarat Andreea Kohalmi-Szabo.

Prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice” beneficiarii au putut obține până la 20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.

Principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate și/sau erori. În plus, din cauza unor erori informatice, câteva zeci de solicitări nu au putut fi soluționate, acestea urmând a fi finalizate în perioada imediat următoare.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Decat sa folosim resurse din pamantul romanesc, mai bine cumparam panouri de la licurici. Un popor pe cale de disparitie trebuie sa pastreze planeta curata pentru inlocuitorii lui, asa e frumos.

  2. Cu 100 milioane de euro, cat a avut buget acest proiect ar fi putut construi statul un parc eolian onshore de aproximativ 60 MW.
    Vor instala, in final, aproximativ 75MW fotovoltaice dar cu factor de capacitate mult mai mic, panourile vor fi instalate pe acoperis si in cele mai multe cazuri nu vor indeplini conditia de orientare sudica sau elevatie ajustata dupa anotimp, productie doar ziu, deci energia verde produsa anual (si beneficiul pentru mediu) va fi undeva la maxim 25% din energia produsa de instalatia eoliana cu acelasi pret.
    Dar suntem in epoca populismelor si a pomenilor date de la buget direct in proprietate privata ca sa fie votantii satisfacuti.

  3. A.F.M. dupa ce a amanat cum ca a fost fraudat sistemul informatic si a asigurat toti participanti ca actele depuse la instalatori in termen sunt valabile a facut pe dos ce institutie este asta vorbim totusi de o institutie a statului ! Sa va fie rusine ca una ziceti si alta faceti !