Peste 130 de cutremure zguduie un vulcan mare, semn prevestitor al unei noi erupţii în Islanda, avertizează seismologii
Peste 130 de cutremure au fost înregistrate marţi pe marele vulcan islandez Bardarbunga, un posibil semn prevestitor al unei erupţii în cadrul diferitelor scenarii luate în considerare, a anunţat agenţia meteorologică islandeză, potrivit Le Figaro, citat de Rador.
Codul de culoare pentru avioanele care zboară deasupra zonei a fost schimbat din verde în galben, ca măsură de precauţie, a spus agenţia meteorologică. Dar, din cauza poziţiei izolate a vulcanului, în inima înălţimilor nelocuite din sudul Islandei, nicio infrastructură nu este în pericol.
Succesiunea de cutremure, dintre care cel mai puternic a atins o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter, a durat aproximativ trei ore înainte de a se atenua, a informat agenţia meteorologică.
„Cutremurele continuă să fie detectate în regiune şi este prea devreme pentru a spune când se va încheia activitatea seismică”, a adăugat ea. Potrivit serviciilor meteorologice, cutremurele sunt în concordanţă cu creşterea presiunii din cauza acumulării de magmă sub vulcan. Activitatea acestuia va fi monitorizată îndeaproape, dar este dificil de spus în acest stadiu care va fi evoluţia ulterioară”, potrivit agenţiei.
Caldera (sau craterul) vulcanului Bardarbunga, care se întinde pe 65 de kilometri pătraţi, este plină de gheaţă. Vulcanul este unul dintre cele şase sisteme vulcanice situate sub gheţarul Vatnajokull, cel mai mare din Europa. În cazul unei erupţii subglaciare, există riscul de erupţie de cenuşă şi inundaţii sub gheţarul Vatnajokull.
Dar dacă o erupţie ar avea loc în afara gheţarului, ar fi o erupţie de lavă, a explicat agenţia meteorologică.
„Activitatea seismică a crescut la Bardarbunga în ultimele luni”, a mai precizat agenţia. Cutremurele de marţi au fost cele mai mari de la ultima erupţie a vulcanului Bardarbunga, care a durat şase luni în 2014-2015.
Această erupţie a generat cel mai mare flux de lavă bazaltică din Islanda în mai bine de 230 de ani, dar nu a provocat victime, răniţi sau pagube materiale. În 2024, Islanda a cunoscut şapte erupţii vulcanice într-un an, în apropierea satului de pescari Grindavik, din sud-vestul ţării, necesitând evacuarea populaţiei în mai multe rânduri. Ţara găzduieşte 33 de sisteme vulcanice, mai mult decât orice altă ţară europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.