Peste 2.000 de intelectuali ruși îl îndeamnă pe Putin să evite un război „imoral și iresponsabil” împotriva Ucrainei: „Nimeni nu ne amenință” / „Cetăţenii ruşi devin ostaticii unui aventurism criminal”
Peste 2.000 de intelectuali ruși, inclusiv activiști proeminenți pentru drepturile omului, au îndemnat Kremlinul să evite declanșarea unui război „imoral, iresponsabil și criminal” împotriva Ucrainei, pe fondul îngrijorării globale că Moscova ar putea fi pe punctul de a lansa o invazie pe scară largă asupra vecinului său ex-sovietic, relatează serviciul rus al Radio Europa Liberă.
Un comunicat al Congresului Intelectualilor Ruși a fost făcut public în weekend, în timp ce Rusia și-a continuat acumularea de trupe – acum estimate la peste 100.000 – lângă granița cu Ucraina.
„Fluxul de informații tulburătoare despre o posibilă invazie rusă a Ucrainei se intensifică”, se arată în comunicat.
„Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina și Occidentul. Nimeni nu ne amenință, nimeni nu ne atacă. Politica bazată pe promovarea ideii unui astfel de război este imorală, iresponsabilă și criminală și nu poate fi implementată în numele Rusiei. Un astfel de război nu poate avea nici scopuri legale, nici morale… Cetăţenii ruşi devin de fapt ostatici ai unui aventurism criminal în care politica externă a Rusiei este transformată”, se mai arată în comunicatul intelectualilor ruși.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să discute telefonic despre criza din Ucraina pe 1 februarie, iar premierul britanic Boris Johnson va călători la Kiev pentru a purta discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce liderii mondiali caută să evite izbucnirea unui conflict militar.
Rusia a negat că acumularea de trupe este reprezintă pregătirea vreunui atac.
Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin a cerut garanții din partea NATO că nu va permite o viitoare aderare a Ucrainei la Alianță. Moscova a sugerat ulterior că nu va tolera trupele și infrastructura NATO în țări precum România, Bulgaria și Georgia.
Sursa foto: Russian Defense Ministry
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii