G4Media.ro

Peste 2.500 de persoane sunt aşteptate miercuri seara la protestul angajaţilor din…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Peste 2.500 de persoane sunt aşteptate miercuri seara la protestul angajaţilor din industria HoReCa din Piaţa Victoriei

În cadrul protestului angajaților din HoReCa, organizat miercuri seara în Piața Victoriei, sunt așteptați circa 2500 de oameni, a relatat unul dintre inițiatorii acțiunii, Ninel Dănilă, patronul unui restaurant din Capitală.

Ninel Dănilă a spus, conform Agerpres, că au fost destul de multe repercusiuni în urma faptului că industria s-a închis în perioada anterioară și că dorința patronilor și angajaților din domeniu este să existe un plan clar de sprijn din partea Guvernului.

„Nu există niciun orizont în treaba aceasta pentru că, dacă se întâmplă ca numărul de cazuri să crească, vă daţi seama că nu se va mai deschide nimic în perioada următoare. Şi noi vrem să ştim care este ajutorul clar din partea Guvernului pentru noi. Nu stăm cu mâna întinsă, nu vrem să stăm cu mâna întinsă. Eu, personal, niciodată nu am stat, muncesc de 25 de ani în domeniul acesta, dar nu mai îmi permit să stau acasă şi nu mai am soluţii”, a spus Dănilă, conform Agerpres.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie primiţi în această seară de autorităţi la discuţii, el a spus că nu acesta este scopul protestului.

„Noi am scris pe Facebook care sunt întrebările la care am avem nevoie de nişte răspunsuri şi mai sunt altele pe care o să le discutăm în Piaţă şi o să le postăm pe Facebook. (…) Noi nu suntem organizatori ai acestui eveniment. Noi ne-am întâlnit ad-hoc aseară în Piaţă, după ce s-a anunţat problema aceasta, s-au anunţat restricţiile şi am stat de vorbă. Nu ştiam ce să facem, cum să facem ca să fim o voce care să ne reprezinte. Şi am creat un eveniment pe Facebook. Am fost 25 – 30 de persoane. Am creat acest eveniment pe Facebook care a luat amploare. Noi cunoaştem foarte multă lume din domeniu. Ne-au sunat o grămadă de prieteni. Toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva. Este prima dată când HoReCa reacţionează şi vă repet: Doamne fereşte! Avem părinţi, avem fraţi, avem surori, nu ne permitem să riscăm cumva sănătatea publică. Nu despre asta e vorba. Vrem nişte soluţii. Ok, închidem, dar nu o jumătate din România lucrează şi jumătate nu lucrează. Asta vreau să vă spun. Se judecă cu jumătăţi de măsură. Aţi văzut ce a fost azi la metrou, de exemplu. Deci, vreau să vă întreb un lucru: de ce la noi s-a putut închide de pe o zi pe alta – şi eu am marfă perisabilă, am marfă în frigidere de 20.000 de lei, ce fac cu ea? – şi de ce la metrou nu a fost o reacţie rapidă când s-a întâmplat ce s-a întâmplat astăzi, să vină Jandarmeria şi să închidă accesul la metrou pentru alte persoane?”, a explicat acesta.

În ceea ce priveşte numărul estimat de participanţi la protest, Dănilă a menţionat că se aşteaptă la mai mult de 2.500 de persoane.

„Noi suntem surprinşi de numărul acesta. Noi o să mergem, o să păstrăm distanţarea. Dacă vedem că cineva depăşeşte vreo limită a bunului simţ vom interveni. Nu ne permitem să ne arate lumea cu degetul. Vrem să fie un protest paşnic din care să se vadă că suntem şi noi o forţă, să se vadă că suntem o cantitate care nu este neglijabilă şi atâta tot. Dar nu ştiu câţi oameni ar trebui fie la un protest. Sper să nu avem incidente; nu este cazul, pentru că nu mergem acolo să ne certăm cu nimeni. Suntem apolitici. Nu ne interesează PSD, PNL, cine conduce. Ne interesează să avem un răspuns la toate lucrurile acestea….Eu zic că 2.500 de persoane o să fie sigur. Acum, să nu avem o surpriză să vină mai multă lume, pentru că văd o mobilizare masivă”, a adăugat el.

La ora 18:00 îşi anunţaseră participarea la protest pe Facebook 2.800 de persoane, iar 6.400 erau interesate.

De asemenea, pe pagina de Facebook a protestului au fost postate câteva întrebări la care cei din industrie aşteaptă răspuns din partea autorităţilor.

„Întrebări fără răspunsuri: 1. Cum e posibil să fim închişi de pe o zi pe alta? 2. Ce se întâmplă cu chiriile? 3. Ce se întâmplă cu taxele aferente acestei perioade? 4. Ce se întâmplă cu marfa perisabilă din stoc? 5. În cât timp se plăteşte şomajul tehnic? 6. Există variante de ajutor din partea statului pentru această perioadă ? 7. Cum procedăm cu creditele, leasingurile pentru echipamente şi celelalte plăţi pe care nu le putem onora?”, întreabă angajatorii din industria HoReCa.

 

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Corect ce spun cei de la HoReCa!

  2. Caz ipotetic. Sunt un patron de hotel, si-mi ia hotelul foc. Ce fac? Ii iau la rost pe pompieri ca-mi dau afara clientii? Sau cu hotelul in flacari, eu continui sa fac rezervari, deoarece… am marfa pe care trebuie s-o vand si nu arde decat o parte a hotelului? Si le cer pompierilor sa-mi plateasca daune pentru perioada in care mi-au stins focul, deoarece n-au permis accesul altor clienti?

    Si am si eu cateva intrebari pentru HoReCa. Eu va inteleg ca v-ati cumparat marfa pe care planuiati s-o vindeti. La pret mai mare, dar nah, asa se face profitul…

    De ce sunt eu vinovat ca voi nu va mai puteti vinde marfa? De ce trebuie sa v-o cumpar neaparat? Ca asta inseamna sa va ajute „statul”, restul de platitori de taxe sa va plateasca pierderile.
    Aveti de gand sa cereti o AMANARE a taxelor pe perioada in care nu aveti activitate, urmand ca la reluarea ei sa va platiti taxele restante? Sau cereti o ELIMINARE a acelor taxe, „pentru ca… puteti”?

    Si tot bateti moneda ca in restaurante nu s-au intamplat cazuri Covid, deci nu sunt motive sa fiti inchisi. Vreti sa aveti neaparat motive, sau ce spuneti aici?
    Nu angajatii vostri sunt problema principala, cu toate ca „termometrele” cumparate de voi nu pot face diferenta intre o bucata de gheata si o oala cu apa fiarta. Mi s-a luat temperatura cu asemenea pistol si aveam 32.2 grade!!! Deci „controalele” voastre sunt pistol cu apa, facute doar ca sa fie. Puteti avea angajati asimptomatici si habar sa n-aveti.
    Dezinfectarea meselor intre clienti? Inexistenta! Soneria pentru chelner n-a vazut nici macar vreun servetel umed, daramite ceva antibacterian! Sa nu zic de solnite…
    La fel si registrele in care va notati numele si telefonul clientilor. Cati dintre voi ati verificat ce date va dau clientii? Ah, stiu, „nu e treaba voastra, clientul trebuie sa aiba responsabilitate!” Deci treaba voastra e doar sa incasati bani, in orice conditii! Daca vine vreunul bolnav, voi ii luati temperatura la misto, apoi scrieti un nume si un telefon aiurea, si gata accesul la portofelul bibanului!
    Dar tot voi cu gura mare ca nu va lasa unii si altii sa va imbolnaviti!

    Iar daca vine vreunul ca mine si va intreaba de curatenie, ma luati cu „e dreptul meu sa fac ce vreau, iar daca tie nu-ti convine, nu veni in spelunca mea!”
    Pai nu-i chiar asa, stimabili horecisti! Libertatea voastra se opreste acolo unde incepe libertatea mea!
    Traim intr-o comunitate si, chiar daca eu nu vin la tine, tu poti imbolnavi pe altul care imbolnaveste pe altul care ma imbolnaveste pe mine! Si asta pentru ca voi trebuie sa faceti profit cu orice pret!

    Reprofilati-va! N-aveti voie sa serviti inauntru, atunci incepeti sa faceti livrari! Sau inchideti cosmelia si mergeti sa fiti asistati sociali, daca altceva nu stiti sa faceti!
    Dar de ce trebuie eu sa va platesc pierderile voastre?

    • Esti atat de imbecil ca toata poliloghia nu merita citită. Oamenii au dreptate, când închizi o industrie trebuie să dai si o alternativă si o rezolvare a 90% din probleme. In plus, UE compensează astfel de pierderi, deci doar trebuie transmisă factura mai departe.
      Mai bine ai întreba de ce dracu’ nu testează populația gratis, asa s ar izola lumea singura si nu s ar mai transmite atat de intens. Dar nu, la noi să se testeze pe banii lor, pe banii firmei unde lucrează, ca noi avem combinatii la Unifarm si ne doare in cot de testare. Noi vrem să tratăm, să cumpărăm măști, ca de acolo vin banii la partid. Nu e vina noastră că suntem o sleahta de politruci fara creier, alergând haotic ca un cocoș fara cap, e vina românilor ca nu se distanțează. Pnl e tot o scursura, din ce in ce mai greu de suportat, mai greu decat psd.

    • Mihaita P, daca tot n-ai citit ce-am scris eu, de unde esti convins ca n-am dreptate? Sau tu oricum esti imbecil, deci esti convins ca toti din jurul tau seamana cu tine?

      Aici era vorba de horecisti si de dorinta lor de a-si recupera banii pe care i-au dat pe o marfa pe care n-au cum s-o mai vanda. Pricepi? E ca si cum un magazin ar cere ca guvernul sa-i plateasca pentru marfa pe care n-a vandut-o intr-o perioada de timp. Si cum banii guvernului sunt, de fapt, banii tai, poate-ti dai seama cine le plateste alora factura.

      Iar incercarea ta jalnica de a devia discutia de la banii pe care ar trebui sa-i platim unora pentru ca NU vand niste produse la afaceri dubioase cu masti… fara comentarii. Postac de meserie.

      De ce nu testeaza populatia gratis?
      Meserie, te halesc! Incearca sa intelegi ca NU EXISTA GRATIS !!!! Orice serviciu oferit gratis este, de fapt, platit din banii de la buget. Adica din banii tai! Nu platesti pe loc, ci mai incolo, la impozite.
      Dar oricum, tu ai recunoscut ca esti imbecil, asa ca-mi racesc gura degeaba sa-ti explic chestii elementare.

      Iar o testare de Covid n-are sens decat in capul firii, pentru a mai sifona niste bani.
      Cu ce te ajuta sa te testezi de Covid? Iti iese testul negativ, iesi fluierand din cabinet si-ti stranuta unul in fata. Cu ce te ajuta testul negativ? Cu absolut nimic!
      Cat despre respectarea izolarii, nu ma fa sa rad. Ai acum, recent, exemplul clubului Nuba, cu 200 de „izolati”. Deci, de ce sa testam „pe gratis”? Ca sa ai tu si firea ma-tii cum sa-ti acoperi manariile??

      Si, revenind la subiect, de ce sa platesc eu un serviciu de care nu beneficiez?
      De ce sa platesc marfa restaurantelor, pentru ca aia n-o pot vinde??

  3. În România s-au respectat în general regulile vara aceasta în comparație cu alte țări (de exemplu în Bulgaria chelnerii nu purtau mănuși, unii nici măcar mască, ci doar o vizetă peste gură, la masă se stătea fără număr, distanțarea fizică practic nu exista) în primul rând pentru protejarea personalului.

    Problema o constituie simțul civic al multora (când unii clienți nu respectă regulile, nu li se atrage de de cele mai multe ori atenția) și incompetența autorităților (poliției) de a impune sancțiuni unde se impune.

  4. Mihai P ! Tu ești o Scursura ! România este în kk t !
    Sau te faci că nu vezi ? Atei ! Auzi ? O industrie !
    Cel mai periculos este la cârciumă in interior !
    Toată Europa este in criza sanitară și economică !
    Este vina acestui guvern amarat că avem Covid ?
    Sau ești un postac PSD de 50 RON ? Nu va este rușine Mafioților ?