G4Media.ro

EXCLUSIV Peste 20 de cazuri de febră Q la Cluj, dar autoritățile…

EXCLUSIV Peste 20 de cazuri de febră Q la Cluj, dar autoritățile nu au comunicat nimic public. Studenții la Medicină Veterinară au fost cei mai afectați de boala transmisă de animale

În lunile mai-august, în județul Cluj au fost înregistrate 23 de cazuri de Febră Q, o boală infecțioasă relativ rară, cu simptome apropiate de cele ale gripei. Cei mai mulți bolnavi sunt studenți la Medicină Veterinară, dar nici o instituție sau autoritate nu a comunicat publicului larg existența focarului de infecție.

Surse G4Media.ro spun că studenții nu au fost informați la timp cu privire la existența focarului de infecție. „Studenții nu au fost anunțați, informațiile despre posibila infecție au circulat «pe surse», între studenți, fără ca facultatea să fi venit cu o înștiințare oficială, prin care să îi anunțe despre pericolele la care se supun sau să le recomande seturile de analize corespunzătoare”, afirmă persoane familiare cu subiectul.

Studenții la Medicină Veterinară, cei mai afectați

Sursa de infecție au constituit-o clinicile veterinare care funcționează pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ne-a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia.

„Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat”, a menționat șeful DSP Cluj. Acesta a adăugat că microbul care a cauzat infecția provine de la animale care au fost tratate la clinicile veterinare de la facultatea de Medicină Veterinară. „[A fost vorba de] un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai spus Moisescu-Goia.

Din discuția cu el, a reieșit că DSP a evitat să comunice public cazul, pentru a nu risca să panicheze populația. „Nu e boală periculoasă, dar (…) trebuie evitată și trebuie să luăm măsurile ca ea să nu se răspândească, dacă există un risc de diseminare”, a precizat acesta.

Majoritatea cazurilor de febră Q s-au înregistrat la studenți ai Facultății de Medicină Veterinară, dar și la angajați. Primul caz de febră Q a fost confirmat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca în 14 mai, iar cel mai recent în 20 august, potrivit informațiilor transmise de dr. Violeta Briciu, directorul medical al spitalului. „Simptomele prezentate au fost caracteristice bolii, respectiv febră, mialgii (dureri musculare – n.r.), cefalee (dureri de cap – n.r.), transpirații, tuse. Nu am avut internați pacienți cu complicații de tip encefalită sau afectare cardiaca”, a precizat aceasta.

După confirmarea primul caz, Facultatea de Medicină Veterinară a informat DSP cu privire la existența riscului prezenței unui microb, iar DSP a prelevat trei probe de la clinicile veterinare. Probele au confirmat prezența ADN-ului de Coxiella burnetti, bacteria care transmite microbul febrei Q. „Nu s-a putut stabili dacă acesta provine de la o bacterie vie sau moartă”, menționează Nicodim Fiț.

Clinicile, închise de două ori

Acesta a adăugat că, pentru a elimina sursa de infecție, clinicile și spitalul de urgență au fost închise pentru trei zile, în jurul datei de 20 mai, pentru a se efectua curățenie generală și dezinfecție. Totodată, au fost testate toate animalele care erau internate și a fost restricționat accesul vizitatorilor și anulate vizitele de grup.

Foto: Una dintre clinicile veterinare din cadrul Facultății de Medicină Veterinară (Bogdan Stanciu)

Potrivit surselor G4Media.ro, studenții nu au fost informați la timp cu privire la existența focarului de infecție. Decanul facultății, prof. dr. univ. Nicodim Fiț, spune însă că a fost trimis un email de informare către studenți, imediat după depistarea primului caz, iar pe toate ușile de acces au fost afișate anunțuri. Aceste anunțuri, consultate de G4Media.ro, nu informează explicit despre existența microbului ci sunt instrucțiuni generale de prevenire a bolilor infecțioase care se transmit de la animal la om. În ce privește conținutul emailul, nu am putut verifica din surse independente cele spuse de decanul facultății.

Cert este că microbul a continuat să se răspândească și tot mai mulți studenți s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase, fie acuzând simptomele bolii, fie doar pentru a se asigura că nu o au. Potrivit documentelor consultate de G4Media, în luna iunie erau șase studenți diagnosticați, iar alții nouă neconfirmați ca fiind infectați. Dintre aceștia din urmă au mai fost cazuri de confirmare ulterioară a prezenței microbului. „Fiecare organism reacționează diferit, în prezența unui microb. La unii, simptomele bolii se pot declanșa imediat, la alții, după un interval de timp, care diferă, de la caz la caz”, explică Nicodim Fiț, de profesie chiar microbiolog. De aici și durata relativ lungă de timp care a trecut între primul caz confirmat și cel mai recent.

În acest context, în perioada 25-28 iulie, clinicile și spitalul de urgențe au fost din nou închise, pentru o nouă curățenie generală. urmată de dezinfecție. După această acțiune, a fost testat tot personalul USAMV care ar fi putut avea contact cu clinicile universitare. „La ora actuală, nu avem niciun coleg bolnav și niciun animal bolnav. Totuși, lucrăm cu animale bolnave, iar Coxiella burnetti este o bacterie foarte rezistentă, a cărei proveniență este imposibil de stabilit, deoarece poate călători și 500 de kilometri, sub formă de spor rezistent, purtat de vânt sau păsări. Nu putem deci exclude ca, la un moment dat, să reapară cazuri de febră Q sau să ne confruntăm cu alt microb”, mai spune decanul facultății.

Foto: Intrarea în campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (Dan Bodea)

Ultima inspecție de la DSP la clinicile veterinare a avut loc în 7 august și la ea a participat și directorul executiv al direcției. „Din punctul meu de vedere, dacă își respectă procedurile și protocoalele de lucru, cu purtarea echipamentului de protecție, nu mai au nicio treabă. O să mai verificăm, dar nu le spunem când…”, spune directorul executiv al DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia.

Potrivit informațiilor transmise de DSP Cluj, aceste cazuri de febră Q sunt primele înregistrate la Cluj în ultimii cinci ani.

Ce este febra Q

Conform unei informări redactate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), febra Q este o boală „zoonotică”, adică una ce vizează animalele și poate afecta și omul, mai ales pe cei care desfășoară activități ce implică contactul cu animalele și/sau produsele acestora. De obicei, infecția poate apărea ca urmare a inhalării/ingerării bacteriei (sub formă de spor), din particulele de praf contaminate. Bălegarul sau urina precum și subproduse animaliere cum ar fi pielea, lâna sau blana pot constitui sursă de infecție.

Febra Q este rar întâlnită la om, chiar și în rândul fermierilor. Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii, formele grave fiind întâlnite foarte rar. Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere și constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și, ocazional, pneumonie sau alte complicații. Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de șase luni.

Foto sus: În cadrul Facultății de Medicină Veterinară de la Cluj funcționează cinci clinici și un spital de urgență (Bogdan Stanciu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. la caracalesh e mai grav. acolo se vand vand fete si femei militienilor, politcienilor, procurorilor?, judecatorilor?, interlopilor. sa faca si ei sex. poate moca, ca de-aia sunt ei ba, autoritati. au salarii barosane si pensii speciale. sa fie stapani.

  2. si ce ie in caracalesh ie in toata tara. pentru ca daca unul din partid face ceva, fac toti. isi face unul teren de tenis. hop si ailalati.

  3. In articolul prezentat sunt niste declaratii total eronate din partea conducerii FMV! Studentii NU au fost informati cu nimic in legatura cu Febra Q. Numarul cazurilor este unul mult mai mare, fiind implicati studenti de la toate liniile de studiu inclusiv studente din anul 6 care erau gravide (boala poate produce si avort). Sunt cazuri de boala confirmate si in randul cadrelor didactice. Sunt studenti si cadre didactice care au fost internati in spital cu forme cronice ale bolii precum meningita, endocardita, pneumonii. Ba mai mult, cei care vroiau sa faca petitii sau reclamatii au fost amenintati cu exmatricularea. S-a facut testare serologica doar cadrelor didactice si unui nr restrans de studenti, iar aceasta a fost optionala. E dureros ca se incearca musamalizarea unui focar de grav care poate duce la consecinte dramatice pe termen lung persoanelor implicate. Puteti lua legatura cu orice student de la FMV pt a constanta cele spuse mai sus.

  4. Coxiella burnetti, bacteria care transmite microbul febrei Q. lua-v-as joornalismoo la tranta, saracilor