Peste 200.000 de ruși au fugit în Serbia în ultimul an
În ultimul an, aproximativ 200.000 de ruși și-au părăsit patria pentru Serbia, o națiune care păstrează legături strânse cu Moscova, dar care a condamnat totuși invazia din Ucraina, transmite agenția AP, citată de The Guardian.
Serbia, o țară slavă, este cel mai apropiat aliat european al Moscovei, cu legături istorice, religioase și culturale care sunt susținute de campaniile de influență politică ale Kremlinului. Rusia susține pretențiile Serbiei asupra fostei sale provincii Kosovo, care și-a declarat independența în 2008 cu sprijinul Occidentului. Iar Serbia a refuzat să impună sancțiuni Moscovei din cauza invaziei.
În același timp, Serbia dorește să adere la Uniunea Europeană. Președintele său populist Aleksandar Vucic a denunțat invazia, iar aproximativ 200.000 de ruși au intrat în țară în ultimul an, mulți dintre ei căutând o nouă viață într-o țară frățească, lipsită de opresiunea Kremlinului. Anastasia Demidova, care a sosit în națiunea balcanică de la Moscova în urmă cu trei luni, a declarat pentru agenția de știri:
„Aici, în Belgrad, nu suntem percepuți cu ostilitate, iar asta înseamnă foarte mult. Am vorbit cu o mulțime de sârbi de aici și cu alți străini. Când mă întreabă „ce faceți aici”, le răspund: „Suntem împotriva lui Putin și pentru o Rusie democratică și suntem împotriva războiului din Ucraina, evident”.
Alții spun că au fugit pentru a evita să fie recrutați sau pentru că sancțiunile occidentale le-au paralizat afacerile sau le-au luat locurile de muncă. Dar ei mențin legăturile cu țara lor natală, inclusiv legăturile financiare, a declarat istoricul Aleksej Timofejev. Spre deosebire de predecesorii lor de la începutul secolului al XX-lea, a spus el, ei nu pot merge mai departe în Occident din cauza sancțiunilor și încă au nevoie de vize pentru a călători în țările mai bogate din Europa.
”Ei nu au ales această țară, ci au venit aici pentru că este singura care îi primește”, a afirmat istoricul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii