Peste 200 de americani suspecți de a fi infectați cu monkeypox, un virus rar, înrudit cu varicela
Peste 200 de persoane din 27 de state din SUA sunt urmărite pentru posibile infecții rare cu monkeypox, spun oficialii din domeniul sănătății, citați de BBC. Autoritățile se tem că aceștia ar fi putut intra în contact cu un bărbat din Texas care a adus boala din Nigeria la începutul acestei luni. Bărbatul, despre care se crede că este primul caz de infectare cu acest virus din SUA, din 2003, a fost dus la spital, dar se află într-o stare stabilă.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) declară că cei 200 de cetățeni sunt pasagerii care se aflau la bordul a două zboruri în care a fost și ”pacientul zero”. El a zburat în Atlanta, Georgia, din Lagos, Nigeria, la 9 iulie, înainte de a lua un zbor către Dallas, unde a fost internat, a spus CDC. Șansele ca boala să se răspândească în avion sunt scăzute, susțin specialiștii, deoarece pasagerii purtau măști de față, pentru a se proteja de SARS CoV-2. Un purtător de cuvânt al CDC a declarat pentru BBC că „lucrează cu departamentele de sănătate de stat și locale pentru a urmări persoanele care ar fi putut fi expuse la acest virus”. „Credem că riscul pentru publicul larg este scăzut”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că niciuna dintre cele 200 de persoane pe care le monitorizează nu a fost considerată a fi „cu risc ridicat”.
Ce este Monkeypox
Monkeypox este o boală virală rară din aceeași familie ca variola, dar este mult mai puțin severă. Boala Monkeypox este cauzată de virusul monkeypox, un membru al genului Orthopoxvirus din familia Poxviridae, informează Organizația Mondială a Sănătății. Apare mai ales în părțile îndepărtate ale țărilor din Africa Centrală și de Vest, lângă pădurile tropicale tropicale. Simptomele includ: febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri musculare și o lipsă generală de energie. Odată ce febra dispare, se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se extinde în alte părți ale corpului, cel mai frecvent palmele mâinilor și tălpile picioarelor. Erupția, care poate fi extrem de iritantă, se modifică și trece prin diferite etape înainte de a forma în cele din urmă o crustă, care mai târziu cade. Leziunile pot provoca cicatrici. Majoritatea cazurilor de virus sunt ușoare, uneori asemănătoare varicelei și se elimină singure în câteva săptămâni.
Monkeypox poate fi uneori mai severă, cu toate acestea, unul din 100 de cazuri fiind mortal, potrivit CDC.
Deși rară, boala a mai fost descoperită anterior în SUA. Un focar din 2003 a cauzat 47 de cazuri confirmate.
Sursa foto: Organizația Mondială a Sănătății
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu