Peste 200 de balene, găsite eșuate pe o plajă izolată de pe coasta de vest a Tasmaniei
Peste 200 de balene au fost găsite eșuate pe o plajă izolată de pe coasta de vest a Tasmaniei, Australia, relatează BBC.
Se crede că jumătate din grupul de balene, despre care se crede că sunt balene-pilot, sunt încă în viață. Salvatorii au fost trimiși în zonă.
Nu este clar ce a făcut ca balenele să eșueze pe o plajă de nisip la intrarea în portul Macquarie Harbour, aceeași locație îndepărtată în care a avut loc cea mai gravă eșuare de balene din Australia în urmă cu doi ani.
Acest eveniment are loc la o zi după o altă eșuare în masă în nordul Tasmaniei.
În urma incidentului de marți, 14 cașaloți tineri au fost găsiți morți pe Insula King, în Strâmtoarea Bass.
Experții plănuiau o operațiune de salvare a celor 230 de balene descoperite miercuri, dar operațiunea va fi „complexă” din cauza locației, a precizat într-o declarație Departamentul de Resurse Naturale și Mediu din Tasmania.
„Se pare că aproximativ jumătate dintre animale sunt în viață”.
Macquarie Harbour este un golfuleț mare și puțin adânc, situat într-o zonă rurală. Se așteaptă ca mai multe dintre balene să moară peste noapte.
Localnicii au acoperit balenele eșuate cu pături și au turnat găleți cu apă peste ele pentru a încerca să le mențină în viață.
Departamentul de mediu al statului a declarat că experți în conservarea mediului marin se deplasează la fața locului și vor încerca să repună pe linia de plutire acele balene care sunt încă suficient de sănătoase pentru a supraviețui.
Balenele-pilot sunt mamifere foarte sociabile și sunt cunoscute pentru eșuarea în grupuri, deoarece călătoresc în comunități mari și apropiate care se bazează pe o comunicare constantă.
În septembrie 2020, a fost lansată o uriașă operațiune de salvare atunci când aproape 500 de balene-pilot au eșuat în același port.
Peste 380 dintre balenele pilot au murit, dar aproximativ 100 au supraviețuit datorită salvatorilor.
Vanessa Pirotta, cercetător în domeniul faunei sălbatice, a declarat pentru BBC că asemănările dintre eșuarea de acum și cea din urmă – aceeași specie, aceeași locație, aceeași perioadă a anului – sunt „neobișnuite” și îngrijorătoare.
Este posibil ca balenele să se fi „rătăcit”, să fi urmat un lider bolnav sau dezorientat sau să fi fost surprinse în ape mai puțin adânci, a spus ea.
Schimbările climatice ar putea avea și ele un impact – modificările mediului, ale temperaturii apei sau ale habitatelor de pradă ar putea deruta balenele.
Dar motivele care stau la baza eșuării balenelor rămân un „mister”, spune ea, la fel ca și motivul pentru care în Tasmania se înregistrează atât de multe astfel de eșuări.
Există o mulțime de viață marină în zonă – mai multe animale ar putea însemna mai multe incidente – și există, de asemenea, o mulțime de curenți care se intersectează cu pământul.
Dar „insula gigantică” în sine ar putea fi doar un pericol de navigație pentru animalele care folosesc ecolocația, spune ea.
„Treci de la ape în esență deschise și apoi, dintr-o dată, apare pământul”, mai explică Pirotta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii