G4Media.ro

Peste 200 de localnici din Băile Tuşnad au participat la un marș…

sursa foto index.hu

Peste 200 de localnici din Băile Tuşnad au participat la un marș pentru a atrage atenția în privința urșilor care sunt prezenți zilnic în stațiune

Peste 200 de localnici din Băile Tuşnad au participat vineri seara la un marş prin care au dorit să atragă atenţia asupra situaţiei disperate în care se află, în contextul în care urşii sunt prezenţi în staţiune în fiecare zi, intră în case, în pensiuni, sau merg pe străzile din oraş, relateaza Agerpres.

Oamenii s-au adunat la pârtia de schi din staţiune, acolo unde, în cursul zilei de vineri, mai mulţi turişti au filmat o ursoaică cu pui aflată în căutare de hrană.

Mulţi dintre protestatari purtau în mâini ursuleţi de pluş sau postere cu numele oraşului Băile Tuşnad, suprapus peste o imagine cu un urs.

De asemenea, au fost afişate mai multe bannere pe care se putea citi: „Orice persoană are dreptul la libertate şi siguranţă”, „Susţinem iniţativa domnului ministru Tanczos Barna privind iniţiativa rapidă în cazul urşilor periculoşi” sau „Urşi în pădure, nu la mine în casă”.

Primarul oraşului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, vorbeşte cu oamenii, îi încurajează şi apoi îşi exprimă neputinţa în faţa presei. Spune că situaţia e disperată, oamenii sunt speriaţi, turiştii nu mai vin în staţiune.

„Este un protest paşnic, un protest de disperare, pentru că în ultimele trei luni deja am ajuns că nu mai putem să ieşim din case sau să ne trimitem copiii la grădiniţă sau să mergem normal la serviciu. Din păcate, hârtiile ajung la Bucureşti, nu ne aude nimeni şi facem un marş să se vadă că suntem terorizaţi, trăim închişi între urşi şi toată lumea e disperată, e terorizată. Deja imediat nu mai avem nici turişti, pentru că majoritatea anulează rezervările, nu mai vin în oraş. Cei care voiau să vină, să meargă prin pădure, să alerge, să facă sport, ei nu mai vin pentru că nu au unde să alerge sau să plimbe în siguranţă”, spune primarul.

Oamenii vorbesc între ei, ascultă recomandările iniţiatorilor protestului şi ale jandarmilor, cei care le sunt alături de câte ori urşii vin în staţiune, pentru a alunga animalele în afara localităţii.

Toţi cei prezenţi spun că au ajuns la capătul răbdării şi, chiar dacă urşii au fost prezenţi tot timpul în staţiune, situaţia a devenit acum de nesuportat.

„Avem probleme multe cu urşii, în fiecare noapte vin, intră, nu putem să dormim. Mi-a omorât 16 păsări, de atunci aşteptăm să ne dea despăgubire, ne-au promis, dar nu ne-au dat nimic. Numărul urşilor e foarte mare, primim mesaje Ro-Alert, ne trezesc în fiecare noapte şi trebuie să ies, câinii latră, nu putem dormi”, spune Szocs Jozsef, un localnic din Băile Tuşnad.

Un alt bărbat completează: „Nu e ceva normal să trăim cu urşii, intră în case, la frigider, nu putem să trăim aşa. Nu cred că se rezolvă (după organizarea marşului – n.r.), dar ce pot să fac eu, fac, restul trebuie să facă politicienii. Noi facem ce putem, dar asta nu ajunge”.

Printre localnici se numără şi Molnar Csilla, o femeie din oraş căreia un urs i-a distrus gardul gospodăriei şi i-a ucis câinele.

„Mă aflu aici pentru că eu trăiesc sub pădure şi ursul deja mi-a făcut destule probleme şi încă nu am primit nimic de la nimeni. Gardul l-a distrus, încă nu a intrat în casă, dar câinele mi l-a mâncat. Noi avem treabă cu urşii care intră în case, nu cu alţi urşi. Nu mai dormim, zilnic primim mesaje Ro-Alert. Eu nu mai aştept nimic, nimeni nu ne ia în seamă, dar pentru liniştea mea sufletească am venit aici”, spune Molnar Csilla.

La doi paşi de ea se află un bărbat care ţine în mână un ursuleţ de pluş şi un steag al Uniunii Europene.

„Acest ursuleţ de pluş este o femelă şi ştim că deja că femelele, mai nou, fată patru ursuleţi. Şi din acei patru ursuleţi, peste un an se fac patru urşi mari, cu care trebuie să ne luptăm noi. De 20 ani ne luptăm cu urşii. Vin, ne intră în casă, sperie şi musafirii, nu mai vine nimeni în Băile Tuşnad. Eu fac şi taximetrie şi lumea e nemulţumită la maxim, noaptea mă sună oamenii să îi duc pe o distanţă de 300 de metri. Nu există noapte în Băile Tuşnad, de vreo trei luni de zile, să nu intre în vreun imobil. (…) Se spune că noi am intrat în habitatul lor. De ce nu vin lupii, de ce nu vin alte animale jos, numai urşii? Aici e problema noastră esenţială, nu poţi să mergi cu maşina noaptea, sare la maşină, e un pericol extraordinar. Cine nu trăieşte aici, nu ştie”, se plânge Nicolae Oprea.

El crede că ideea ministrului Mediului, Tanczos Barna, privind intervenţia rapidă în cazul urşilor „este excepţională”, pentru că numărul urşilor a crescut foarte mult.

Printre participanţii la marş s-a aflat şi preotul ortodox din Băile Tuşnad, Vasile Budeanu, care spune că enoriaşii sunt supăraţi de prezenţa urşilor, care este neplăcută şi pentru turiştii care vin în staţiune.

„Enoriaşii sunt destul de supăraţi, pentru că atâta timp cât le intră în curte şi în casă e neplăcut şi situaţia asta nu e un lucru bun pentru nimeni. Turiştii sunt cei mai speriaţi, pentru că ei vin din alte zone, unde nu au contact cu astfel de animale şi le este foarte frică, în primul rând, de situaţia care se creează, mai ales seara. Omul vine în staţiune, vrea să se plimbe seara, pe răcoare, să facă un tur al staţiunii şi de frica urşilor sunt nevoiţi să rămână închişi la camere de cazare”, a afirmat părintele paroh Vasile Budeanu.

Cei prezenţi la marș au semnat o petiţie care va fi trimisă la conducerile mai multor instituţii, de la Preşedinţia României, Guvern, Senat, Ministerul Mediului, Avocatul Poporului şi Academia Română, până la Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Harghita.

În document se prezintă situaţia din Băile Tuşnad, care „este frecventat în mod regulat de către urşi, atât în timpul nopţii”, fapt care generează panică atât în rândul populaţiei cât şi al turiştilor din staţiune. De asemenea, se arată că apariţia acestor animale este „tot mai accentuată” în ultima perioadă şi nu mai ţin cont de gardurile electrice amplasate, de uşile şi geamurile încuiate, dar nici de prezenţa câinilor sau chiar oamenilor.

„Urşii intră în curţi, case, grajduri, magazine, pensiuni, hoteluri, provocând uriaşe pagube materiale şi totodată panică în rândul populaţiei. În plus de asta, în decursul ultimilor ani au fost atacate trei persoane de către carnivori, acestea scăpând, din fericire, doar cu răni uşoare şi o sperietură zdravănă. Văzând cele arătate, subsemnaţii, semnatari ai prezentei petiţii, declarăm că situaţia este demult scăpată de sub control, iar toţi locuitorii oraşului Băile Tuşnad suntem disperaţi, plini de frică şi furie, îngrijoraţi până peste măsură în cea ce priveşte vieţile noastre, ale copiilor noştri, precum şi bunurile agonisite de-a lungul unei vieţi prin trudă şi sudoare”, se arată în petiţie.

Prezent la locul unei intervenţii de alungare a urşilor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, Gheorghe Suciu, a spus că până în prezent au fost înregistrate 201 apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţi, dintre care 102 din Băile Tuşnad, aceste apeluri fiind primite prin numărul de urgenţă 112. De asemenea, la Băile Tuşnad, a mai spus Gheorghe Suciu, pe lângă apelurile la 112, sunt situaţii destul de dese în care jandarmii intervin fie din proprie iniţiativă, pentru că observă prezenţa ursului, fie la solicitarea directă a turiştilor ori a cetăţenilor din oraş.

Sursa foto: index.hu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Hai bă, ce știu aia din Tusnad de ursi!
    Sa lase problema sa fie rezolvată de Ecologiștii din centrul marilor orașe!
    Aia știu mai bine, dom’le!
    Pana atunci mai mor câțiva oameni, dar ei sunt de vina, nu urșii!

  2. Niciun politician nu are curajul sa ia taurul de coarne sau mai bine zis ursul de coada.
    Care cum pune problema ursilor e calcat in picioare de presa sobolanilor.
    De aia „verzi” sau de ONG-urile tampitilor care protesteaza si daca vrei sa omori un caine turbat sau un pui de sobolan nu mai amintesc ca sunt prosti ca noaptea si dirijati politic.
    Tari ca Germania sau Austria, care nu mai au nici picior de urs, cu toate ca au suprafete impadurite de 2-3 ori mai mari decat Romania, scot anual miliarde de euro din turismul montan.
    Romanii nu numai ca nu fac bani din turismul montan, dar mai trebuie sa si plateasca toata ziua zeci de mii de euro pt pagube produse de ursi si pt prinderea si relocarea lor.
    Parca vad ca imediat o sa apara idiotii cu „omul e de vina, ursii trebuie protejati.”.etc.
    Pai sa-si fi pus tac-tu protex sau ma-ta diafragma ca sa nu mai inmulteasca populatia cu tampiti.
    Daca nu erati atat de multi acum ar fi avut loc si oamenii si ursii!

  3. Va place guvernul Citu? De ce? Fiindca, iata, ofera cea mai elocventa mostra de IMPOTENTA GUVERNAMENTALA. Sa ai toate pirghiile in mina si sa lasi situatia sa se degradeze in halul asta inseamna politicianism desantat si incompetenta monumentala. Ordonanta aia de urgenta cu care se lauda n-a vazut-o nimeni publicata in Monitorul Oficial. Teza stupida a animalistilor de apartament potrivit careia omul a intrat in habitatul ursilor poate fi combatuta cu argumentul ca niciodata in istoria omenirii omul n-a consimtit la vreo cedare de suveranitate in fata animalelor sau la vreo PARTAJARE de teritorii cu ele. Omul s-a organizat intotdeauna ca sa poata el trai bine iar animalele in exces le-a stirpit. Asta se cere si acum: EXTERMINAREA animalelor care deranjeaza oricit de putin omul fiindca ele n-au niciun drept in afara celor conferite de om.

    • Chiar daca fiecare om are dreptul la o opinie, asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa o facem publica. Probabil cunosti situatia de acolo de la televizor, eu am fost de multe ori si nu e nimeni panjcat cand apare un ursulet de 2 ani pe strazi.
      Ce se intampla cu ursii e doar vina omului, care nu a stiut sau nu a vrut sa inteleaga niste notiuni de baza.

    • Catre @Andrei. Orice urs care se apropie de o localitate, la mai putin de 1 km, trebuie impuscat pe loc. Se avertizeaza ursul o data cu pocnitori. Si daca revine trebuie impuscat fara comentarii.
      Lupii nu vin pentru ca nu sunt adaptati ca sa poata rupe gardurile si nu pot escalada obstacolele. Un lup nu e decat un ,,caine salbatic”. La distrugeri nu poate sa faca mai mult decat cainele. Lupul e periculos numai daca se aduna iarna in haite. Dar iarna nu e turism in padure.
      Lupul are alte avantaje. Are picioarele adaptate ca sa consume putina energie la parcurgeri de distante mari. Zilnic lupul parcurge distante mult mai mari decat ursul la aceeasi mancare consumata / kg de organism.
      Ursul are un alt organism si o capacitate mult mai mare de a-si folosii labele din fata pentru escaladarea obstacolelor si distrugeri de garduri si usi. In plus ursul stie ca inspira frica datorita dimensiunii mai mari decat a lupului.

  4. la Europa fm cine pune muzica ?

    🙂

  5. Oamenii sa nu uite ca situatia a aparut din cauza ONG-urilor care au facut presiuni ca sa nu se poata lua nicio masura. Daca e sa fie tras cineva la raspundere, ONG-urile sunt vinovate.

    • Ong-urile de mediu speculeaza problema, mananca si gura lor ceva, au gasit un aliat in 2016 la mediu si de atunci lucrurile au scapat de sub control…Pasca Palmer, ministra tehnocrata a mediului a interzis vanatoarea, singura metoda de control populatiei de urs….acum daca revii la situatia de pana in 2015, cand se stabileau cote anuale, pe baza studiilor stiintifice, sar aia de la Brusseles de cur in sus, au tot dat bani pe studii si masuri, dar banii au fost tocati pe vrajeli ongiste…singura solutie vanatoarea, pana limita de suportabilitate a habitatului, in primii 3 ani vreo 1500 de ursi pe an, dupa aia se revine la cota de 600-800/an…. Si un cod al constructiilor in zona montana, cu zone tampon cultivate de stat, la marginea padurii cu restrictii la recoltat

  6. azi sunteti buni cu mine
    dar nu uit ca ati jucat
    JOCUL MORTII cu familia mea.

  7. Când va ieși Ungaria din UE, la graniță să se pună urși, nu grăniceri.

    • Cand incep tarile mici sa paraseasca ue e cam gata cu uniunea, oricum ue e mai mult prentru drepturile altora decat pentru cetatenii europeni.
      Incet si sigur ue se destrama daca nu-si schimba atitudinea fata de cetateni.

  8. Locuiesc la marginea unui oras incojurat de dealuri-candva,umblam cu copiii dupa ciuperci,fragi,alune…pe stradutele care se opreau la baza dealului,apareau uneori caprioare,vulpi …acum,dealurile stau sa cada sub greutatea zecilor de vile -au trecui si pe partea cealalta a dealului,adio padure…n-a mai ramas nici macar un palc de tufisuri…ce caprioare,vulpi etc.! citesc (Wikipedia)ca in Romania exista 60.000(saizeci de mii) de pemise de vanatoare-si astia si-au luat permisele ca sa uite la ele?

    • Majoritatea tin pusca pentru a se apara de hoti si mafioti iar daca nu vizeaza permisul trebuie sa predea arma.

  9. Exista bune practici internaționale care pot fi replicate si in România, cei de la Ministerul Mediului pentru ce sunt plătiți?

  10. Bietele animale nu au nici o vină. Noi le-am invadat și distrus teritoriul. Când è vorba să se facă o autostrada, brusc ne apare grija de urși, nu știu ce gândaci dar când un șmecher din poliție sau vre-un politician își trântește o vilă, nu e nici o problema să taie din pădure și să împuște urșii că trec pe acolo. Așa este cazul cu vila analfabetei de dancila. Are villa in pădure si mai mult, nu plătește impozit. A fost cazul ăsta în presă dar s-a pus deja batista pe țambal. A apelat la tertipul că vila este încă în construcție dar în realitate construcția este finalizată.

  11. Bai ursilor, lasati-i pe oameni sa -si vada de afacerile lor. Ca au intrat in UE si si-au facut vile pana in creierii muntilor si veniti voi sa-i speriati pe orasenii ecologistii satui de stat la bloc, ramasi fara rude la tara si buni de plata pe la vilele lor. E dreptul lor sa traiasca, sa-si faca o viata buna si in siguranta, sa taie cate paduri au nevoie pentru profit si daca mai e loc de voi bine, daca nu, e in vigoare legea naturii, clar? Ia uite, bai, tupeu la urs, sa coboare dupa hrana lasata de oameni la voia intamplarii. Hai, gata, s-a terminat. Data viitoare cand vor vota niste oameni cu o altfel de gandire vor lua masuri mai bune. Pana atunci, legea naturii ramane in vigoare. Care pe care, clar ursilor?

  12. Siiigur ca da, dar banuiesc ca te referi la Ong-urile de vanatoare, ca ei au pus hrana de abatere, ca asa au invatat.

  13. Intrebare: un om prost e mai bun decat un urs destept?

  14. Muriti ba…..a fost bine cand ati taiat padurile,nu?! Idi0t1l0r:)))

  15. În Românistan tăiem păduri apoi ne plângem că vin urșii, eu zic să scoată toți berbecii ăia proști din oraș și sa lase doar urșii

  16. Sa inteleg ca doar atat a fost bugetat, de 200 participanti?
    :-)))

  17. Populatia de ursi s-a dublat de cat s-a interzis vanatoarea lor. In plus este o tampenie sa-i relochezi. I-a dus pe toti in cateva locuri si s-au inmultit in nestire. Inainte erau rasfirati si toti aveau habitatul lor. Oameni tampiti, dar nici cu ONG astea nu imi este rusine. Niciun unul nu-si asuma esecul politicilor aberante, ci doar condamna si nu vor sa se faca nimic. Iti este frica sa te duci la munte ca te iau ursii in brate. Asa ceva nu s-a pomenit in vremurile comuniste. Vedeam ursi pe Jepii Mici dar erau la distanta de om, evitau potecile. Acum au tupeu ca s-au invatat cu omul ca are papa bun.

  18. le-au dat un mic si o bere si i-a scos la protest; habar nu au ce cer ei acolo
    cand pleaca trenuri intregi de padure ii doare la cocos;
    sa-i manance ursii si paduchii