G4Media.ro

Peste 200 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 14 fiind…

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Peste 200 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 14 fiind transportate la spital de la începutul pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva/ 13.500 de credincioși au stat în frig la rând de câțiva kilometri, în noaptea de joi spre vineri

Peste 13.500 de pelerini şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri stând la un rând de câţiva kilometri, înfruntând frigul, pentru a ajunge să se închine la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi Sfântului Paisie, care au fost aduse la Iaşi de la mănăstirea Neamţ, transmite Agerpres.

Din cauza frigului, oboselii şi a lipsei de mâncare, câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipelor de prim-ajutor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Crucea Roşie sau SMURD. De sâmbătă, 8 octombrie, când a început pelerinajul, 201 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 14 fiind transportate la spital.

Tot de atunci, conform estimării Jandarmeriei, până vineri dimineaţa la ora 7,00, aproximativ 166.800 pelerini au trecut trecut pe la baldachinul special amenajat în Curtea Mitropolitană.

Cei mai mulţi dintre pelerinii care stau în continuare la rând au venit din cursul zilei de joi, special pentru a se închina vineri, de hramul Cuvioasei Parascheva, la racla sfintei, precum şi la racla Sfântului Paisie de la Neamţ. Moaştele celor doi sfinţi sunt depuse într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În cursul nopţii, pelerinii au primit din partea voluntarilor ceai şi cafea, precum şi câte un pachet cu mâncare.

Începând cu ora 9,00, pe o scenă special amenajată în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi va fi oficiată Slujba Sfintei Liturghii, un ceremonial religios organizat special de hramul Sfintei Parascheva.

Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară.

Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea. Ea a murit la vârsta de 27 de ani.

În 1641, moaştele acesteia au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.

În acelaşi an, moaştele au ajuns la Iaşi, fiind aşezate cu cinste în biserica Sfinţii Trei Ierarhi, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.

Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva – 14 octombrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. sarutatorii de oase!!!religia-cancerul omenirii!!!

  2. OK . Și care e problema ? Ce știre e asta ? Deranjează pe cineva ca oamenii aceia au un alt crez și îndură frigul de bunăvoie ? De ce nu se scriu articole și despre adunările celor de ziua a șaptea , penticostali și câți or mai fi ? Cine dorește distrugerea ortodoxiei , religia romanilor încă de-acum 2000 de ani ?

    • Da ma, daca este o inventie de 2k de ani inseamna ca e buna? Cand ardeau vrajitoare si porneau razboaie in numele religiei a fost doar bine?
      Indura frigul si ajung la spital, misto sport. Cand nu functioneaza religia (si nu functioneaza!) toti ajung la spitale si se plang ca e nasol, cat au trait au dat bani la biserici nu au dat la spitale.
      Ar trebui toti trimisi la Socola, sa ne explice in ce cred, ce vad, ce aud….
      Mai sunt unii care se arunca in aer cu bomba de gat tot in numele unei religii, credinte, zei si ce or mai vedea ei. Religia este buna doar ca biserica sa stranga averi si sa controleze masele de OI.
      Eu nu vad binele pe care il face biserica, vad doar raul si il vad zilnic.
      Sa va cheme mai repede D-zeu la el sa terminam cu circul asta! Amin!

  3. Hotarati-va: e cuvioasa sau sfanta ? Cred ca „titlurile” astea sunt ca gradele atribuite slujitorilor bisericii, preafericit, inalt-preasfintit, preacucernic (asa li se spune preotilor). Nu poti sa-i spui odata sfanta, altadata cuvioasa. Ori-ori !

    • Acum ne cramponam in aberatiile bisericii?!
      Nu conteaza, crede si nu cerceta!
      Este o lume virtuala, nu este nimic de inteles, sunt pe tamaie toti!

    • florin, in loc sa pui intrebari stupide, poti folosi google, cel putin. de preferat ar fi fost o carte, dar na, atat s-a putut in cazul tau.

  4. Asemenea stiri nu pot exista decat in India, Pakistan, Irak, Rusia, Romania. Numai la popoare necultivate, nescolite. Nu este biserica, ci lipsa de gandire proprie. De ce nu exista asta in Bulgaria, in Serbia? Sunt deasemenea tari ortodoxe, fost comuniste.

    Scoala. Unica diferenta.

  5. Mentalitate de sec al XIII-lea. Cum sa ne mai dezvoltăm vreodată, ca nație…

  6. Și cât bănet înghite biserica!impozite sufletu’ lu’ Avram Iancu!stat în stat!