G4Media.ro

Peste 22 de milioane de lei alocate anul acesta pentru producția românească…

Foto: Unul dintre participanții la protestul antimască din București are asupra sa o funie de usturoi la gât și o legătură de pătrunjel verde în mână. Protestatarul nu a dezvăluit simbolistica gestului său. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 22 de milioane de lei alocate anul acesta pentru producția românească de usturoi

Cultivatorii de usturoi vor putea primi în 2022 un sprijin de maximum 3.000 euro/hectar printr-o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Resursele financiare alocate în acest sens de la bugetul de stat depăşesc 22,26 milioane de lei, respectiv 4,5 milioane de euro şi se asigură din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de usturoi, respectiv: producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 valabil până la 31 decembrie 2022, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de usturoi, beneficiarii trebuie să solicite ajutorul de minimis, să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere usturoi, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Judeţeană./a Municipiului Bucureşti”, să obţină o producţie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp de pe suprafaţa prevăzută şi să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, în anul 2022.

Totodată, ei trebuie să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative, în funcţie de forma de organizare.

Dovada obţinerii producţiei de usturoi o constituie bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

Potrivit proiectului, valorificarea producţiei prevăzute se face în perioada 1 iulie – 21 noiembrie inclusiv.

Cursul de schimb pentru acordarea acestui sprijin este de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Plata se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro, echivalent în lei, pe durata a trei exerciţii financiare, adică exerciţiul financiar în cauză şi două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Gheu cetiri, mai trebuie sa scrieti si de rosii.

  2. De ce dați bani unura care nu produc nimica iar noi găsim usturoi de la turci ? La fil si cu roșiile sau toate produsele românești care nu exista dar cheltuim miliarde din bani publici c sa mâncam rahaturi din import iar unele scârbe numite fermierii sa ia miliarde

    • Pai nu-s banii statului sunt bani moka de la UE. Si nu-s singurele programe de finantare pentru firme. Vin bani garla insa in loc sa puna mana sa munceasca stau in crasma si comenteaza cat de rau e UE.
      UE n-a inteles ca romanul e lenes si p r o s t sadea. Si „descurcaret”, si-a vandut tot terenul din Pipera lui Becali pe un chilipir, credea ca se ieftineste.

    • Nicule, Gigele la care birt sunteti ma?

  3. Ala din poza nu este Sandel Matei, rubedenia colonelui Velicu de la Jandarmerie si cel care a dat un pumn unui batran ca sa aiba Latrina 3 motive sa compromita miscarea Rezist?

    • Ala din poza este un mare patron de firma si este antivaccinist. A fost pe la toate adunarile lui Soso, Siminica etc.