G4Media.ro

Peste 30.000 de oameni, posibile victime ale sclaviei moderne, în ultimii doi…

Foto: Wikipedia

Peste 30.000 de oameni, posibile victime ale sclaviei moderne, în ultimii doi ani, în Marea Britanie / Legile dure privind migrația din Regatul Unit împiedică accesul victimelor la sprijin din partea autorităților

Mii de victime ale sclaviei moderne nu primesc sprijin din cauza politicii dure a Marii Britanii față de migrația ilegală, potrivit mai multor surse, la un deceniu de la aprobarea legislației care a plasat țara în fruntea luptei globale împotriva traficului de persoane.

Legea britanică din 2015 privind sclavia modernă a obligat marile companii să abordeze problema sclaviei în lanțurile lor de aprovizionare și a consolidat protecțiile existente pentru victime.

Însă aceste protecții au fost erodate de normele introduse în 2023 pentru a reduce migrația ilegală, deoarece prioritatea politică a trecut la gestionarea zecilor de mii de migranți care sosesc în Marea Britanie în fiecare an la bordul unor ambarcațiuni mici.

Reuters a intervievat mai multe persoane din cadrul guvernului, al organelor de aplicare a legii, al sistemului judiciar și al organizațiilor caritabile, care au declarat că legile mai dure lasă mii de victime captive în sclavia modernă, atât prin respingerea cererilor de sprijin, cât și prin împiedicarea altora să se prezinte de teama de a nu fi deportate.

„Sclavia modernă nu este o problemă de imigrație; este o problemă de drepturi ale omului”, a declarat Kathy Betteridge, director la Armata Salvării, care a gestionat contractul guvernamental pentru sprijinirea victimelor în ultimii 14 ani.

După ce noua legislație a impus victimelor să prezinte mai multe dovezi ale exploatării pentru a se califica pentru sprijin din partea statului, ponderea respingerilor în cazurile de sclavie a sărit la 45% în 2023, de la doar 11% în 2022, arată datele oficiale. În primele nouă luni ale anului 2024, cifra a fost de 46%.

În 2023, Home Office – ministerul de interne al Marii Britanii – a identificat aproximativ 17 000 de persoane ca potențiale victime ale sclaviei moderne, iar alte peste 13 000, în primele nouă luni ale anului trecut. Potrivit poliției, cea mai mare parte a persoanelor sesizate erau migranți, adesea aduși în Marea Britanie pentru a lucra în saloane de manichiură, spălătorii auto, prostituție și comerțul ilicit cu droguri.

Acesta ar putea fi doar vârful icebergului. Un raport al unui comitet al Camerei Lorzilor, publicat în octombrie, a declarat că există aproximativ 130 000 de victime ale sclaviei moderne în Marea Britanie.

„Când Legea privind sclavia modernă a fost adoptată în 2015, se spunea că Marea Britanie este lider mondial. Nu mai este cazul”, se arată în raport, publicat în octombrie. Acesta a îndemnat guvernul să modifice normele privind imigrația.

Guvernul laburist al Marii Britanii, care a venit la putere în iulie, nu a modificat legislația, în ciuda faptului că a declarat, în timp ce se afla în opoziție, că normele erau nedrepte.

Săptămâna trecută, guvernul premierului Keir Starmer a menținut interdicția conservatoare ca solicitanții de azil să poată cere protecție împotriva sclaviei moderne,

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că guvernul lucrează pentru a elimina întârzierile celor care așteaptă decizii finale privind cererile lor de sprijin pentru a fi protejați de sclavia modernă și va înăspri legislația împotriva bandelor criminale responsabile de exploatare.

„Este inacceptabil în Marea Britanie de astăzi ca mii de persoane vulnerabile – în majoritate femei și copii – să fie forțate să muncească împotriva voinței lor, adesea în timp ce se confruntă cu abuzuri fizice și sexuale regulate”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Fostul prim-ministru conservator Theresa May, care a lansat Legea privind sclavia modernă în timp ce era ministru de interne, a descris-o atunci drept „marea problemă a drepturilor omului din zilele noastre”.

Legea a consolidat Mecanismul național de sesizare (National Referral Mechanism – NRM), sistemul britanic de identificare și protecție a victimelor creat în 2009 în conformitate cu un tratat internațional antitrafic.
În cadrul NRM, un număr restrâns de organizații caritabile și organisme publice – cum ar fi forțele de frontieră, poliția sau Ministerul de Interne – pot trimite o persoană pentru a primi sprijin.

După încheierea mandatului de premier al lui May în 2019, guvernele conservatoare au susținut că migranții ilegali foloseau sistemul pentru a evita deportarea. Normele introduse în 2023 au cerut un prag mai ridicat de dovezi pentru sclavia modernă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. În era COVID cârduri de români plecau preșidențial la sparanghel în Germania, iar hoarde de nepalezi, asiatici etc. placau guvernamental blocuri prin București. Aceste aspecte descriu rute ale fenomenului traficului de persoane cancerizat la nivel instituțional, și prin România.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.