G4Media.ro

Peste 300 de propuneri pentru reformarea Uniunii Europene au venit de la…

sursa foto: Comisia Europeană

Peste 300 de propuneri pentru reformarea Uniunii Europene au venit de la cetățeni în ultimul an, în cadrul proiectului Conferinței privind viitorul continentului

Conferinţa privind viitorul Europei, un amplu proces de reflecţie cetăţenească lansat în urmă cu un an, s-a soldat cu peste 300 de propuneri pentru reformarea Uniunii Europene, aprobate sâmbătă în cadrul unei ultime sesiuni plenare în Parlamentul European, relatează AFP.

„Orientarea subvenţiilor spre agricultura biologică”, „stabilirea de norme minimale comune în materie de îngrijire la nivelul UE” sau „desfăşurarea periodică de adunări ale cetăţenilor”: 325 de propuneri în 49 de categorii au fost reţinute la finalul acestei consultări lansate în primăvara lui 2021.

„Această plenară a ajuns la un consens asupra propunerilor”, şi-a exprimat satisfacţia Dubravka Suica, vicepreşedintă a Comisiei Europene şi copreşedintă a conferinţei, în aplauzele hemiciclului Parlamentului de la Strasbourg.

„Această conferinţă va fi istorică din momentul în care aplicăm ceea ce s-a decis”, a avertizat eurodeputatul liberal belgian Guy Verhofstadt, şi el copreşedinte al conferinţei.

Întâlnirile celor 800 de cetăţeni europeni, repartizaţi în paneluri pe tematici diferite, au început în septembrie şi s-au încheiat în acest an.

Propunerile celor peste 50.000 de participanţi au fost depuse pe platforma online disponibilă în 24 de limbi (www.futureu.europa.eu), încă deschisă până la 9 mai. În paralel, Franţa a organizat propriile consultări cetăţeneşti.

În pofida unui start întârziat de negocierile aprige între cele trei instituţii europene – Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European – şi de criza sanitară, Conferinţa şi-a terminat lucrările în momentul sperat, cel al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, notează France Presse.

La un an de la ceremonia de lansare de la Strasbourg, tot în Parlamentul European va lua sfârşit oficial acest exerciţiu pe 9 mai, Ziua Europei. Raportul final, care ar urma să sufere puţine modificări faţă de recomandările aprobate sâmbătă, va fi înmânat preşedinţilor celor trei instituţii europene, precum şi preşedintelui francez Emmanuel Macron.

sursa: Agerpres, sursa foto: Comisia Europeană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vrem reformarea UE. Jos dictatorii de la butoanele UE. UE sa redevina ce trebuia sa fie (doar) o uniune comerciala, si cam atat.