G4Media.ro

Peste 400 de intervenţii ale salvamontiştilor / Peste o sută s-au petrecut…

sursa foto: Facebook/ Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont

Peste 400 de intervenţii ale salvamontiştilor / Peste o sută s-au petrecut în ultima zi a anului 2024 / ”Majoritatea accidentelor au fost pe pârtiile de schi şi săniuş”

Salvamontiştii români au avut, în ultimele patru zile, în jur de 400 de intervenţii la nivel naţional, din care peste o sută în ultima zi a anului 2024. Celor o sută de intevenţii din ultimele 24 de ore li se adaugă peste 50 de apeluri în cazul cărora turiştii au solicitat diverse informaţii. În 33 de cazuri a fost necesar transportul cu ambulanţele la spital. Potrivit şefului Salvamont România, Sabin Cornoiu, majoritatea accidentelor au avut loc pe pârtiile de schi şi săniuş, în cazul schiorilor, din cauză că nu aveau legăturile de schiuri bine reglat, transmite News.ro.

Dispeceratul Naţional Salvamont anunţă că ultima zi a anului 2024 a fost „încă o zi de foc” pentru salvamontiştii din întreaga ţară, solicitaţi să intervină la „un număr îngrijorător de mare” de evenimente montane.

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 101 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor, cele mai multe apeluri fiind făcute la Salvamont Sinaia (13), Braşov (11), Alba (nouă), Prahova şi Sibiu (câte opt apeluri), Predeal,Borşa, Bihor şi Harghita (câte şase apeluri).

„În cazul acestor intervenţii, au fost salvate 103 persoane. Dintre acestea, 34 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital. S-au primit şi 51 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice  din zona montană şi despre domeniile schiabile”, menâionează Salvamont România.

Salvamontiştii îndeamnă la prudenţă şi responsabilitate în activităţile montane şi îi „invită” pe turişti să le fie alături în campania de reducere a numărului de accidente montane.

Potrivit şefului Salvamont România, Sabin Cornoiu, majoritatea accidentelor au avut loc pe pârtiile de schi şi săniuş, în cazul schiorilor din cauză că nu aveau legăturile de schiuri bine reglate.

„Pârtiile nu sunt îngheţate în asemenea grad încât schiurile să nu poată fi controlate, însă zăpada moale şi legăturile de la schiurile nereglate bine, pot determina producerea multor accidente”, a explicat Cornoiu.

Potrivit şefului Salvamont România, nu au fost probleme deosebite în zona înaltă, iar turiştii au dat dovadă de responsabilitate şi nu au urcat către zonele cu multă zăpadă, unde exista risc de producere a unor avalanşe, ci au rămas în staţiunile de la baza munţilor. În munţii Bucegi, Făgăraş, Vulcan, Godeanu şi Sureanu există risc crescut de avalanşe, potrivit salvamontiştilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.