G4Media.ro

Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosarele DNA clasate…

Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosarele DNA clasate ca urmare a deciziei CCR privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu / Suma nerecuperată ar fi ajuns pentru 16 spitale de copii construite de Asociația ”Dăruiește viață”

Peste 426 de milioane de euro este valoarea totală a prejudiciilor constatate de DNA în dosarele clasate ca urmare a deciziei CCR din iulie 2016 privind dezincriminarea abuzului în serviciu prin încălcarea de legislație secundară, potrivit unui răspuns al DNA pentru G4media.ro.

Vezi aici răspunsul integral al DNA

Aceste prejudicii nu vor putea fi recuperate niciodată pentru că dosarele au fost închise în urma dezincriminării decise de Curtea Constituțională. 801 de astfel de dosare au fost clasate din iulie 2016 până în prezent, potrivit DNA.

Suma ar fi ajuns pentru construcția a 16 spitale de copii de către asociația ”Dăruiește viață”. Potrivit paginii spitalul de oncologie pediatrică construit de asociație ” înseamnă o construcție de aprox. 12.00 0mp, care se întinde pe 9 niveluri și are o capacitate de aprox. 200 paturi” și costă ”16 milioane de euro pentru structura clădirii și aprox. 10 milioane de euro pentru echipamente medicale”.

Aproape 4 miliarde de euro este valoarea totală a prejudiciilor reclamate la DNA de diferite instituții sau persoane fizice în dosarele clasate ca urmare a deciziei CCR privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

Exemplu de caz clasat ca urmare a deciziei CCR: marele dosar Hidoelectrica

În martie 2019, DNA a comunicat G4media.ro că a clasat marele dosar Hidoelectrica, luat de la DIICOT în 2014 și aflat în anchetă din 2006. Fostul procuror de caz de la DIICOT, Adriana Cristescu, vorbea de un prejudiciu uriaș de aproape 1 miliard de dolari, 1 la sută din PIB-ul României din 2004, anul semnării contractului dintre compania de stat Hidrolectrica și firma Energy Holding a magnatului Bogdan Buzăianu, considerat ”cel mai mare băiat deștept din Energie” și finul fostului ministru PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu, zis DIP.

Un miliard de euro era valoarea energiei tranzacționate între Hidroelectrica și Energy Holding, considerată prejudiciu de procuroarea Cristescu.

”În urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, la data de 30 iulie 2018, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, conform art. 16 alin. 1 lit. a (“fapta nu există”), b (“fapta nu este prevăzută de legea penală”) și f („a intervenit decesul suspectului ori a inculpatului persoană fizică” din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieșit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor asimilate celor de corupție reținute cu ocazia începerii urmăririi penale.

În cauză, deși s-a constatat că nu au fost respectate condițiile privitoare la recepția lucrărilor și nu au fost adoptate măsuri pentru îndeplinirea unor condiții contractuale de aplicare a soluțiilor concrete de remediere/eliminare a deficiențelor de proiectare /execuție, cu toate că au fost aduse la cunoștința decidenților, aceste aspecte nu reprezintă încălcări ale dispoziţiilor legislației primare (având în vedere dispozițiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curții Constituționale)”, arata DNA într-un răspuns la solicitarea G4media.ro din martie 2019.

Un alt exemplu este cazul dezafilierii Universității Craiova, unde prejudiciu era de 1 miliard de lei. Detalii aici.

Un alt caz este cel al fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, care a scăpat de acuzaţia de abuz în serviciu din dosarul Gigină.

DIICOT nu a comunicat valoarea totală a prejudiciilor din dosarele clasate ca urmare a deciziei CCR privind dezincriminarea abuzului în serviciu prin încălcarea de legislație secundară.

Vezi aici răspunsul DIICOT.

Dosarele cu prejudicii pecuniare nu sunt singurele clasate ca urmare a deciziei CCR privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

Fostul ministru de Externe, Theodor Meleșcanu, a scăpat de dosarul de conflict de interese deschis după ce și-a numit fiul vitreg consul la Strasbourg tot ca urmare a acestei decizii CCR. Vezi aici detalii despre caz.

Context. În iulie 2016, CCR a decis dezincriminarea abuzului în serviciu prin încălcarea de legislație secundară, adică tot ce nu e lege sau ordonanță: hotărâri de Guvern, ordine de ministru, fișe cu atribuții de serviciu, regulamente de ordine interioară, decizii ale consiliilor locale, etc.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Foto: Valer Dorneanu si Florin Iordache, doi dintre artizanii deciziei CCR (sursa: Agerpres)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Banii ar trebui recuperați de la nesimțiții din CCR, cu 2-3 pensii nesimțite, plus salar de cecerist.

  2. 16 spitale care oricum nu s-ar fi construit, la fel ca autostrazile. Indiferent cine e la guvernare e o mizerie. Asa ca lasa gargara.

    • pe logica ta hai sa furam totul, ca oricum nimic nu se face. sorry, dar nu merge asa. nu se faceau spitale? ok, poate cresteau pensiile, poate se facea ceva pt oamnii sarmani, poate se repara ceva. nu conteaza ceva, conteaza ca nu se judeca asa.

    • Nu asta am zis, dar se putea intelege. sorry. Mi-am batut putin joc de faptul ca unitatea de masura e „spitalul” ca si celebra „library of congress” cand e vorba de stocare 🙂 Jurnalistii lui peste…

    • Hai, sa-ti mai dau un termen de comparatie: cate salarii de judecator, pensii speciale, masini de protocol, prime de vacanta, samd ( lista ramane deschisa) s-ar fi putut plati cu banii astia?
      Ai, domnilor cecerei?!!

    • Nici chestia cu pensiile speciale nu merge. pensiile speciale pentru procurori si parlamenteari sunt infime comparativ cu cat primesc cei din armata pentru pensii speciale.
      Faptul ca procurorii sunt platiti mai bine ne scapa de vechea problema din sistem, coruptia si mitele ce s-au dat. Nu ca nu sunt si acum, dar nu e la acelasi nivel.

    • Ion
      Ma gandeam sa-si faca ei, membrii ccr o socoteala… pe cat timp le-ar ajunge banii astia, nu m-am gandit la procurori ca nu erau ei in discutie

    • Nu obișnuiți să citiți, înainte de a comenta?
      „Potrivit paginii „spitalul de oncologie pediatrică construit de asociația ”Dăruiește viață” înseamnă o construcție de aprox. 12.000 mp, care se întinde pe 9 niveluri și are o capacitate de aprox. 200 paturi” și costă ”16 milioane de euro pentru structura clădirii și aprox. 10 milioane de euro pentru echipamente medicale”.

  3. romanii stiau ce voteaza in 2016, si-au facut-o cu mana lor, e 100% vina celor care fie au votat psd, fie n-au votat deloc, o alegere constienta din partea unui popor care se autodistruge intentionat de 30 de ani

  4. Dacă mai aud la alegeri că găsiți tot felul de motive ca să nu vă prezentați la vot:”aceeași mizerie, deci nu mă duc; mi se ard mititeii de Selgros pe grătar, deci nu mă duc; mi-e o greață de intreaga clasă politică de imi vine să iau cu lămâie, deci nu mă duc”, vă promit că ma voi ocupa personal de fiecare și nu veți mai ajungeți nici unul în grădina echipei adverse când se va suna…stingerea…!

  5. Nu din cauza deciziei CCR există acest posibil prejudiciu ci din cauza faptului că românii sunt hoți!! Și apropo de la șpăgarii, corupții gen Voiculescu, dovediți și condamnați cât a recuperat statul român?? Măi nimic….așa că…😎😎

    • Te contrazic. Peste tot exista hoti si spagari, dar nicaieri o curte constitutionala nu a hotarat ca e constitutional sa furi daca nu incalci decat legislatia secundara.
      Deci vina este a CCR.

    • Unde a zis CCR, ca e voie sa furi? Ai proprietatea termenilor? Stii sa faci diferenta intre furt si abuz in serviciu? Care abuz in serviciu, nu exista decat in tari comuniste. In tarile dezvoltate e abuz de putere. Sa inteleg ca esti comunist, ca prea iti place abuzul in serviciu?
      Oare procurorii care cerceteaza dosare, nu fac abuzuri de putere? Oare e normal, ca o cercetare sa dureze mai mult de un an? Nu mai spun ca, cele mai multe cazuri in cercetare sunt accidente rutiere. De ce, cercetarea la un accident rutier ar trebui sa dureze mai mult de 1 luna?
      Stii tu ca daca faci accident rutier (masina vs om) ti se suspenda permisul si pana nu se judeca nu poti sa il recuperezi? (doar ca exemplu)
      Conform definitiei redefinite de ccr, spune de „cu incalcarea legii”. Pentru ca poti face „abuz” fara incalcarea legii. Un medic iti da un medicament mai scump pentru ca stie ca functioneaza, in loc de unul mai ieftin. Acel medic poate fi acuzat de abuz in serviciu dupa vechea formulare a legii. Nu a incalcat nici o lege, dar a facut risipa de bani publici (medicament scump-medicament ieftin). Chiar daca asta ti-a salvat viata, un procuror poate spune ca nu era nevoie sa iti dea medicamentul mai scump. (exemplu)
      https://evz.ro/dna-77-de-medici-oncologi-in-vizorul-procurorilor-pentru-mita-sub-forma-unei-excursii-exotice.html au fost declarati nevinovati.

  6. In România se merge pe motto-ul:
    „Eu sunt om cinstit, domnule!” „Rau faceti, e o meserie proasta.”

  7. Infractorii sa traiasca: asta e totusi, sa recunoastem, mareata realizare a puscariasuluii Liviu Dragnea: in cei 3 ANI, din Prima zi dupa castigarea alegerilor singura „grija” a fost a Drepturilor si libertatilor infarctorilor!
    Realizare INEXISTENTA in maretul Program de guvernare _PSDragnea din 2016, ala cu celebra VIRGULA, Biblia PSDista nebagata in seama, de fapt, doar minciiuni pe care votantii analfabeti ai PSD le-ar crede si la urmatoarele votari daca Dragnea le-ar prezenta la tabla la RTV sau la A3!!
    Au ingenuncheat TOATE Institutiile din Justitie: DNA, DIICOT, ANI, CCR, CSM, nimic nu mai misca decat cum a vrut Dragnea sa fie in cei 3 ANI!
    Uitati-va acum la Tariceanu care in lipsa statului paralel(a-propos, unde-a disparut „statul paralel”, Taricene epava politica!?) si-a gasit iar cu cine sa se lupte, in lipsa de Proiecte ale micutului ALDE2%, in interesul real al romanilor: in numele celor 20% din romani, zice el, care nu aplauda masurile luate de guvernanti in perioada pandemiei(80% au spus DA!)
    Taricenau s-a angajat el sa lupte in numele lor pentru ca „libertatile si drepturile lor sa nu fie incalcate” cu masuri restrictive in vreme de Pandmeie(masuri instituite in TOATE Tarile globului pamantesc! )iar madama Avocata poporului PSD-ALDE il asculta si imediat sesizeaza CCR!
    Javre ordinare, vedea-v-as la puscarie, langa Dragnea, acolo sa va putrezeasca osicioarele!

    • Statul paralel a virat scurt stanga, ca tramvaiul din Sura Mare si i-a cam sifonat fata lui tarliceanu.
      Acuma, mai bolboroseste si el ca o gura de canal infundata.
      Bomboana pe coliva, insusi ciordache-initiatorul a fost pus sa prezideze in Parlament sedinta de ingropare a proiectelor de legi care ne-au tinut pe jar in ultimii ani.

      A fost ieri o scena ca aia din Columna cu tradatorul Bastos pus sa repete in genunchi, in lacrimi : „In nemernicia mea,…. ca un caine turbat,… am muscat mana…”

      Bine, nu ca nu s-ar repezi din nou sa muste iar pana la os, dar acuma asta e faza.

  8. Cu miliardele furate (ca 425 milioane sunt doar bani descoperiti) , vor cumpara si controla justitie si fonduri inca 100 de ani.
    Vor avea bani de televiziuni si de publicitate. Aia care privesc doar la RTV si Latrina3 tot cu ei vor vota. Naivii vor vota dupa cum latra Dana Budeanu care vinde chiloti la PSD.
    Aveti (grija) ce votati !!

  9. CCR actual e o mizerie, nu contest, dar si DNA si ceilalti procurori se puteau misca mai cu talent, sa rezolve cazurile mai repede, nu mai zic de justitie. Daca stai cate 10, 20, 30 ani sa rezolvi o amaraciune de incalcare a legii in conditiile in care sunt probabil zeci, sute de mii pe an, ar trebui sa traim niste milioane de ani sa vedem niste rezultate.

    • Nu prea mai misca nici un dosar… nici la Parchete, nici la DNA, nici la DIICOT… Justitia si-a „terminat” treaba…
      LIBER infractorilor!!!

  10. Sa-i multumim lui Dorneanu si PSD ca in loc de spitale de copii ne-am ales cu corupti scapati si bogati.

  11. Multumesc g4 media pentru faptul ca nu mi-ati postat interventia. Si mai asteptati ca oamenii sa va finanteze pentru ca sunteti echidistanti??!!!

  12. Se poate spune ca prin decizie ccr bugetul României a fost prejudiciat cu sumă respectiva,eu consider aceasta un atentat la siguranța națională. Extrem de grav!!

  13. Banii trebuie recuperati dela CCR si Ciordache et Co.

  14. „Dă-i fiecăruia țeapa cuvenită rangului său”
    Vlad Tepes

  15. Acesti dusmanii ai romanilor trebuie executati .Nu exista scuza ptr ce au facut .Avem de aface cu tradatori de tara ca atare trebuie sa primeasca ce merita

  16. In curind un Vlad Tepesi va razbuna poporul roman .Vine ziua cind hotii vor raspunde

  17. EȘEC TOTAL DNA! De ce nu răspunde penal procurarea care vedea 1 miliard!!! Paguba la buzoianu dar nu a găsit nimic pardon acum e consilier!!! La orban!!! De ce Microsoft EADS Oracle cu pagube de sute de milioane de dolari dovedite au fost clasate direct de kovesi!!! Făcute uitate ca nu a fost timp!!! Ce se mai aude de portocala su Ali procurori DNA de Oradea de sutele de procese pierdute!!! Inclusiv la CEDO!!! Mai ușor cu pianu Ce mai face Udrea sa nu zicem.. de parul din ochi!!

  18. Pentru amaratele de pensii nu sunt bani,aparatul bugetar se pastreaza imens,salarii nesimtite la stat…

  19. practic scapa toti cei care comit abuz in serviciu daca fapta comisa nu este expres mentionata in vreo lege, hotarare de guvern, hotarare a consiliului local, etc.

    foarte frumos!