G4Media.ro

Peste 45% dintre şcolile nou construite sau modificate din Vâlcea nu au…

sursa foto: G4Media/ Gabriel Mateescu

Peste 45% dintre şcolile nou construite sau modificate din Vâlcea nu au autorizaţie de securitate la incendiu

Peste 45% dintre clădirile în care funcţionează unităţi de învăţământ din Vâlcea, nou construite sau în care s-au făcut modificări majore, sunt fără autorizaţie de securitate la incendiu, se arată într-un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), prezentat, luni, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, cele mai multe dintre şcolile din judeţ nu au însă nevoie de această autorizare ISU, iar majoritatea celor care sunt obligate să o deţină au totuşi aviz din partea pompierilor.

„Din totalul de 439 de clădiri (428 clădiri de învăţământ public şi 11 clădiri de învăţământ privat), 76 (70 de învăţământ public şi şase de învăţământ privat) deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 65 (64 de învăţământ public şi una de învăţământ privat) funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Din cele 65 de clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu, pentru 41 s-a emis aviz de securitate la incendiu, iar pentru 24 de clădiri nu s-a solicitat încă aviz de securitate la incendiu. De asemenea, 295 de clădiri nu necesită autorizaţie de securitate incendiu, deoarece au fost puse în funcţiune înainte ca legislaţia să prevadă această obligaţie şi nu le-au fost aduse modificări care să intre sub incidenţa actelor normative ce reglementează această obligativitate”, a precizat inspectorul şcolar general, Mihaela Andreianu.

Potrivit reprezentantei IŞJ Vâlcea, în prezent, în judeţ sunt şi 20 de unităţi şcolare care nu au aviz sanitar, între acestea fiind şi cele care au încă grupurile sanitare în curte.

„La această dată, la nivelul judeţului mai sunt patru unităţi de învăţământ cu personalitate juridică (în total, incluzând toate structurile, şapte unităţi şcolare) care au grupurile sanitare în exterior şi sunt neconforme. Aceste unităţi de învăţământ sunt: Şcoala Gimnazială, sat Tina, comuna Livezi – structurile: Şcoala Gimnazială Tina, Şcoala Primară şi GPN din satul Pârâienii de Jos şi GPN Tina; Şcoala Gimnazială, comuna Măldăreşti; Liceul „Constantin Brâncoveanu”, oraş Horezu – structura Şcoala Gimnazială din satul Romanii de Sus nr.2 şi Şcoala Gimnazială, sat Cârstăneşti, comuna Oteşani – structura GPN Oteşani. Pentru aceste unităţi de învăţământ s-au alocat fonduri prin H. G, nr 366/2024 pentru amenajarea/construirea de grupuri sanitare conforme. Ministerul Educaţiei a transmis fondurile necesare către Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, UAT-urile au fost anunţate de la începutul anului 2024, dar nimeni nu a solicitat deschidere de credit pentru utilizarea sumelor alocate”, a mai spus inspectorul şcolar general din Vâlcea.

În Vâlcea, peste 49.000 de elevi şi preşcolari vor începe pe 9 septembrie noul an şcolar, reţeaua şcolară din judeţ cuprinzând 389 de unităţi de învăţământ public, două unităţi de învăţământ special şi 11 unităţi de învăţământ particular.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...