Peste 50 de candidați și activiști electorali au fost agresați fizic înainte de al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franța / Miza istorică a scrutinului
Autoritățile franceze au înregistrat peste 50 de agresiuni fizice asupra candidaților și activiștilor electorali în timpul campaniei electorale, a declarat vineri ministrul de Interne al țării, Gérald Darmanin, în contextul în care îngrijorarea cu privire la violențele politice crește înainte de al doilea tur al alegerilor legislative cu miză istorică din Franța, potrivit CNN.
„Această campanie este scurtă, mai puțin de trei săptămâni. Cu toate acestea, am numărat 51 de candidați, deputați sau militanți care au fost agresați fizic. Nu pun aici la socoteală agresiunile verbale”, a declarat Darmanin pentru BFMTV, afiliat CNN.
Atacurile au variat de la cele mai puțin grave la „extrem de grave”, a declarat Darmanin, adăugând că unii candidați au fost spitalizați din cauza rănilor.
Aproximativ treizeci de persoane au fost reținute pentru a fi interogate în legătură cu atacurile, a adăugat Darmanin.
Franța s-a confruntat cu tensiuni ridicate în perioada premergătoare alegerilor din această duminică. La începutul acestei săptămâni, Darmanin a declarat că au fost trimiși 30.000 de polițiști suplimentari pentru a se asigura că nici extrema stângă, nici extrema dreaptă nu reușesc să „creeze dezordine”.
Politicienii au avertizat în repetate rânduri că o victorie a extremei drepte ar putea provoca proteste uriașe pe străzi, iar președintele francez Emmanuel Macron a declarat chiar că „războiul civil” ar putea izbucni dacă extrema stângă sau dreapta câștigă cu o marjă mare în turul doi al scrutinului de duminică.
Este important de notat faptul că situația actuală este rezultatul unui „pariu” electoral făcut de președintele Macron la începutul lunii iunie – după ce Reuniunea Națională, partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, a preluat conducerea în cadrul alegerilor europarlamentare și locale de la 9 iunie, Macron a dizolvat Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului Francez și a declanșat alegerile antipicate, o decizie luată, în opinia mai multor analiști, în speranța de a asigura o majortiate a coaliției sale în Adunarea Națională.
Șocul a venit weekend-ul trecut, atunci când, după victoria de proporții istorice la europarlamentare, partidul lui Le Pen a realizat o performanță similară în primul tur al alegerilor legislative anticipate: Reuniunea Națională a ieșit pe primul loc, cu peste 33% din vot, urmată de Noul Front Popular, coaliția de stânga din parlament, care a obținut aproximativ 28% din vot. Grupul centrist al lui Emmanuel Macron a căzut pe locul al treilea, cu puțin peste 20% din vot.
În aceste circumstanțe, Reuniunea Națională este la un pas de a numi primul premier de extremă dreapta din istoria celei de a Cincea Republici Franceze, instaurată în 1958 de Charles de Gaulle.
În vreme ce, în Franța, premierul este numit de președinte, doar Adunarea Națională îl poate demite. Așadar, în situații în care un partid politic obține președinția iar altul majoritatea în camera inferioară a parlamentului, cele două trebuie să colaboreze pentru a putea forma un guvern, după cum explică France 24.
Șocul electoral al ultimelor săptămâni a generat o reacție puternică în Franța, agresiunile fizice împotriva candidaților fiind doar cel mai recent, și violent, xemplu. La mijlocul lunii iunie, sute de mii de francezi au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva extremei drepte, scrie NPR.
Manifestații similare au avut loc după trupul tur al alegerilor legislative. Mii de protestari au mărșăluit pe străzile Parisului miercuri, pentru a-și arăta indignarea față de victoria obținută de Reuniunea Națională weekend-ul trecut, scrie Euronews.
Nu au întârziat nici reacțiile personalităților publice, atât din sfera politică, cât și din afara ei. Fostul premier francez Edouard Phillippe, unul dintre criticii inițiali ai dizolvării Adunării Naționale, a declarat pentru Le Monde că acțiunile lui Macron au “pus capăt peisajului politic care a rezultat din alegerile prezidențiale din 2017”. În același timp, jurnalistul și expertul în politică internă Alexis Brézet a numit rezultatul un “dezastru” în care președintele Macron “pierde totul”, în cadrul unui articol în Le Figaro.
Și fotbalistul Kylian Mbappé a ținut să facă o declarație publică despre această situație. El a calificat drept „catastrofale” rezultatele din primul tur al parlamentarelor și i-a îndemnat pe alegători să iasă la vot în forță duminică și să respingă posibiilitatea unui guvern controlat de Reuniunea Națională, scrie The Guardian.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank