G4Media.ro

Peste 50% dintre germani susţin reintroducerea serviciului militar obligatoriu (sondaj)

Sursa foto: Bundeswehr via Wikimedia Commons

Peste 50% dintre germani susţin reintroducerea serviciului militar obligatoriu (sondaj)

Circa jumătate din cetăţenii Germaniei sunt în favoarea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, potrivit unui sondaj de opinie al institutului Forsa, citat marţi de dpa, transmite Agerpres.

În sondajul realizat pentru revista germană Stern, 52% dintre respondenţi s-au pronunţat în favoarea serviciului militar obligatoriu, 43% au fost împotrivă, iar 5% nu au exprimat nicio opinie.

Sondajul mai arată că susţinătorii cei mai fermi ai reluării serviciului militar obligatoriu sunt cei din grupa de vârstă peste 60 de ani – 59% dintre aceştia fiind favorabili.

În contrast, tot 59% dintre respondenţii cu vârsta între 18 şi 29 de ani s-au declarat împotriva serviciului militar obligatoriu.

Nu s-au pus întrebări şi referitor la durata şi organizarea unui astfel de serviciu.

Germania a renunţat la serviciul militar obligatoriu în iulie 2011, după 55 de ani.

Anul trecut, doar 181.500 de bărbaţi şi femei serveau în cadrul forţelor armate germane. Pentru întărirea capacităţilor de apărare, guvernul german vizează o creştere considerabilă a Bundeswehr.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, examinează actualmente modele de stagiu militar obligatoriu.

Reintroducerea acestuia întâmpină rezistenţă din partea formaţiunilor din coaliţia guvernamentală a cancelarului Olaf Scholz, mai ales în partea Partidului Liberal Democrat (pro-afaceri), dar şi a Partidului Social-Democrat al cancelarului şi a Verzilor, aminteşte dpa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Deci aia care vor serviciu miliar obligatoriu sunt cei de peste 55, si cei care nu vor 18-29. Socant.. Cine ar fi crezut asta. In Polonia nu este armata oblugatorie, exista serviciu voluntar cum vor si ai nostri sa bage. Si le merge f bine.

    • Da, polonezilor le merge foarte bine, tractoriștii lor defilează cu Z pe tractoare! 😀

    • Ce legatura are armata cu o mana de nebuni? Tu nu ii ai pe ai tai? Fiecare tara are cativa nebuni (pro-rusi). Armata lor in schimb este una dintre cele mai puternice din UE si NATO. Inzestrarea lor spune totul. Calitate…nu cantitate. Simplu.

    • Aveti o interpretare tipic politicianista a datelor statistice (ca sa nu mai pomenesc ca gresiti – desigur, fara intentie – cifrele).
      Va propun eu una alternativa:
      „Desi peste 40% din germanii de peste 60 de ani (care oricum nu ar fi afectati personal) resping ideea serviciului militar obligatoriu, acelasi procentaj de peste 40% dintre tinerii care ar fi vizati, cei intre 18 si 29 de ani, sustin ideea. Nu mai putin de doi din cinci tineri germani sunt de acord cu serviciul militar obligatoriu, si aceasta chiar fara niciun fel de presiune publica, propaganda etc.”
      Parca suna putin altfel decat ce spuneti dvs., nu?

  2. După cum ar trebui introdus si in România!

    • Tu ai facut armata obligatorie? Iti place cand oamenii sunt fortati sa faca ceva ce nu vor? Ti se pare normal? In Polonia care aduna un numar tot mai mare de rezervisti, nu exista serviciu militar obligatoriu…ci doar voluntar, cum o sa fie si la noi.

    • Tocmai pentru că nu vreau să fiu forțat să fac ce nu vreau de catre ruși, trebuie să învăț să mă apăr de ei!

    • @Marionette
      Vei avea ocazia pe baza de voluntariat. Nu inteleg nebunia asta de a impune ceva altora. Daca tu asta vrei, fa pentru tine si lasa-i pe altii in pace.

  3. Asa functioneaza toate societatile, dintotdeauna, @Mihai46. Unii impun altora ceva – de obicei prin lege.
    Proportia dintre cei care impun si cei carora le este impus ceva, felul in care sunt legile facute, modul in care sunt luate in seama (sau nu) si dorintele minoritatilor, buclele de reactie si de control si multe altele fac diferenta, de pilda, intre democratii si dictaturi.
    Daca traiati in Rusia de astazi, afirmatia de mai sus va aducea de la cinci ani cu executare in sus. In democratia romaneasca, asa imperfecta cum sunt cam toate in Romania, aveti macar luxul de a spune ce ganditi fara sa riscati nimic.
    In mod ironic, poate, acest lux nu e gratuit. A fost castigat greu, inclusiv prin sacrificii de vieti omenesti, si trebuie aparat. Tot in mod ironic, foarte multi cetateni se afla in situatia acuzata de Trump cu privire la unii membri NATO – n-au nimic impotriva sa beneficieze de toate avantajele democratiei (ba chiar le considera de la sine intelese si de drept cuvenite lor), dar nu vor sa miste un deget ca sa apere tara si sistemul care le ofera acele avantaje.