G4Media.ro

Peste 500 de piese de tezaur de la Muzeul Judeţean din Buzău…

Sursa Foto: Facebook

Peste 500 de piese de tezaur de la Muzeul Judeţean din Buzău nu au nicio copie, doar Tezaurul de la Pietroasa are o replică

În patrimoniul cultural al Muzeului Judeţean Buzău se regăsesc aproximativ 500 de bunuri încadrate în categoria juridică de clasare tezaur naţional, pentru niciuna dintre piese nefiind comandată o replică, singura copie expusă fiind cea a Tezaurului de la Pietroasa – „Cloşca cu puii de aur”, originalul aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României (MNIR), transmite Agerpres.

Potrivit Muzeului Judeţean Buzău, patrimoniul instituţiei este compus din aproximativ 78.000 de piese, dintre care doar în jur de 500 sunt de obiecte de tezaur. Printre ele se regăsesc Diadema de la Gherăseni, Cana în formă de cizmuliţă, un inel oval cu capete ascuţite, pandantivul semilunar descoperit la Cârlomăneşti sau un pieptene realizat din trei plăci de corn, prinse între ele cu cinci nituri de fier, în formă de clopot.

„Muzeul Judeţean Buzău are tot patrimoniul cultural naţional reevaluat, vorbim de peste 77.000-78.000 de piese de patrimoniu şi foarte puţini specialişti care au voie să manipuleze acest patrimoniu. Muzeul a trimis foarte multe dosare de clasare, sunt în lucru la minister, în prezent figurăm cu peste 500 de piese din categoria juridică tezaur naţional. Trebuie spus că legislaţia prevede anumite obligaţii în momentul în care doreşti să faci o replică după o piesă din categoria juridică tezaur naţional iar una dintre aceste obligaţii este solicitarea avizului ministerului, prin comisia naţională a muzeelor, plus că mai este un alt aspect. Dacă vrei să faci o copie, acest procedeu trebuie să fie realizat aşa fel încât să nu agreseze fizic şi chimic obiectul respectiv, originalul”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

Singura replică expusă în cadrul muzeului este cea a Tezaurului de la Pietroasa – „Cloşca cu puii de aur”, descoperit la Buzău, piesele originale fiind însă în patrimoniul MNIR.

„Până în prezent, noi avem o copie a Tezaurului ‘Cloşca cu puii de aur’, a Tezaurului de la Pietroasa şi având în vedere foarte multe aspecte, deocamdată nu am luat în calcul să realizăm copii şi să expunem copii, iar obiectele originale să le ţinem în depozite, pentru că o astfel de abordare a actului muzeal este cel puţin discutabilă, mai ales într-un muzeu care beneficiază de sisteme de securitate”, a precizat Daniel Costache.

„Cloşca cu puii de aur” este unul dintre cele mai importante tezaure arheologice descoperite în România. Tezaurul a fost descoperit în primăvara anului 1837 de către Stan Avram şi Ion Lemnaru când efectuau lucrări de extragere a pietrei din zonă. În punctul „Poiana Crudului”, aceştia au găsit un tezaur format din 22 de piese din aur. Ulterior au mai rămas doar 12 piese (tava mare, cana înaltă-oenoche, patru fibule, două coşuleţe, patera şi trei colane) în greutate de 19,919 kg. Până la găsirea mormântului faraonului egiptean Tutankhamon, „Cloşca cu puii de aur” a fost cel mai important tezaur antic descoperit al lumii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.