G4Media.ro

Peste 6.900 de gospodării din 27 de localităţi din judeţul Galați au…

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Peste 6.900 de gospodării din 27 de localităţi din judeţul Galați au fost afectate de inundaţii, iar peste 300 de persoane au fost evacuate. Consiliul Judeţean a început evaluarea pagubelor

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a început evaluarea pagubelor înregistrate în gospodăriile private în urma inundaţiilor înregistrate la finalul săptămânii trecute, starea de alertă declarată de Guvern pentru judeţ presupunând urgentarea procedurilor pentru reparaţia infrastructurii rutiere judeţene, transmite Agerpres.

Preşedintele CJ, Costel Fotea, a declarat, pentru AGERPRES, că peste 6.900 de gospodării din 27 de localităţi din judeţ au fost afectate de inundaţii, iar peste 300 de persoane au fost evacuate şi locuiesc fie în modulele puse la dispoziţie de autorităţi, fie la rude.

„Starea de alertă pentru judeţul Galaţi înseamnă că, în momentul de faţă, proceduri ce durau până la cinci luni, să poţi să angajezi o firmă să repare un pod, acum se pot face în două, cinci zile, pentru a reface măcar podurile de acces. Vă dau un exemplu, la Costache Negri, comuna e ruptă în două, pentru că un pod foarte mare a fost luat de viitură. La Suhurlui, la fel. Sunt şi drumuri judeţene pe care nu se mai poate circula. De exemplu, la Valea Mărului, la râul Găunoasa, podul nu a fost luat de viitură, dar, în schimb, apa a rupt malurile râului şi s-a creat un hău de peste şase, şapte metri. Dacă nu intervenim, există mereu riscul să se întâmple vreun accident. Situaţia este dramatică”, a menţionat preşedintele CJ.

Costel Fotea a mai spus că, în noaptea de luni spre marţi, a fost refăcut drumul dintre Pechea şi Costache Negri, singura cale de acces dinspre municipiu spre Tecuci.

„Aseară, pe la ora 23,00, am reuşit să refacem legătura, pentru că judeţul era practic rupt în două, la Vameşi neputându-se circula, drumul naţional fiind acoperit de ape”, a adăugat preşedintele CJ.

El a mai spus că 33 de echipe au început evaluarea caselor afectate de inundaţii, cea a pagubelor înregistrate la nivelul drumurilor judeţene şi a drumurilor fiind încheiată.

Potrivit lui Fotea, peste 1.500 de militari, pompieri, jandarmi şi poliţişti sunt mobilizaţi pentru a-i ajuta pe proprietarii locuinţelor.

„Cea mai mare problemă pe care o avem este acest potmol care a fost antrenat şi adus în casele oamenilor de viitură şi are în unele locuri 20-30 centimetri, iar în curţi ajunge şi la jumătate de metru”, a mai spus Costel Fotea.

Primăria municipiului Galaţi a oferit persoanelor afectate de inundaţii 850 de locuri de cazare, însă oamenii au refuzat să-şi părăsească gospodăriile.

„Vom insista foarte mult, vom sta călare pe Ministerul Mediului, împreună cu cei de la Apele Române, să facă un proiect ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple vreodată. CJ nu are atribuţii în gestionarea cursurilor de apă, pentru că ele sunt în proprietatea Apelor Române, şi dacă în următoarea perioadă nu se va întâmpla un proiect pentru protejarea oamenilor, probabil o să fie cea mai mare desfăşurare de forţe de la Galaţi spre Bucureşti în faţa Ministerului Mediului”, a adăugat Costel Fotea.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...