G4Media.ro

Peste 60 de organizaţii şi persoane din mediul universitar cer publicarea anonimizată…

Photo 187473770 © Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Peste 60 de organizaţii şi persoane din mediul universitar cer publicarea anonimizată a hotărârilor judecătorești privind infracţiunile sexuale, pentru a proteja victimele

Peste 60 de organizaţii, printre care se numără Centrul Filia şi persoane din mediul universitar, solicită Consiliului Superior al Magistraturii publicarea anonimizată a hotărârilor judecătoreşti definitive privind infracţiunile sexuale, care să includă măsuri de protecţie a victimelor faţă de identificare şi retraumatizare.

Potrivit unui comunicat al Centrului Filia transmis, luni, Agerpres, petiţia pentru publicarea anonimizată a hotărârilor judecătoreşti privind infracţiunile sexuale poate fi semnată de cei interesaţi pe https://campaniamea.declic.ro/petitions/justitie-transparenta-in-cazurile-de-violenta-sexuala.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cere ca justiţia să nu fie doar înfăptuită, ci să şi vedem când acesta este înfăptuită. Însă, în România, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis exceptarea de la publicare a hotărârilor pronunţate în cauzele privind infracţiuni sexuale (2009, 2013, 2022). Pentru o societate mai sigură pentru fete şi femei este esenţial accesul publicului şi al presei la aceste informaţii: ce fapte sunt pedepsite de către stat, ce fel de pedepse se acordă agresorilor, câte dintre ele sunt cu suspendare, în câte cazuri s-au luat măsuri preventive, în câte cazuri s-au cerut şi obţinut despăgubiri pentru victime, ce măsuri de sprijin se asigură acestora”, au transmis reprezentanţii Centrului Filia.

De asemenea, aceştia sunt de părere că publicarea anonimizată a hotărârilor judecătoreşti ajută la urmărirea pe termen lung a impactului modificărilor legislative pentru protecţia victimelor infracţiunilor sexuale.

Un raport din 2021 al Inspecţiei Judiciare arată că între 2014 şi 2020 au existat multiple cazuri în care procurorii şi judecătorii au decis, pe baza unor argumentări sexiste şi rasiste, că victimele minore au consimţit la propriul viol. De cele mai multe ori, victimele provin din medii vulnerabile şi nu au încredere în autorităţi să raporteze abuzurile sexuale. Victimele au nevoie să vadă că agresorii sexuali sunt traşi la răspundere şi că justiţia este înfăptuită cu respectarea drepturilor fetelor şi femeilor, au adăugat reprezentanţii Centrului Filia.

Petiţia este iniţiată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor şi susţinută de mai multe organizaţii, printre care: Centrul Filia, Asociaţia Front/Feminism Romania şi Asociaţia Transcena.

Photo 187473770 © Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează