Peste 60% din recifele de corali din lume ar fi fost afectate de albire în ultimul an – NOAA
Aproape două treimi din recifele de corali din lumea întreagă au fost supuse unui stres termic suficient de sever încât să declanşeze fenomenul de albire în decursul ultimului an, a afirmat joi principala agenţie care monitorizează recifele de corali, informează Reuters.
Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite (NOAA) a anunţat luna trecută că recifele de corali sunt afectate de un al patrulea episod masiv de albire, după ce schimbările climatice şi modelul climatic El Nino au determinat creşterea accentuată a temperaturilor oceanice.
Joi, aceeaşi agenţie a raportat că aproximativ 60,5% din suprafaţa acoperită cu corali la nivel mondial a fost afectată, iar procentul creşte în continuare.
”Sunt foarte îngrijorat în ceea ce priveşte starea recifelor de corali din lume”, a spus Derek Manzello, coordonator Coral Reef Watch din cadrul NOAA, cu prilejul unui briefing lunar. ”Observăm în prezent (temperaturi ale oceanelor) care se întâmplă doar în situaţii extreme în natură”, a adăugat el.
Provocată de stresul termic, albirea coralilor se produce atunci când coralii expulzează algele colorate care trăiesc în ţesuturile lor. În lipsa acestor alge utile, coralii devin palizi şi sunt vulnerabili la inaniţie şi boli.
Oamenii de ştiinţă au documentat albirea masivă în cel puţin 62 de ţări şi teritorii, după ce India şi Sri Lanka au raportat recent impactul fenomenului.
În cadrul celui mai recent eveniment global de acest tip, care a avut loc în perioada 2014-2017, 56,1% din zonele acoperite cu corali au fost supuse unui stres termic care poate declanşa albire. Evenimentele anterioare, în 1998 şi 2010, au afectat 20%, respectiv 35% din suprafaţa recifelor.
Deşi evenimentul actual a afectat o suprafaţă mai extinsă, Derek Manzello a spus că evenimentul 2014-2017 este considerat în continuare cel mai grav din istorie din cauza severităţii şi persistenţei sale. Dar evenimentul 2023-2024 l-ar putea depăşi în curând, a adăugat el.
Coralii din Oceanul Atlantic au fost cel mai grav afectaţi de creşterea temperaturilor oceanice, iar 99,7% din recifele din acest bazin au fost supuse anul trecut unui stres termic care poate declanşa albirea, a precizat NOAA.
”Oceanul Atlantic a fost în afara limitelor”, a spus Derek Manzello.
De asemenea, potrivit unei evaluări publicate în aprilie 2024, a existat o mortalitate a coralilor cuprinsă între 50% şi 93% la Huatulco, Oaxaca, în Oceanul Pacific din zona Mexicului.
Situaţia s-ar putea agrava în vara aceasta după ce stresul termic se va acumula din nou în sudul Mării Caraibilor. În anumite zone, pragul stresului termic care cauzează albirea a fost deja depăşit.
”E alarmant pentru că nu s-a mai întâmplat niciodată până acum ca fenomenul să apară atât de devreme în decursul anului”, a spus Derek Manzello.
Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca fenomenul de albire să aibă loc şi în sudul Mării Caraibilor, în jurul Floridei, precum şi la Mesoamerican Barrier Reef – al doilea recif ca mărime fin lume – în această vară.
”El Nino se disipează, dar oceanul este în continuare anormal de cald. Nu va fi nevoie să se încălzească prea mult pentru ca temperaturile să depăşească pragul de albire”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank