Peste 600 de cetățeni români și moldoveni, exploatați în Spania de o rețea de trafic de persoane
Garda Civilă spaniolă a destructurat o organizaţie infracţională care exploata muncitori din România şi Republica Moldova, informează instituţia pe site-ul său.
În timpul operaţiunii au fost găsite 145 de victime ale traficului de persoane, de naţionalitate română şi moldovenească, dintre care 18 au fost identificate şi ulterior eliberate şi transferate la diferite ONG-uri. Se estimează că organizaţia infracţională a ajuns să controleze peste 600 de victime ale traficului de persoane, capturate pentru a fi exploatate la cules de măsline, struguri, căpşuni etc, conform comunicatului Gărzii Civile din Spania datat 3 octombrie.
Au fost arestate 16 persoane, iar cinci sunt cercetate fiind acuzate de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, de spălare de bani şi apartenenţă la o organizaţie infracţională. Printre cei arestaţi se numără membri ai respectivei organizaţii criminale şi oameni de afaceri din diferite provincii spaniole, care profitau ilegal de munca prestată de aceste persoane.
Organizaţia se ocupa cu recrutarea de persoane din Europa de Est, din România şi Republica Moldova în principal, folosind formula înşelăciunii, promiţându-le un viitor cu beneficii economice semnificative în Spania. Scopul real era însă exploatarea lor prin muncă în campaniile de recoltare a diferitelor culturi agricole, explică Garda Civilă.
Ulterior, victimele erau transferate cu diverse mijloace de transport în diferite zone de exploatare a forţei de muncă, unde erau nevoite să desfăşoare aceste activităţi în condiţii precare, locuind în spaţii supraaglomerate şi fără să le fie respectate drepturi fundamentale.
Operaţiunea a dus la arestarea celor 16 persoane în provinciile Jaen, Huelva, Cordoba, Badajoz şi Albacete, toţi membri ai organizaţiei criminale cercetate cu rol în capturarea, transferul şi controlul victimelor. Cei cinci oameni de afaceri cercetaţi au acţionat în complicitate cu organizaţia.
Oferte false de muncă pe Internet
Organizaţia destructurată, pe lângă utilizarea metodei înşelăciunii, a folosit şi sistemul ofertelor de muncă pe Internet, prin care şi-a atras victimele înşelându-le cu promisiuni false de angajare în condiţii de muncă adecvate.
Infractorii care se ocupau de recrutare asigurau victimele că, odată ajunse în Spania, vor beneficia de condiţii decente, atât de muncă, cât şi de viaţă, lucru care s-a dovedit a fi fals, muncitorii înşelaţi trăind în condiţii de semi-sclavie şi precaritate extremă, ajungând în unele dintre cazuri să nu se poată hrăni timp de câteva zile.
Victimelor de naţionalitate moldovenească li se reţineau documentele originale care erau înlocuite cu paşapoarte şi documente ce indicau că sunt cetăţeni ai României (ţară membră a UE) pentru a simula o situaţie reglementată de şedere în Spania.
Venituri de 1.000.000 de euro lunar
Ancheta a relevat că gruparea infracţională obţinea lunar mai mult de 1.000.000 de euro de la companiile care exploatau victimele.
Zona geografică în care opera gruparea investigată a cuprins diferite provincii spaniole şi Portugalia, în funcţie de diferitele tipuri de culturi sezoniere. În acest fel, cercetarea s-a concentrat pe provinciile Jaen, Cordoba, Badajoz şi Huelva, deşi au derivat alte legături la nivel naţional şi internaţional, astfel încât a fost necesar să se colaboreze cu membri ai Europol specializaţi în acest tip de infracţiuni.
Sursa: Agerpres
Sursă foto: guardiacivil.es
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii