Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini din cauza unei serii de seisme „fără precedent”
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini în ultimele 48 de ore din cauza unei serii de seisme care a continuat şi marţi, un fenomen fără precedent cunoscut care i-a surprins pe oamenii de ştiinţă, transmite AFP, transmite Agerpres.
Aproximativ 5.755 de pasageri s-au îmbarcat începând de duminică la bordul feriboturilor care fac legătura între această insulă vulcanică şi alte părţi ale arhipelagului elen. Principala companie aeriană greacă, Aegean Airlines, a anunţat la rândul său că a transportat în cursul zilei de luni 1.294 de pasageri de pe Santorini la Atena, în cadrul a 9 zboruri, dintre care 5 suplimentare, pentru a prelua fluxul crescut de pasageri.
Sute de seisme au fost înregistrate la fiecare câteva minute în apele dintre insulele vulcanice Santorini şi Amorgos din Marea Egee începând de vinerea trecută, iar drept urmare autorităţile au închis şcolile din Santorini şi din insulele învecinate Ios, Amorgos şi Anafi până vineri. Mai mult de jumătate dintre seisme au depăşit magnitudinea 3.
Un seism cu magnitudinea 4,7 a fost înregistrat de Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean (EMSC) marţi dimineaţă la ora 06:53 GMT pe insula Santorini, presărată cu sate cu clădiri colorate în alb şi albastru, construite pe stânci abrupte deasupra mării.
În timp ce seismologii estimează că activitatea seismică intensă ar putea dura zile sau chiar săptămâni înainte de a se diminua, oamenii au fost sfătuiţi să nu se apropie de zonele de coastă din cauza riscurilor de alunecări de teren şi să evite adunările în spaţii închise.
Într-o zonă de aproximativ 1000 km2 în jurul insulei, între 24 ianuarie şi 4 februarie, au fost înregistrate nu mai puţin de 750 de seisme.
Grecia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa întrucât este situată la intersecţia plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, a căror interacţiune constantă dă frecvent naştere unor seisme.
Santorini s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupţii vulcanice din istorie, produsă aproximativ în jurul anului 1600 î.Hr. Cea mai recentă erupţie în zonă s-a produs în anul 1950.
Pe insula Santorini trăiesc în jur de 15.500 de rezidenţi şi numeroşi alţi lucrători sezonieri în industria ospitalităţii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.