G4Media.ro

Peste 70 de blocuri din cartierul Aviaţiei s-au înscris în programul ”Termoficare…

Sursa Foto: Primăria Sector 1/ Facebook

Peste 70 de blocuri din cartierul Aviaţiei s-au înscris în programul ”Termoficare de la soare”/ Primăria sector 1 va selecta zece blocuri și va susține 90% din costurile instalațiilor pentru fiecare apartament

Peste 70 de imobile din cartierul Aviaţiei s-au înscris în programul ”Termoficare de la soare” prin care în blocuri vor fi instalate pompe de căldură aer-apă sau sol-apă şi vor fi montate panouri fotovoltaice pe terasele acestor clădiri, fără să fie afectată instalaţia internă de încălzire sau terasa lor, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1, dintre cele 74 de imobile specialiştii autorităţii locale vor selecta zece blocuri ce vor fi incluse în proiectul pilot al programului „Termoficare de la soare” care va fi derulat în cursul acestui an.

Nu există riscul ca terasa blocului să fie afectată, deoarece vor fi folosite sisteme de montaj de tipul „Free Standing” prin care nu se găureşte terasa.

Acest sistem este omologat şi certificat la nivel internaţional. De asemenea, aceste panouri fotovoltaice nu vor afecta acoperişul, întrucât greutatea întregului sistem este de aproximativ 25 de kg/mp, încadrându-se astfel, fără probleme, în limitele constructive ale unui imobil. Toate operaţiunile pentru instalarea sistemului au loc în spaţii comune, sunt minim invazive şi nu implică lucrări în apartamentele individuale.

Pompele de căldură au o eficienţă medie de 300-400%, convertind energia electrică şi căldura ambientală în agent termic la temperaturi ridicate. Panourile fotovoltaice nu produc apă caldă, dar alimentează cu energie electrică pompa de căldură, iar aceasta produce şi apă caldă menajeră şi agent termic pentru încălzire.

Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de zece etaje cu 40 de apartamente costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultând un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei, din care primăria îşi propune să susţină 90% din sumă. Costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăşi suma de 1.500 de lei/apartament.

Acest sistem va reduce costurile cetăţenilor cu încălzirea locuinţei, va reduce poluarea cauzată de centralele individuale şi alte surse de încălzire şi va ridica standardul de viaţă al locatarilor.

Programul se adresează tuturor blocurilor din sector care sunt reabilitate termic şi sunt constituite în asociaţii de proprietari. Cartierul Aviaţiei a fost ales pentru proiectul pilot, deoarece, fiind un „capăt de reţea”, înregistrează cele mai multe avarii şi întreruperi de furnizare.

Programul pilot va fi implementat în perioada 2022-2023 şi va fi extins la nivelul întregului sector pentru toate blocurile reabilitate termic conectate la sistemul centralizat de termoficare prin Termoenergetica. Fiecare asociaţie de proprietari va avea posibilitatea să aleagă, în orice moment, modul în care doreşte să folosească noul sistem de încălzire.

În prima variantă acesta poate să fie folosit gratuit, astfel încât energia produsă de sistemele solare şi doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la reţeaua naţională de distribuţie de energie electrică. În această situaţie, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica.

În a doua variantă sistemul poate să fie utilizat pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului. În cazul acesta sistemul preia toată energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica şi completează necesarul până la temperatura dorită.

Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând, prin apăsarea unui buton. În orice moment se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din reţeaua energetică naţională pentru o gestiune eficientă a costurilor.

Timp de cel puţin 8 luni/an sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile, fără niciun cost suplimentar pentru asociaţie, fără emisii de gaze cu efect de seră şi fără să genereze poluare la nivel local.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Clotilde 2024

    • Tu crezi ca o mai votează cineva?….fără PNL, nu pupa primărie ….în 2024 cine dracu mai pune ștampila pe USR?….maxim 10% în București, la nivel național, maxim 5%

    • @meta…sezi bland copile, si nu te mai omori atata de grija USR-ului. Cina l-a votat o sa-l mai voteze (ca doar n-o vota hAUR, Doamne fereste!). Clotilde va fi votata, PNL nu mai conteaza-n carti (nici nu prea a contat la sectorul 1), PSD-ul se „screme” de peste 4 luni sa adune semnaturi in sector, s-o suspende, si ce crezi…ciciu!!! In rest, comentarii carcotase si frustrate la acest articol.

  2. Free standing ca free standing, dar pe ce standing?! Ati facut un studiu cu ce se intampla la vant?
    Apoi pe acea terasa va trebui sa aibe acces personalul de intretinere. Etc. etc.
    Dar butonul, la cine e butonul?

  3. Nu stiu cat sunt de rentabil la blocurile de 10 etaje..
    Mai bine incepeau ce cele de 4 etaje.

    • Pentru firmele de casăfii sigur că e rentabil. Altfel, media pe iarnă e undeva la 200W/mp panou neorientabil, minus pierderile, cam de 30%. Adică 10 mp fac cam cât un boiler de 1000W sau mai puțin pentru că pierderile cresc odata cu ridicarea temperaturii agentului.Mai pui și schimbătorul de căldura și-ți trebuie un acumulator de minim 4 tone la 40 de apartamente.Scoți apă la 25 de grade pe care o încălzești tu mai departe. Dacă ți-o plătim noi, contribuabilii, e rentabilă. Faci economie cam jumătate la ACM dacă ai zile însorite jumi juma cu ălea ne și un frig moderat.Daca nu, faci baie ca rușii.

  4. Mai bine începeau cu un cartier mai defavorizat. Bine că nu a început cu primăverii.

    • Pai costul energiei și coplata instalației cine o plătește?! Sistemele astea nu merg deocamdată decât în locuri cu oameni cu venituri ridicate, buni platnici. Noi am închis sistemul centralizat, sistem modernizat după anul 2005, cu centrale de cartier, din cauza restanțelor la plată. Între timp l-am tăiat la fier vechi și cel puțin în ultimii 10 ani a fost bine și ieftine cu centrale individuale. Ce va fi de acum in colo nu mai știu, depinde de Gretele de la Bruxelles.

  5. De ce trebuie ca primaria sa acopere 90% din costuri? cheltuielile sunt imense.

  6. pompele de caldura sunt un fas. Panourile solare sunt bune, 6-7 luni pe an. Totusi, isi scot banii.

  7. Ce înseamnă să ai un primar SMART, la noi in sectorul 4 din păcate îl avem pe Băluță. Felicitari Madame!

  8. Sunt povesti de adormit copiipuneti centrale de apartament

  9. Compar varianta PV solar + pompa de caldura cu varianta colector solar cu tuburi vidate.
    >Randament PV cu invertor = ~20%; COP =3.5 , rezulta randament total 70%
    >Randament colector solar cu tuburi vidate >= 80%
    Costul colectorului solar este sub 10% din costul PV+invertor+pompa de caldura.
    Concluzia: spalare de bani, sub protectia greenwashing-ului bruxelez.

  10. Felicitări ,mai ales pt parcul Vasilescu,unde a desființat paza,a interzis 3 chioșcuri,a desființat 2 locuri cu mașinuțe pt copii și bineînțeles ce le 2wc-ri moderne,au ajuns ruine. Lipsa de wc-uri este simțită.in aer.Ma aștept că filozofii din primărie, să pună toți copacii la pămînt să dispară mirosul.Va rupeți in figuri franțuzite și aveți păduchi sub peruci. Cunoscătorii știu ce zic.