G4Media.ro

Peste jumătate dintre băutorii înrăiți din Anglia spun că și-ar schimba obiceiurile…

Sursa foto: Pixabay / Pexels

Peste jumătate dintre băutorii înrăiți din Anglia spun că și-ar schimba obiceiurile de consum dacă băuturile ar avea etichete cu câte calorii conțin (sondaj)

Aproximativ 54% dintre băutorii înrăiți din Anglia au declarat într-un sondaj că și-ar schimba obiceiurile de consum dacă ar fi introduse etichete cu conținutul de calorii. Cercetarea, care a fost publicată în revista BMJ Open, a inclus răspunsurile a peste 4.600 de persoane care au fost întrebate dacă și-ar schimba obiceiurile de consum de alcool dacă „informațiile calorice ar fi furnizate pe băuturile alcoolice”, transmite Euronews.

Dintre cei intervievați, aproximativ un sfert nu consumau alcool, 78% consumau alcool cu risc scăzut și 22% consumau alcool cu risc, pe baza unui chestionar validat privind tulburările legate de consumul de alcool.

Bărbații erau mai predispuși decât femeile să consume alcool. De asemenea, bărbații erau mai predispuși decât femeile să fie consumatori cu risc crescut decât consumatori cu risc scăzut.

Cercetătorii au constatat că 54% dintre marii băutori au declarat că ar face schimbări dacă ar fi introduse etichete privind caloriile.

Mai mult de un sfert dintre băutorii înrăiți au declarat că ar alege băuturi cu mai puține calorii, în timp ce unul din șase a declarat că ar bea alcool mai rar, potrivit sondajului.

Rezultatele sondajului sugerează că „etichetarea ar putea contribui la orientarea către consumatorii cu risc ridicat care consumă o proporție mai mare de calorii din alcool și care, prin urmare, sunt mai susceptibili de a lua în greutate în exces”, a declarat într-un comunicat Andrew Steptoe, autorul principal al studiului și șeful departamentului de cercetare în științe comportamentale și sănătate de la University College London (UCL).

„Deși răspunsurile la sondaj nu corespund neapărat comportamentului, rezultatele indică faptul că etichetele ar putea juca un rol util în reducerea consumului de calorii ascunse în alcool”, a adăugat el.

În general, aproximativ 46% dintre persoanele care consumă alcool au declarat că și-ar schimba obiceiurile dacă ar fi introdusă etichetarea caloriilor.

De asemenea, băutorii înrăiți au estimat mai bine conținutul caloric al băuturilor alcoolice decât nebăutorii.

Cu toate acestea, cercetătorii au avertizat că, întrucât băutorii înrăiți erau mai predispuși să supraestimeze conținutul caloric al băuturilor alcoolice, sporirea cunoștințelor ar putea încuraja unii băutori să consume mai mult.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, mai multe limitări ale studiului, inclusiv faptul că acesta s-a bazat pe auto-raportarea consumului de alcool și nu au existat informații despre greutatea corporală a participanților.

Ei au remarcat, de asemenea, că „numărul de persoane care au raportat niveluri dăunătoare de băutură a fost mic”.

Este „puțin probabil” ca etichetarea izolată să reducă substanțial problemele

O directivă din 2011 a Uniunii Europene impune etichetarea nutrițională a alimentelor și băuturilor, dar băuturile care conțin mai mult de 1,2% alcool sunt exceptate.

Recentul plan european de luptă împotriva cancerului prevede că Comisia Europeană va propune o listă obligatorie de ingrediente și etichete cu declarații nutriționale pe băuturile alcoolice.

Dr. Katherine Severi, director executiv al Institutului de Studii privind Alcoolul, a declarat într-o declarație transmisă Euronews Health că noua cercetare „arată că oamenii doresc să cunoască caloriile din alcoolul pe care îl consumă și că acest lucru ar putea contribui la fundamentarea deciziilor lor”.

„Alcoolul este asociat cu peste 200 de afecțiuni, inclusiv cancer, boli hepatice și hipertensiune arterială, astfel încât oamenii au dreptul să știe ce consumă. Numai etichetarea obligatorie va oferi acest lucru, nu și autoreglementarea industriei”, a adăugat ea.

Jamie Brown, coautor al lucrării și profesor de științe comportamentale la UCL, a declarat că, deși rezultatele au fost „încurajatoare, este puțin probabil ca etichetarea caloriilor alcoolului în mod izolat să contribuie substanțial la strategia guvernului britanic de a reduce daunele cauzate de alcool și obezitate”.

„Ar putea avea un rol pozitiv ca parte a unei abordări mai cuprinzătoare, care să includă reglementări privind publicitatea, disponibilitatea, impozitarea și prețul.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Puneti caloriile pe etichete si vedeti…suntem satui de sondaje in care oamenii in general vor sa para mai frumosi, mai destepti si mai morali decat sunt in realitate…

  2. Am citit mai multe articole și nu pare că au fost traduse de vorbitori de limbă română. Să luăm doar următorul exemplu:

    Of those surveyed, around a quarter did not drink, 78 per cent were low-risk drinkers and 22 per cent were hazardous drinkers

    Dintre cei intervievați, aproximativ un sfert nu consumau alcool, 78% consumau alcool cu risc scăzut și 22% consumau alcool cu risc

  3. iote … fleoshk … de parca la bautorii inraiti conteaza caloriile!