G4Media.ro

Peste un milion şi jumătate de musulmani se pregătesc pentru punctul culminant…

sursa foto: Pixabay

Peste un milion şi jumătate de musulmani se pregătesc pentru punctul culminant al pelerinajului la Mecca, rugăciunea pe Muntele Arafat / Sunt așteptate temperaturi de 43 de grade celsius

Peste un milion şi jumătate de musulmani se vor ruga şi vor recita Coranul, sâmbătă, pe Muntele Arafat, cel mai înalt punct al marelui pelerinaj care are loc în Arabia Saudită şi unde temperaturile sunt foarte ridicate, relatează AFP, citate de News.ro.

Credincioşii se adună pe şi în jurul acestui deal înalt de 70 de metri, la aproximativ 20 de kilometri de Mecca, unde se spune că profetul Mahomed ar fi ţinut ultima sa predică.

Hajj-ul, care constă într-o serie de ritualuri care se desfăşoară pe parcursul mai multor zile în oraşul sfânt şi în jurul acestuia, „nu este uşor, deoarece este foarte cald. Avem soare în Africa, dar nu este la fel de cald”, spune Abraman Hawa, o femeie de 26 de ani din Ghana.

„Dar mă voi ruga lui Allah în Arafat, pentru că am nevoie de sprijinul lui”, adaugă ea.

Mohammed Farouk, un pelerin pakistanez în vârstă de 60 de ani, spune că nu se teme de soarele arzător din această regiune deşertică a regatului din Golf.

Această etapă este „foarte importantă pentru mine ca musulman”, spune el.

Potrivit Centrului meteorologic saudit, se aşteaptă ca temperaturile să ajungă sâmbătă la 43 de grade la Arafat.

Pentru a preveni insolaţia şi alte probleme legate de climă, în special în rândul pelerinilor mai în vârstă, autorităţile saudite au intensificat campaniile de conştientizare cu privire la necesitatea de a bea apă şi de a se proteja de soare.

Întrucât pălăriile sunt interzise bărbaţilor în timpul hajj-ului, mulţi dintre ei poartă umbrele de soare.

Anul trecut, peste 10.000 de cazuri de boli cauzate de căldură au fost înregistrate în timpul hajj-ului, 10% dintre acestea fiind grave, potrivit unui oficial saudit.

Vineri, credincioşii îşi petrecuseră noaptea în valea Mina, transformată într-o tabără uriaşă cu corturi albe

Corturile, majoritatea grupate în funcţie de naţionalitate şi de preţ, sunt toate dotate cu aer condiţionat, dar nu oferă acelaşi nivel de confort.

Intisham el-Ahi, un pakistanez în vârstă de 44 de ani, a stat în cort cu zeci de compatrioţi: „Ar trebui să fie ceva mai mult spaţiu între paturi, iar aerul condiţionat nu funcţionează cum trebuie (…) dar hajj este sinonim cu răbdarea”.

După Arafat, credincioşii vor merge la Muzdalifah, unde vor aduna pietre pentru a efectua duminică simbolica „lapidare a diavolului”.

Pelerinajul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului. Musulmanii trebuie să îl facă cel puţin o dată în viaţă, dacă îşi pot permite acest lucru. Permisele sunt alocate de Arabia Saudită pe baza unor cote pentru fiecare ţară.

În acest an, are loc în umbra războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, ministrul Hajj, Tawfiq al-Rabiah, a avertizat că nu vor fi tolerate demonstraţii politice, întrucât hajj-ul trebuie să fie dedicat strict rugăciunilor.

Riadul a plătit pentru pelerinajul a 2.000 de palestinieni, inclusiv 1.000 de membri ai familiilor victimelor din Fâşia Gaza.

Printre aceştia se numără Khalil al-Rahman Jaber, un avocat în vârstă de 27 de ani care şi-a pierdut sora într-un bombardament israelian. „Hajj-ul, prezenţa în aceste locuri sfinte, insuflă un sentiment de speranţă (…), sentimentul că este posibil să ne recăpătăm vieţile, chiar dacă va dura mult timp”, spune el.

Organizarea hajj-ului este o sursă de legitimitate pentru Arabia Saudită, al cărei suveran deţine titlul de „gardian al celor două moschei sfinte” de la Mecca şi Medina.

Este, de asemenea, o mană cerească financiară pentru monarhia bogată în petrol, care încearcă să dezvolte turismul religios, printre alte sectoare, pentru a-şi reduce dependenţa de ţiţei.

Anul trecut, regatul a primit peste 1,8 milioane de pelerini pentru hajj, dintre care aproximativ 90% au venit din străinătate. De asemenea, a primit 13,5 milioane de musulmani pentru a efectua Umrah, micul pelerinaj care poate fi efectuat pe tot parcursul anului, şi îşi propune să ajungă la 30 de milioane până în 2030.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...