Pesticide care ucid albinele, descoperite în 85% din râurile din Anglia, arată o analiză a guvernului Regatului Unit
Pesticide care ucid albinele au fost descoperite în 85% din râurile testate în Anglia, a arătat analiza unor date statistice ale guvernului Regatului Unit, informează agențiile de știri DPA şi PA Media.
Grupuri ecologiste au analizat date ale Agenţiei de Mediu referitoare la pesticidele neonicotinoide prezente în râuri testate în perioada 2023-2024.
Ele au aflat totodată că procentul râurilor afectate pare să fi crescut de la 79% în perioada de testare 2020-2022.
Neonicotinoidele distrug sistemul nervos al albinelor şi sunt interzise în Europa, dar au fost autorizate pentru utilizare în fiecare an în Regatul Unit începând din 2021.
Cercetarea a descoperit că insectele acvatice şi efemeridele sunt vulnerabile, de asemenea, la neonicotinoide, ceea ce ar putea avea potenţiale implicaţii ulterioare pentru populaţiile de peşti şi păsări în lanţul trofic extins.
Guvernul britanic ia în considerare în prezent folosirea unei neonicotinoide la recoltele de sfeclă de zahăr, deşi a promis că o va interzice atunci când îşi făcea campanie pentru alegerile generale, a relatat cotidianul The Guardian.
Organizaţiile The Rivers Trust şi Wildlife and Countryside Link, care au realizat analiza, au descoperit că zonele în care sunt concentrate cultivarea şi procesarea sfeclei de zahăr, mai ales în East Midlands şi estul Angliei, prezintă unele dintre cele mai ridicate rate de detectare a neonicotinoidelor în mostre provenind din râuri.
Multe dintre râurile din aceste regiuni au prezentat, de asemenea, cel mai ridicat număr de pesticide detectate.
Regiunile South West şi South East au avut per ansamblu cea mai mare rată de detectare a pesticidelor neonice, în 54%, respectiv în 41% dintre mostre, se mai arată în analiză.
Cele mai ridicate rate au fost descoperite în puncte de pe râurile Waveney şi Wensum din East Midlands, unde au fost detectate toate cele cinci neonicotinoide analizate.
Printre alte râuri în care s-au detectat cantităţi însemnate se numără râul Nene din estul Angliei, râul Lugg, râul Tame din West Midlands, Sincil Dyke din East Midlands, râul Ouse din Yorkshire, râul Test din South East, râul Chelt din South West şi râul Douglas din North West.
Realizatorii analizei au mai observat că doar 27 de râuri de pe întreg teritoriul Angliei au fost testate pentru pesticide în perioada 2023-2024, în scădere faţă de 43 în perioada 2020-2022.
Acest lucru marchează o scădere cu peste o treime (37%) a numărului de locuri testate.
Ei au avertizat că este un indiciu al resurselor diminuate ale Agenţiei de Mediu şi al monitorizării insuficiente a râurilor de către agenţia de reglementare.
În campania pentru alegeri din această vară, Keir Starmer a spus: ”Noul Guvern va interzice pesticidele neonicotinoide imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam din cauza impactului asupra albinelor”.
Dar Uniunea zahărului britanic şi fermierilor naţionali (NFU) a făcut o solicitare să li se permită să folosească neonicotinoidul Cruiser SB pentru sfecla de zahăr, întrucât combate o boală a acestor plante numită virusul îngălbenirii.
Dacă solicitarea este aprobată, va marca cel de-al cincilea an consecutiv al utilizării neonicotinoidelor.
”Guvernul trebuie cu siguranţă să respingă cererea şi să dubleze reformele în domeniul agriculturii astfel încât să ofere susţinere generoasă fermierilor care reduc utilizarea chimicalelor”, a spus Richard Benwell, director executiv al WCL.
”Prezenţa extensivă a pesticidelor puternice în râuri este o altă dovadă de netăgăduit referitoare la agricultura intensivă şi la declinul naturii”, a adăugat el, transmite Agerpres.
”Promisiunea Guvernului britanic pentru a pune capăt utilizării de urgenţă a acestor pesticide care ucid albinele trebuie să devină lege”, a declarat Barnaby Coupe, senior manager la Wildlife Trusts.
”Insectele polenizatoare asemenea albinelor sunt fundaţia unui ecosistem sănătos şi esenţial pentru polenizarea culturilor. Aceste substanţe sunt interzise pentru că sunt extrem de dăunătoare pentru soluri, apă, viaţa sălbatică şi sănătatea umană. Este clar că riscurile de mediu în ceea ce priveşte neonicotinoide sunt mult prea mari – nu e loc în societatea modernă pentru utilizarea acestora”, a adăugat el.
”Prezenţa răspândită a pesticidelor neonicotinoide în râuri trage un semnal de alarmă pentru sănătatea ecosistemelor noastre de ape dulci şi contribuie la un cocktail imens de chimicale care afectează râurile, derivate din agricultură, industrie, transport, locuinţele şi afacerile noastre”, a spus Rob Collins, director de politici şi ştiinţă la Rivers Trust.
”Trebuie să punem la dispoziţie resurse mai mari pentru a monitoriza chimicalele din mediu şi pentru schimbarea sistemică care oferă o abordare mult mai sustenabilă pentru utilizarea lor în societate”, a concluzionat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank