
Pesticide invizibile în casele europenilor: un „cocktail toxic” cu aproape 200 de substanțe descoperit în praf
Aproape 200 de pesticide au fost identificate într-un studiu care a analizat praful din locuințe din întreaga Europă, cercetătorii avertizând că autoritățile de reglementare trebuie să ia în considerare „cocktailurile toxice” de substanțe chimice atunci când interzic sau restricționează utilizarea pesticidelor. Peste 40% dintre pesticidele descoperite în praful din locuințe sunt asociate cu efecte toxice, inclusiv cancer și dereglări hormonale.
Oamenii de știință afirmă că cercetarea susține ideea ca riscurile pesticidelor să fie evaluate nu doar individual, ci și în combinație cu alte substanțe chimice. Acest principiu ar trebui aplicat atât în cazul pesticidelor deja aprobate, cât și în cazul celor aflate în curs de evaluare.
În cadrul celor mai ample cercetări de acest fel de până acum, oamenii de știință au analizat în 2021 praful din locuințe din 10 țări europene și au detectat în total 197 de pesticide.
Numărul de pesticide identificate în fiecare locuință a variat între 25 și 121, iar nivelurile au fost mai ridicate în casele agricultorilor. Prof. Paul Scheepers, de la Institutul Radboud pentru Științe Biologice și de Mediu, a declarat: „Avem numeroase studii epidemiologice care arată că bolile sunt asociate cu amestecuri de pesticide.”
El a explicat că pesticidele ajung în locuințe prin pantofi, dar și prin animale de companie: „Dacă nu ne descălțăm la intrare, aducem în casă mult praf și murdărie de afară. Animalele de companie sunt, de asemenea, o sursă.”
„Există numeroase studii care arată că animalele colectează contaminanți de afară, inclusiv pesticide. Un alt grup important este reprezentat de produsele de consum pe care le aducem acasă – fie că sunt pesticide cumpărate din magazine, fie tratamente antiparazitare pentru animale.”
Chiar dacă concentrațiile individuale ale pesticidelor din praf sunt mici, amestecurile de zeci de substanțe pot afecta sănătatea, mai ales atunci când sunt combinate cu expunerea la pesticide în concentrații mai mari, regăsite în fructe, legume și flori.
Studiul a descoperit că DDT, un pesticid interzis în multe țări încă din 1972, este în continuare prezent în mediu, scrie The Guardian.
Prof. Scheepers a spus că cei care autorizează produsele ar trebui să ia în considerare persistența acestora în mediu, adăugând că substanțe precum PFAS, chiar dacă ar fi interzise acum, ar continua să contamineze mediul timp îndelungat.
PFAS sunt denumite „substanțe chimice eterne” pentru că nu se degradează în natură. Ele sunt folosite pe scară largă în produse de consum și procese industriale, iar unele dintre ele au fost legate de boli grave la oameni și animale, inclusiv cancer.
Scheepers a spus că produse precum DDT, interzise de mult timp, sunt atât de persistente încât se acumulează în mediu și continuă să circule. „Avem acum o problemă similară cu PFAS – o repetare a aceleiași povești.”
„Poate că autoritățile de reglementare ar trebui să țină cont de stabilitatea chimică – care înseamnă și persistență în mediu și acumulare în lanțul trofic. Este foarte probabil ca, în viitor, să descoperim probleme similare cu alte substanțe persistente.”, mai spune el.
Cercetătorii au subliniat că studiul lor a identificat ce combinații de pesticide sunt prezente în mediu, permițând autorităților să le testeze, pe lângă amestecurile comerciale deja supuse testelor.
Descoperirea prezenței DDT în praf sugerează că evaluarea riscurilor pentru noile pesticide ar trebui să includă și interacțiunile cu cele vechi, spun autorii studiului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.