Pesticide: Număr mare de alimente cu depășiri ale nivelului maxim admis de Fipronil în fermele de creștere a păsărilor din România; salata și ceapa verde, printre cele mai contaminate legume
75 de probe prelevate din fermele avicole din România în 2019 au conținut depășiri ale nivelului maxim admis de Fipronil, un pesticid care nu ar mai trebui utilizat, fiindcă a fost interzis în UE, transmite publicația Lantul Alimentar. Din totalul probelor, 13 au fost prelevate din grăsimea găinilor ouătoare, iar 62 din ouă. De menționat că în anul anterior nu a fost raportată nici măcar o singură probă contaminată cu Fipronil.
La începutul anului 2019, a fost confirmată utilizarea Fipronilului într-o fermă din județul Teleorman.
De precizat că pesticidul, utilizat ca insecticid, a fost depistat și în probe din alte state europene, de pildă Olanda, în iunie 2018 fiind retrase din supermarketurile germane 73 000 de ouă provenite de la fermele olandeze.
Salata verde, ceapa verde, dar și castraveții cornișon din România au conținut de asemenea reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis. Cea mai mare concentraţie a fost pentru ciprodinil 17,364 mg/kg detectată în salată, potrivit Raportului publicat recent de ANSVSA.
În ce privește produsele agro-alimentare aduse din import, cele mai contaminate cu reziduuri de pesticide sunt merele din Republica Moldova și Polonia, strugurii de masă din Macedonia de Nord, ardeii, pepenii și rodiile din Turcia, prunele din China.
Foto: Pexels.com
Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii