G4Media.ro

Pesticidele din fructe și legume: De ce lipsesc datele despre importuri din…

Sursa Foto: Pexels

Pesticidele din fructe și legume: De ce lipsesc datele despre importuri din rapoartele oficiale

MADR a publicat pe siteul propriu, la rubrica Fitosanitar/Reziduuri de pesticide în fructe și legume, rapoartele aferente anilor 2017 și 2018, dar acestea sunt rezumate și nu conțin informații despre fructele și legumele importate atât din spațiul european, cât și din afara UE, așa cum conțin rapoartele din perioada 2007 – 2015. Absența acestor informații lipsește publicul de posibilitatea de a face comparații între legumele și fructele din România și cele din spațiul U și din afara UE, dezvăluie lanțulalimentar.ro

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a postat în 2016 ultimul raport național privind reziduurile de pesticide din legumele și fructele comercializate pe piața românească, atât din producția internă, cât și provenind din importuri. Acela a fost însă un rezumat. Rapoartele detaliate au fost publicate anual, începând cu 2007 până în 2015, inclusiv.

Lantulalimentar.ro a consultat toate rapoartele publicate pe siteul ansvsa.ro și a realizat o analiză publicată sub titlul: ”Românii, pătlăgelele și pesticidele” . Rapoartele pentru perioada 2007 – 2015 sunt detaliate, conținând soiurile de fructe și legume analizate, numele pesticidelor descoperite, valorile reziduurilor depistate în fructe și legume, inclusiv depășiri ale nivelului maxim admis, atât pentru produsele din import, cât și din producția internă.

ANSVSA este una dintre instituțiile românești membre ale Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ( SRAAF ). Celelalte instituții membre sunt: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

În 2016, au fost prelevate în total 4692 probe de supraveghere, care au inclus fructe, legume, cereale, produse prelucrate (inclusiv alimente pentru copii), produse de origine animală. Din acestea, 2675 au fost produse în România, 416 de probe au fost produse în UE, iar 1538 de probe au fost produse în afara UE.

Comparativ cu 2015, în 2016 numărul de probe cu reziduuri mai mici decât CMR a rămas constant ( 26% în 2015 ), iar numărul de probe cu depășiri a scăzut (de la 1, 9% în 2015 la 1,6 în 2016). Au fost depistate depășiri ale nivelului maxim admis la: salată, cartofi, căpșune, piersici și pătrunjel. Cea mai mare concentraţie a fost pentru chlorothalonil 15,435 mg / kg detectată în salată.

Citește integral pe lanțulalimentar.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nimic impresionant. Pur si simplu nu s-a gasit la MADR nici un angajat din cei peste 6500 care sa tina o evidenta cu pesticidele din produsele agro-alimentare.
    Oricum, mitul ca legumele de import au pesticide, iar cele romanesti nu au este fals. Oricine are acces in Romania la achizitionarea de substante pesticide iar trasabilitatea produselor (vezi piete) nu este asigurata. Deci cu cat sunt tratate produsele sau unde si cum sunt vandute produsele, nu se stie…

    • Nu ne intereseaza pesticidele, avem alte probleme, de exemplu cum sa ne pastram posturile bine platite la stat, pentru noi si familiile noastre.

      Noi suntem aici sa facem avere, nu sa muncim pentru tara, ca doar nu suntem fraieri.

  2. De ce lipsesc?
    Simplu.
    Pentru ca s-au facut importuri fara numar, fara control, nesigure prin conținutul de pesticide si insecticide.
    O crima la adresa românilor.
    Români care consuma in neștiință de cauza acestor otrăvuri.
    E ceva controlat ?
    Sunt informati consumatorii?
    Nimic din Turcia, Maroc, Senegal, Argentina samd nu e controlat.
    Nici cele din UE nu sunt sigure la consum dar marile retele de hipermarket-uri pun presiune pe importatori sa aducă orice, oricum, numai sa aiba raftul plin de rosii, brânză, telină, praz, afine, lamai, mere etc.
    A crescut numarul de cancer in Romania?
    Ghiciti de ce?
    Cine aduna spaga de la intregul lant de distributie a alimentelor?
    A facut DNA vreo ancheta?
    A informat Serviciul de acest program de sinucidere alimentara a românilor?
    A luat vreo pozitie Guvernul?
    Sa curgă spaga!

  3. De ce ai vrea sa lipseasca statistici?
    Pur si simplu atunci cand nu iti convin.

    Personal cred ca e prapad cu pesticidele din fructe si legume; atat cu cele din importul din afara UE (unde mai exista reguli) dar mai ales cu cele produse in Romania unde folosirea lor e scapata de sub control.
    Nu inteleg nici pana azi de ce nu se fac controale in piete unde poti lua mostre de la producatori pe care apoi ii poti lua la intrebari daca sunt depasiri de nivele. Nu stiu daca e incompetenta, rea vointa sau ambele.