G4Media.ro

Petiţia Declic privind modificarea ritualul botezului prin scufundarea în cristelniţă a fost…

Sursa Foto: marturieathonita.ro

Petiţia Declic privind modificarea ritualul botezului prin scufundarea în cristelniţă a fost depusă la Patriarhie/ BOR: Modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală

Membrii Comunităţii Declic au înmânat luni reprezentanţilor Patriarhiei Române petiţia „Modificaţi ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă!”, transmite Agerpres.

Potrivit petiţiei, iniţiată de Vladimir Dumitru, membru Declic, ritualul Botezului ar trebui să fie făcut doar „prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă”.

„Având în vedere situaţiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniţă, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste riscuri inutile şi chiar absurde! Cum se poate face? Prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă şi nu cu smuceli şi chiar brutalitate (cazuri ce-i drept izolate, dar au existat!), aşa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului”, se arată în petiţie.

Documentul, care ar cuprinde, potrivit iniţiatorilor, peste 64.000 de semnături, precizează că petiţia „moderată şi constructivă” este adresată Bisericii Ortodoxe Române şi nu este îndreptată împotriva unor persoane, nu este împotriva Bisericii, ci este tocmai pentru rezolvarea „definitivă” a unei situaţii „foarte controversate” în urma căreia s-au întâmplat multe accidente în urma cărora au murit bebeluşii”.

„Unii poate vor argumenta că mulţi preoţi deja o fac în acest mod (doar stropirea simbolică) – cinste lor! – dar petiţia are scopul de a impune această practică pentru totdeauna şi în toate bisericile din România şi Diaspora! Este Timpul să ne dăm mâna – mireni şi clerici- pentru îndreptarea definitivă a acestor lucruri! (…) Moartea bebeluşilor, fie şi accidentală, din cauza unor astfel de practici greşite – este o tragedie fără margini care aduce durere în loc de bucurie. Acest risc trebuie exclus de-acum înainte, iar Bucuria Botezului să triumfe!”, se mai arată în petiţia Declic adresată Patriarhiei Române.

Potrivit Purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, „Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită ‘afundare’ în numele Sfintei Treimi”.

„Această afundare durează două/trei secunde şi presupune protejarea strictă a copilaşului, al cărui spate şi a cărui ceafă sunt sprijinite cu mâna dreaptă, gura şi nasul fiind protejate atent de căuşul mâinii stângi, în aşa fel încât acesta să nu poată înghiţi niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există şi posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilaşului”, a mai transmis Vasile Bănescu.

Un copil în vârstă de o lună şi jumătate a decedat, la începutul acestei luni luni, la spital, după ce a făcut stop cardio-respirator, în urma ritualului de botez ce a avut loc la Biserica „Sf. Constantin şi Elena” din Suceava, în timpul căruia ar fi fost complet scufundat în apă.

Reacția BOR la petiția Declic

Redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic, dar modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Reacţia lui Vasile Bănescu vine după depunerea de către membrii Comunităţii Declic, la Patriarhia Română, a petiţiei „Modificaţi ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă!”.

„Redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic. Aspectul legalităţii nu este însă totdeauna implicit sinonim cu cel al adecvării la realitatea vizată prin demersul respectiv. Mai ales când instituţia destinatară este un cult religios recunoscut şi respectat de stat, iar subiectul petiţiei este unul care vizează o structură cultic-liturgică. Modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească şi să materializeze singură, în limitele cadrului juridic general stabilit de autorităţi, elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtăşeşte credincioşilor ei”, a spus Vasile Bănescu.

Potrivit petiţiei, iniţiată de Vladimir Dumitru, membru Declic, ritualul Botezului ar trebui să fie făcut doar „prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Sa ne spună declic și ce părere are despre ritualul circumciziei la alte religii

    • Scrie in Biblie.Stiinta a confirmat faptul ca in a 8 zi de viata corpul produce cea ma mare cantitate de protrombina care are rol in coagulare, practic orice sangerare se coaguleaxa instantaneu.Totodata, Botezul este prevazut in Noul Testament si se efectua persoanelor care il marturiseau ele insasi pe Domnul, nu prin intermediari!Mantuirea este personala!

    • si ce vrei sa ti mai spuna? cat esti de frumos?

    • @Seb

      Ce legatura are asta cu mutilarea pe viata a unor bebelusi?

    • Nou-nascutii sunt injectati in prima zi cu vitamina K, preventiv, tocmai pentru ca au prea putina protrombina. Inainte de introducere acestor injectii, mii de copii sangerau pana mureau tocmai din lipsa de protrombina din cea mai mica rana. Pana si in Romania se fac aceste injectii, unde stim cu totii ca nu se mai fac multe.

      Mai du-te-n ma-ta de mincinos.

  2. spui ‘declic’ si tragi apa.

    • Pentru foarte multi dintre noi, care folosesc tehnici spirituale avansate in mod curent, botezul este o talanga, o frana de mana uitata, care doar ne face probleme. Din fericire acum exista un ritual de dezlegare a botezului! Chiar recomand! Always keep an open mind at least.

      https://m.youtube.com/watch?v=YS2aGXyUA8M

  3. Isus a fost botezat la35 de ani iar copii sunt botezați de cînd Constantin a dec🙏🤗😷retat creștinismul, religie de stat

  4. PETITIA DECLIC este deosebit de importanta inteleapta , logica si dreapta.Daca mai mari BOR judeca cu atentie si au intelepciunea necesara ar trebui sa dispuna cat mau urgent posibiL popunerea DECLIC si a zecilor de mii de smnaturi care au stat la baza acestei propuneri pentru modificarea ritualului actual de botez al BOR.

  5. Din fericire ierarhii BOR nu pot sa modifice ritualul. Este ridicol sa_i însărcinam pe acești ierarhi cu asemenea puteri. Au jurat sa păstreze Tradiția și ritualurile nu sa le schimbe. Și chiar dacă le_ar schimba ce folos, ele nu vor fi respectate de preoți și de credincioși.

  6. Petitia Declic este un rahat de initiativa. Imi pare rau ca le-am donat sute de lei de-a lungul anilor.
    Carevasazica, ei (membrii Declic+semnatari) duc copilul pentru taina botezului , ca sa primeasca binecuvantarea lui Dzeu, în care ei cred cu patos. Dar daca voia lui Dzeu este sa iti omoare copchilul, asta de ce nu le mai convine?

    Daca chiar vroiau sa faca o actiune, acea actiune trebuia sa fie „Draga BOR, schimbati ritualul astfel încat sa se faca in siguranta. Daca nu, vom promova negarea tainei botezului ortodox” Altfel ar fi sunat.
    Oarecum le inteleg neputinta vis-a-vis de biserica. De vina sunt zecile de ani de îndoctrinare ortodoxa, care începe din copilarie si se continua la scoala cu ora de religie.
    BOR este tot institutia care i-au cantat puscariasului Dragnea „vrednic este”
    Declic, ai grija de partea cui te dai

  7. Dar nu se gaseste un procuror mai cu cohones sa ancheteze aceasta practica penala a Bisericii in ansamblul ei? Astfel generand o hotarare judecatoreasca care sa le interzica acestor slujitori al Dumnezeului lor si al parintilor subiectilor scufundati sa inteprinda oricare act care pune in pericol chiar si in rare cazuri o viata omeneasca? Conform carei legislatii in vigoare are dreptul aceasta grupare sa infaptuiasca ritualuri potential amenintatoare la adresa vietii?

  8. În ortodoxie nu există democrație. O societatea democratica este aceea care prin vot democratic își da ei înseși legi. BOR nu_si poate da „legi” ea le are deja de 2000 de ani și trebuie sa meargă după ele, altfel se autodesfinteaza.
    În biserica ortodoxa adevărul nu se obține prin vot, voința majorității nu înseamnă nimic pt biserica,ma refer desigur la lucrările sacrametale.
    Ca atare, nu puteți cere altceva decât mai multa atenție la botez. Felul cum se face botezul nu poate sa va intereseaze.Nu va obliga nimeni sa va botezați sau sa va împărtășiți cu o lingurița. Stați departe.
    Circumcizia mie mi se pare un obicei barbar, un obicei mutilat, dar nu_l judecat asa întrucât eu nu fac parte din aceasta religie. Ce este barbar pt mine este lucru normal pt alții. Apostolii și Însuși Hristos a trecut prin acest ritual.
    PS pt necunoscători: ortodocșii nu se botează cu botezul cu care a fost botezat Hristos.

  9. – atunci cand un copil la 100.000 (sau 1 milion) moare in urma botezului, unii spun ca botezul ucide.
    atunci cand un copil la 100.000 (sau 1 milion) moare in urma reactiei adverse dupa un vaccin, unii spun ca vaccinul ucide.
    care e diferenta dintre grupurile de oameni mai sus enumerate?

    • Pentru ca esti atat de redus mintal cat sa poti intelege, iti explic eu:
      -vaccinul este facut pentru a reduce sansa ca un om sa moara de boala. Sa zicem ca fara vaccin exista un risc de deces de 1 din 100, dupa vaccinare va exista un risc de 2 din 100.000 sa moara de vaccin sau de boala. Aici nu stiu vreun vaccin aprobat care sa provoace deces. Referitor la batrânii decedati din Norvegia, ei ar fi murit si daca le dadeai o palma la cat de bolnavi erau.
      -botezul este facut pentru ca asa am pomenit noi din mosi-stramosi. Fara botez exista sansa de deces 0 din 100.000, cu botez exista sansa de deces 1 din 100.000 (desi sunt convins ca e mai mare, nu avem acces la statisticile reale)
      In plus, vaccinarea anti-Covid se face pt ca este foarte contagios, nu neaparat pt ca virusul ar provoca deces.
      Deci cel mai sigur este fara botez

    • – daca ai inteles ca ma refeream la vaccinul anti-covid, esti redus rau.

      – ‘ei ar fi murit si daca le dadeai o palma la cat de bolnavi erau.’ – aici e exemplu clar de lipsa de empatie, ca sa nu zic mai mult. stii tu sigur ca e asa?
      ai curaj sa ii zici asta in fata unei rude a acelui bolnav?

      – cine te obliga se iti botezi copilul?

    • poftim: https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-norway-idUSKBN29P2R1
      citez „Norway is vaccinating residents of care homes, including those with serious underlying diseases. On average, 400 people die each week in nursing homes and long-term care facilities in the Nordic country. Therefore, it is expected that some among this population would die from unrelated causes after receiving the vaccine.”
      Referitor la botez, eu o sa fac tot posibilul sa îl evit, cand voi avea copil.

  10. Catolicii sunt crestini, nu? Bisericile s-au despartit la Marea schisma acum 1000 ani si botezul crestin era la fel pt toti. Catolicii se boteaza prin udarea crestetului capului. De ce nu se poate ca ortodocsii sa faca la fel?? Astea sunt reguli impuse de clerul ortodox, nu scrie nicaieri in Biblie sa se scufunde copilasul in cristelnita. Important e ca este dus copilul la biserica, udat cu apa sfintita, miruit si binecuvantat de preot. Parintii si nasii ar trebui sa ceara inainte de botez ,cum sa se desfasoare crestinarea.

    • Nona,relatări despre cum se face botezul le găsim cu 300 de ani înainte de Biblie. Catolicii au botezat tot prin intreita scufundare. Practica cu stropițul e relativ noua, ca toate practicile de la catolici. De fapt catolicii suntem noi ortodocșii, dacă asculți Crezul în limba greaca o sa înțelegi ca ortodocșii sunt catolicii.
      Crestinilor din apus corect e sa le spunem :creștinii uniți cu Roma sau papistasi. Termenul nu este peiorativ, și în ortodoxie exista papi dar nu cu atribuțiile celor de la Roma.

    • … pentru că ” marea schismă”.
      Trebuia cu litere mari?😜🤔

    • PS. Nu l-am citit pe ” miortza” de mai jos, dar deduci…
      Că la Miorița îi cade drobul de sare în cap de vreo 3 luni, de când soșoană!
      PPS. Te-a plătit până la urmă, mioriticule?

  11. Din punct de vedere spiritual cand copilul este atins de apa sfiintita si slujba prin care preotul isi exprima intentia de a boteza copilul este de ajuns.
    E ca la noi, o singura picatura de sange este de ajuns pentru a incheia Contractul. Restul este pentru show si efect psihologic , iar copilul netinand minte acest spectacol facut pentru a justifica ”donatiie” substantiale , face afundare de trei ori in apa, lucru inutil pentru cel botezat.
    Întreita scufundare adică întreita prostie. De ce depinde botezul că sa fie valid de cantitatea de apa?Turnarea unei mici cantități de apă pe creștetul copilului ar fi suficientă pt botez. Avem si noi marii nostii preoti si ilustrii venerabili! Nu mai vorbiti aiurea, ca nu mai tine! Legile care le a făcut un om sau mai multi le poate schimba alt om. Nu sunt coborâte din cer și nici lingurița comuna pt împărtășanie nu e .

  12. Va rog iesiti din evul mediu!