G4Media.ro

Petiție către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române pentru ”unitatea creștinilor în celebrarea Paștelui”…

sursa foto: Info Sud-Est

Petiție către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române pentru ”unitatea creștinilor în celebrarea Paștelui” / Documentul inițiat de Adrian Papahagi și Teodor Baconschi a fost semnat printre alții de Ana Blandiana, Andrei Pleșu și Radu Carp / S-au strâns aproape o mie de semnături în câteva ore

Adrian Papahagi anunță pe pagina sa de Facebook că a trimis către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și către Adunarea Națională Bisericească o petiție privind dezideratul unității creștinilor în celebrarea Paștelui.  

”Conștiința nevoii de a unifica data la care sărbătorim Învierea Domnului a existat mereu în interiorul Ortodoxiei. O întâlnire panortodoxă organizată la Constantinopol acum exact un secol, în 1923, a reușit chiar, pentru câțiva ani, să unifice calendarele. Din nefericire, concordia nu a durat, iar astăzi Bisericile Ortodoxe autocefale funcționează după calendare diferite”, se specifică în petiție.

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Crăciunul după calendarul gregorian, folosit și de statul român, în schimb continuă să calculeze data mobilă a Paștelui după calendarul iulian; alții, în schimb, sărbătoresc atât Paștele cât și Crăciunul exclusiv după calendarul gregorian (Biserica Ortodoxă Finlandeză), sau exclusiv după cel iulian (Biserica Ortodoxă Rusă).

”Cunoaștem dificultatea de a sincroniza calendarul, care se poate face doar prin dialog interconfesional și intraortodox, însă aceasta nu scuză sărbătorirea aceluiași eveniment la date diferite în diversele Biserici”, se precizează în document.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Binentzeles ca e o idee buna, daca protestantzii shi catolici vor Pashte comun cu noi, sunt binevenitzi de catre ortodoxi sa-shi mute Pashtele cind il sarbatorim noi !

    • Catolicii si protestantii sunt majoritari in lumea crestina.
      Pe de alta parte, BOR a sarbatorit ambele sarbatori crestine impreuna cu crestinii occidentali timp de 4 ani, in anii ‘20 ai secolului trecut, dupa ce trecuse la calendarul gregorian, apoi a revenit si a decis sa sarbatoreasca Pastele dupa calendarul iulian.
      Biserica ortodoxa finlandeza sarbatoreste cele doua mari sarbatori crestine dupa calendarul gregorian, precum sora sa luterana finlandeza. Autoritatile finlandeze, dupa obtinerea independentei, au cerut bisericii finlandeze sa faca in asa fel incat sa se indeparteze de Biserica Ortodoxa Rusa, sub obladuirea careia se afla cea finlandeza in timpul dominatiei tariste. Cam astea sunt datele.

    • @ Tao – Dar cum ti se pare tie mai normal, sa vina catolicii dupa un calendar gresit sau sa mearga ortodocsii dupa calendarul cel corect? Hai sa fim cu capul pe umeri, zic…

  2. E semn bun că începem să avem din nou mișcare civică activă. Dacă se obține serbarea simultană catolico-ortodoxă a Paștelui, PMP ar intra în 2024 în Parlament și s-ar aproba mai ușor finanțarea pentru reconstrucția de către stat, după modelul polonez, a Mănăstirii Văcărești de patrimoniu, demolată de comuniști.

  3. Mi-as dori foarte mult sa se realizeze! Ar fi un gest de repect fatza de esenta crestiniismului.

  4. Sarbatoarea învierii nu se face doar pentru ochii lumii. Credința aduce lumina, de altfel mulți catolici și protestanți sărbătoresc Sf Înviere odată cu ortodocsii români.
    Puțini cunosc cum a fost stabilită data la care să se sarbatoreasca Învierea și nu a fost stabilită de om.

    • @Moromete – Cum zici tu, putini cunosc, dar se pare ca tu nu esti printre cei „putini”. Data a fost stabilita de OM! Mai exact, la Sinodul de la Nicea, anul 325:
      1. Paştele se va serba întotdeauna duminica (ziua Învierii Domnului)
      2. Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (20 martie)
      Diferenta va fi ca se va calcula dupa calendarul gregorian, dar asa cum spuneam, esti printre cei ce nu stiu cum si cand s-a stabilit data sarbatoririi Invierii.

    • @ Kafka mai citeste..NU a fost stabilită de OM la libera alegere. Un indiciu: este legata tot de lumină dar nu este legată de împiedicarea ortodocsilor de a participa la Sf Mormânt.

    • Sarbatorirea Invierii este stabilita de Om, precum si data acesteia. Acestea sunt fapte ale oamenilor. Pe de alta parte, fenomenele astronomice, dățile lor, nu sunt stabilite de oameni. Oamenii nu stabilesc echinocțiile sau solstițiile, dar pot asocia sarbatori acestora, le pot da o semnificatie divina. Oamenii pot da semnificatie la ce vor ei intr-un calendar, creeaza calendare si divinitati.
      Ca sa rezum, oamenii creeaza semnificatii asociate unor dăți, calendare pentru a celebra dăți, zeități cărora sa li se inchine, dar nu au control asupra fenomenelor astronomice. Deci, românii ortodocsi pot alege calendarul pe care il vor, tot asa cum au facut-o si finlandezii ortodocsi.

  5. Dacă n-ar fi atâția putiniști în Bisericile ortodoxe și o imensă ură anticatolică ! Deși catolicii n-au nici o treabă cu problema asta, ortodocșii nu trebuie decât să aplice calendarul nou și la Paști, așa cum au făcut la Crăciun, fără să se gândească că celebrează Paștile odată cu catolicii.

    • N-are nici o legătură kriminalul de la kremlin cu ortodoxia și nici cu anumite poziții ale prelaților ortodocsi români. Credința după rit ortodox nu este dictată de poziția unor preoți fie ei si înalt preasfințiți deoarece nu ei au stabilit ziua în care se cinstește Sf. Înviere. Nu există ură între ortodocși și catolici sau reformați, dovadă că nu de mult papa a fost primit cu bucurie și în România.

  6. Cand auzi argumentele contra unificarii te intrebi daca cei care sunt contra sunt crestini sau nu? Nu inteleg de ce atata ura pe fata a ortodocsilor impotriva catolicilor si protestantilor ? Cand vad astfel de actiuni parca nu vad nici o diferenta intre acestia si acolitii lui Chiril, cel cu ceas de mana de zeci de mii de euro.